Ukategorisert

17. mai, ei nasjonalistisk feiring

I Oslo kan ikke ungene bestemme hvilke flagg de vil bære i barnetoget. Valgmulighetene er små. Det norske eller FN-flagget skal brukes. Det verste er at Oslo ikke er spesiell. Flere store byer har den samme praksisen.

–17. mai er en dag hvor norske tradisjoner står i sentrum. Det er en spesiell feiring med en lang tradisjon, og det norske flagget har vært en stor del av denne tradisjonen. Da er det ikke riktig med andre flagg i barnetoget, sier Tone Larsen, Frp, i 17. mai-komiteen i Oslo, skriver NRK.no.

Det er ikke et argument mot mer valgfrihet for ungene at 17. mai tradisjonene vannes ut. Vi lever i et flerkulturelt land, og må akseptere at det finnes mennesker fra ulike land og kulturer. Blandingen av ulike individer er spennende. Det er ikke noe negativt, ikke på 17. mai eller noen andre dager i året.

Unntakene finnes heldigvis. Stavanger innrømmer åpent og ærlig at det er en internasjonal by. Det gir mangfold, og de toner ned den nasjonalistiske feiringen av 17. mai.

Ungene bør kunne bære det flagget de ønsker i togene. Naturlig nok vil de fleste velge det norske, men det hadde ikke gjort noe om mangfoldet kom bedre frem. Vi har bare godt av at norske tradisjoner og kultur tones ned, selv om det gjøres på 17. mai.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Frihetsfisken
Frihetsfisken
18 years ago

Hvorfor skulle noen bære et annet enn det norske flagg på den *norske* nasjonaldagen? Dette har ingenting med liberalisme å gjøre. På den norske nasjonaldagen skal vi feire vår uavhengighet. Enten feirer man dette, eller man lar være. Hvorfor skulle noen gå rundt med til dømes franske, danske eller for den saks skyld kinesiske flagg under feiringen av den norske nasjonaldagen?

Jeg skjønner poenget.

Frihetsfisken
Frihetsfisken
18 years ago

Rettelse: Siste setningen skulle være:

Jeg skjønner *ikke* poenget.

Totto
Totto
18 years ago

http://www.nordlys.no/debatt/leder/article1119406.ece

Ikke bare den her avisa som e motstandera av flaggreglan.

Bent Mosfjell
18 years ago

Det interessante etter min oppfatning er at det var lov med det norske flagget OG FN-flagget.

FN er en forsamling der totalitære øksemorderstater aksepteres på linje med liberale demokratier. Å tillate dette og forby f.eks. det svenske flagget er morbid.

Joachim
Joachim
15 years ago

La de gå med hvem flagg de vill, selv om jeg ikke ser poenget. Som «Frihetsfisken» sa.
Dette er den Norske Nasjonaldagen. Ikke den Franske eller danske. Hvis de vill flagge så vær så god.
Men hvorfor akkurat på 17 mai?

Virker mer som de vill bare «kverulere».

Ola
Ola
10 years ago

Jeg synes vi skal samles under det hvite flagget, som tegn på at vi overgir oss.

Fra arkivet