Ukategorisert

Ølprisen bør butikkene bestemme selv

Alle butikkene bør selv bestemme hvor billig de skal selge ølet, uten at helseministeren eller Sosial- og helsedirektoratet griper inn. Det siste kan forresten skje allerede i dag.

I dag kan bli den siste dagen med rekordlave ølpriser. For nå vil Sosial- og helsedirektoratet gi sin dom i saken, skriver Nettavisen.

Forrige uke falt prisen på det billigste flaskeølet fra 9 kroner til 6,50 kroner. Den nye prisbunnen innebærer at kjeder som Coop-Prix, Rema 1000, Bunnpris og Kiwi selger øl til en pris som ligger under hva kjedene må betale i moms og avgifter. Ølet selges altså med tap, men den friheten bør butikkene ha dersom de ser seg råd til en slik politikk ovenfor sine kunder.

Det er i følge alkoholloven ikke lov å bruke alkohol som lokke eller rabattvare. Kjedenes salg av øl den siste tiden kan være i strid med denne loven, selv om dette blir jus på høyt nivå. Hvordan skal lokke og rabattvarer defineres, og hvem har retten til å hevde og ha den rette definisjonen uten at problemstillingen er innom rettssystemet?

Både Coop-Prix, Rema 1000, Bunnpris og Kiwi har hevdet, og gjør det fortsatt, at de ikke gjør noe galt. Det er vanskelig for oss å bekrefte eller avkrefte. Likevel kan vi konkludere med at alkoholloven bør liberaliseres slik at utsalgsstedene selv får bestemme hva alkoholproduktene skal koste.

Hvis Sosial- og helsedirektoratet griper inn har kjedene brutt loven, og står i fare for å miste bevillingen for kortere eller lengre perioder. Liberaleren anbefaler ikke inndragning, selv om det er politisk korrekt å foreslå strenge sanksjoner for alle som bryter alkoholloven bevisst.

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Markus Jürgens
Markus Jürgens
12 years ago

Wow, if i really understood the text i realize it isn´t that expensive to get drunk in norway. Germany is more a drinkers paradise than your country but who wants to drink beer if he has such nice ladies, elgs and fjords?

Fra arkivet

 • Tiåret det var så brattTiåret det var så bratt
  Det har vært et interessant tiår. Miljø, økonomi og minoriteter har vært sentralt.
 • Internasjonalen, 3.versInternasjonalen, 3.vers
  Hvorfor synger ikke sosialistene *hele* internasjonalen?
 • Med en klype saltMed en klype salt
  Hva måler man egentlig når man måler fattigdom på den måten som gjøres i Norge?
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • Alt å tape eller ingenting å vinne på å gi folk jobb?Alt å tape eller ingenting å vinne på å gi folk jobb?
  Ved hvilken rett har den norske stat lov til å nekte en ureturnerbar asylsøker å frivillig jobbe i landet vedkommende oppholder seg i?