Ukategorisert

Ytringsfriheten vant frem

Sametingspolitikeren Isak Mathis O. Hætta fra Kautokeino får ikke straff for at han kalte asylsøkere for «svartinger». Politiet henlegger anmeldelsen.

Liberaleren forsvarer henleggelsen ut fra at ytringsfriheten er blant de mest fundamentale av de menneskelige rettigheter. Få rettigheter er mer grunnleggende enn ytringsfriheten. Den bør gjelde betingelsesløst!

Skribenten har ikke sans for politikeren Isak Mathis O. Hætta. Han sprer fremmedfrykt, og er lite tolerant ovenfor mennesker med en annerledes legning. Han er av de politikerne som har holdninger Liberaleren jevnt og trutt tar avstand fra.

Uttalelsen til sametingspolitikeren kom i et debattprogram på NRK Sami Radio. Anne Holder fra Vadsø anmeldte Hætta for det hun mente var brudd på rasismepragrafen. Heldigvis har Politimesteren i Øst-Finnmark ment at ytringsfriheten går foran, noe Liberaleren er fullstendig enig i uten at vi forguder denne politikeren på noen som helst måte.

Vi har toleranse nok til å tåle meningene og uttalelsene til Isak Mathis O. Hætta. Han har dessverre motbydelige meninger, men de må samfunnet tåle. Han må rett og slett ha rett til å hevde disse uten å bli møtt med straffereaksjoner fra staten sin side.

Leder i ytringsfrihetskommisjonen, Professor Francis Sejersted, er også enig i henleggelsen. Han sier til NRK at man skal være litt varsomme med å bruke rasismeparagrafen. Det er viktig for den offentlige debatten for å få holdninger frem i lyset.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Frihetsfisken
Frihetsfisken
18 years ago

«Skribenten har ikke sans for politikeren Isak Mathis O. Hætta. Han sprer fremmedfrykt, […] Han er av de mørke mennene Liberaleren jevnt og trutt tar avstand fra.»

Et paradoks at dere tar avstand fra rasisme samtidig som dere tar avstand fra mørke menn? 🙂

Fra arkivet

 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • 7 bøker som har påvirket meg7 bøker som har påvirket meg
  Det er en sann glede å oppdage en god bok.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.