Ukategorisert

Ytringsfriheten vant frem

Sametingspolitikeren Isak Mathis O. Hætta fra Kautokeino får ikke straff for at han kalte asylsøkere for «svartinger». Politiet henlegger anmeldelsen.

Liberaleren forsvarer henleggelsen ut fra at ytringsfriheten er blant de mest fundamentale av de menneskelige rettigheter. Få rettigheter er mer grunnleggende enn ytringsfriheten. Den bør gjelde betingelsesløst!

Skribenten har ikke sans for politikeren Isak Mathis O. Hætta. Han sprer fremmedfrykt, og er lite tolerant ovenfor mennesker med en annerledes legning. Han er av de politikerne som har holdninger Liberaleren jevnt og trutt tar avstand fra.

Uttalelsen til sametingspolitikeren kom i et debattprogram på NRK Sami Radio. Anne Holder fra Vadsø anmeldte Hætta for det hun mente var brudd på rasismepragrafen. Heldigvis har Politimesteren i Øst-Finnmark ment at ytringsfriheten går foran, noe Liberaleren er fullstendig enig i uten at vi forguder denne politikeren på noen som helst måte.

Vi har toleranse nok til å tåle meningene og uttalelsene til Isak Mathis O. Hætta. Han har dessverre motbydelige meninger, men de må samfunnet tåle. Han må rett og slett ha rett til å hevde disse uten å bli møtt med straffereaksjoner fra staten sin side.

Leder i ytringsfrihetskommisjonen, Professor Francis Sejersted, er også enig i henleggelsen. Han sier til NRK at man skal være litt varsomme med å bruke rasismeparagrafen. Det er viktig for den offentlige debatten for å få holdninger frem i lyset.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer