Ukategorisert

Mest mulig åpenhet

Stortinget bør ha en arbeidsform som gir mest mulig åpenhet. Det vil være uheldig om pressen stenges ute fra områder der viktige beslutninger blir tatt.

Administrasjonen på Stortinget vil stenge pressen ute. Det kommer frem i et internt notat TV2-Nyhetene har fått tilgang til.

Stortinget skal snart ta i bruk et helt nytt bygg. I bygget skal komiteene arbeide, og administrasjonen på Stortinget vil ikke gi pressen adgang slik vi er vant til fra dagens praksis. Det nye bygget som har fått navnet ”komiteens hus” blir satt i drift på grunn av plassmangel i dag.

Det er sikkert av praktiske årsaker at administrasjonen vil begrense pressens muligheter i stortingsarbeidet. Det vil være ondsinnet å tro noe annet, selv om presseforbundet og Stortingets presselosje har reagert mot forslaget. De bruker store bokstaver i sin argumentasjon mot mindre åpenhet i nasjonalforsamlingen.

Venstre er motstandere av mindre åpenhet, og mener forslaget er uheldig for demokratiet.
–Det er sikkert veldig bekvemmelig for politikere å slippe å ha pressen rundt viktige møter, men vi synes at offentligheten er mye viktigere enn bekvemmelighet for politikerne, sier Venstres parlamentariske leder, Trine Skei Grande, til TV2-Nyhetene.

Skei Grande har viktige poeng. For å få en levende debatt, er man avhengig av innsyn og informasjon om saker som er til behandling. Det får vi enklest til ved at pressen fortsatt har adgang.

I dag kan journalistene følge politikerne i korridorene. Det vil bli umulig dersom forslaget går igjennom. Dermed vil tilgjengeligheten for informasjon bli redusert. Det kan bety mindre debatt om viktige samfunnspolitiske spørsmål. Det bør være ei samfunnsutvikling som både politikerne og pressen ikke er tjent med.

Tags:

Mest lest

Arrangementer