Ukategorisert

Bruker skatteparadis

Tusenvis av nordmenn har de siste par årene åpnet konto i ulike skatteparadiser. Mange gjør det for å unndra midler som skal ivareta den såkalte velferdsstaten.

Kortbrukere skal ha tatt ut opptil en million kroner uten å oppgi inntektene. – Vi ser svært alvorlig på denne utviklingen, sier avdelingsdirektør Sven Rune Greni i Skattedirektoratet, skriver Aftenposten.

Veksten av nettbaserte spill de siste årene har skapt et nærmest eksplosivt marked for såkalte «offshore debetkort», utstedt av kortselskaper og banker i ulike skatteparadiser. Kortene brukes uten at brukernes inntekter registreres som skattbar inntekt.

Beregninger Aftenposten har gjort – basert på tall fra kortselskaper, WGI og andre lignende nettverksselskaper – tyder på at det er minst 50 000 slike betalings- og minibankkort i omløp i Norge i dag. Brukeren etterlater nesten ingen spor, kun et kontonummer som er registrert i offshore-bankene.

–Det er et tankekors at så mange nordmenn bruker dette systemet, og at de unndrar midler som skal ivareta velferdsstaten, sier politiadvokat Else C. Lund, som er leder av hvitvaskingsenheten i Økokrim. Hun mener ansvaret for å se nærmere på dette ligger hos skattemyndighetene, skriver Aftenposten.

Et høyt skattenivå er hovedårsaken til svarte inntekter, både inntekter Aftenposten tar opp, men også inntekter fra svart arbeid. Mange vil beholde mest mulig selv, og det er grunnen til at skatteparadiser brukes og at vi unndrar inntekter fra svart arbeid. Vi kunne enkelt ha redusert problematikken ved å senke skatter og avgifter. Ved redusert skatt ville folk ha fått beholde mer av egen inntekt, og trangen til å unndra ville ha blitt mindre.

Hvis dette er et problem for politikerne, kan de takke seg selv gjennom en dårlig skattepolitikk. Dessverre er det få signaler på at politikken skal endres. Dermed vil svarte penger fortsatt bli svært sentralt i manges privatøkonomi.

Mest lest

Arrangementer