Ukategorisert

En rar forskjellsbehandling

Tidligere denne uken var skribenten til stede i kommunestyret når politikerne behandlet søknadene om øl, vin og brennevin. Muppetshow er en god beskrivelse av den politiske oppvisningen jeg var vitne til.

Denne kommunen er ikke spesiell. Lignende show eller politisk behandling finner sted i alle kommuner og byer fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør. Det finnes skrekkeksempler fra Oslo de siste årene. Byens størrelse har liten betydning i den såkalte øldebatten. Politikerne er like udugelig overalt.

Politikerne i det kommunestyret jeg overhørte debatten i har blitt mer liberal det siste tiåret. På begynnelsen av 90-tallet var det få som fikk igjennom sine søknader. Denne gangen gikk det meste igjennom, med unntak av noen få saker.

Det var 2 bedrifter som fikk avslag, mens 23 ble innvilget øl, vin og eller brennevin.

En liten butikk med navnet ”Storkiosken” og en frisørsalong fikk nei fra politikerne. De må klare seg uten salgsbevilling eller serveringsbevilling for alkohol de neste fire årene. Hvorfor politikerne ikke sa ja også til disse er merkelig. Det gir forskjellsbehandling av ulike bedrifter.

Politikerne skal riktignok si nei til kiosker i henhold til regelverket fra staten, men bedriften med navn ”Storkiosken” er ingen kiosk, men en butikk som fint går inn under definisjonen brustadbua. Hvorfor frisørsalongen fikk nei har jeg ingen god forklaring på.

Øldebatten eller Muppetshow om du vil er merkelig i mange kommuner. Den politiske debatten om alkohol er uverdig på alle måter. Selvsagt kan den forsvares ut fra det kommunale selvstyret, men i mange sammenhenger blander lokalpolitikerne hummer og kanari. Derfor kommer ofte store utslag av forskjellsbehandling.

Skribenten var lite imponert over den politiske debatten i kommunestyret tidligere denne uken. Heldigvis er det fire år til neste gang politikerne får slippe seg løs gjennom den alkoholpolitiske linjen. Akkurat det er verdt litt jubel!

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer