Ukategorisert

Kriminalitet i skjul av en uniform

Dersom noen tror denne artikkelen skal handle om Irak, så tar de feil. Den handler om hjemlig kollektivisme og tilhørende kriminelle overgrep.

Russ kastet jente ned fra bro, Russ tapet 9-åring til P-automat og Kreftsyke Tina (14) angrepet av russen er noen av overskriftene som har stått i avisene den siste tiden.

Liberaleren er helt klar. Det at man skjuler seg bak en kollektiv uniformering, betyr ikke at man ikke er individuelt ansvarlig for sine handlinger. Dette synet har to konsekvenser. Den som begår en kriminell handling må bære ansvaret for dette helt og holdent selv. Det at man er russ er ingen formidlende omstendighet. Den andre konsekvensen er at de som ikke har gjort noe galt, ikke kan holdes ansvarlig, selv om medruss begår overgrep.

Russen kobles dessverre opp mot kollektivistisk umyndiggjøring. Det er en sterk tendens til kollektiv avstraffelse. Og det er en sterk tendens til at ting som ellers ikke tolereres, aksepteres av russ. Begge deler er galt.

Det handler dels om frigjørelse. Samfunnet er dessverre så gjennomregulert og -moralistert at en rekke livsutfoldelser ikke regnes som noe man skal gjøre. Så i russetiden foretar man all drikkingen og pulingen på en gang, en 3 ukers orgie i alt som man har hatt lyst til å smake på i flere år allerede. Jeg pleier å si at for mye av det gode ikke finnes. Men jeg har lyst til å legge til at det ofte er bra for sjelen å ikke nyte alt det gode på en gang innen et for kort tidsintervall.

Dels handler det om ansvar. Systematisk undertrykkelse av det personlige ansvar gjennom 12-13 års obligatorisk skole, slippes plutselig løs i løpet av noen uker. Hva om unge mennesker på et mye tidligere tidspunkt kunne ta ansvar for seg selv og sitt liv? Kanskje ville man da takle den plutselige frihet litt bedre?

Liberaleren ønsker imidlertid ikke å bidra til den generelle fordømmelsen av russen. At den var så mye bedre før. Så lenge vi kan huske, har russen blitt beskyldt for å være verre enn før. Sådan er menneskesinnet, man husker primært det gode og sammenligner dagens virkelige med et fantasibildet av hvordan verden var før. Kanskje til og med russen er bedre enn før?

Eller la oss formulere det på en annen måte. De fleste unge mennesker som avslutter sin utdannelse med en vill og hemningsløs feiring, er hederlige, flotte individer. Noen mennesker er ikke det. Enkelte av disse skjuler seg bak en ensfarget kjeledress. Disse bør avkles!

Mest lest

Arrangementer