Ukategorisert

Ayaan Hirsi Ali – et fantastisk menneske

I helgen har norske avislesere og fjernsynsseere blitt litt kjent en fantastisk dame. Hun var i Norge for å markedsføre boken ”Krev din rett” som blir gitt ut på norsk. Hun gjør mer for den liberale sak enn det vi kan forvente av politikerne. Hun er villig til å dø for sine prinsipp. Dama heter Ayaan Hirsi Ali, medlem av parlamentet i Nederland for Folkepartiet for Frihet og Demokrati. Hun bør være en opplagt kandidat for Nobels fredspris.

Det er sjeldent Liberaleren lar seg fascinere av politikere, men Ayaan Hirsi Ali sin opptreden hos Skavland på fredag og Magasinet på lørdag var glimrende. Sånne politikere kan gi alle og enhver litt av en gåsehud. Hun er en forsvarer av den totale ytringsfriheten, helt i tråd med den liberalistiske ideologi.

Hun har en fortid som kan skremme vannet av mange nordmenn. Hun gjorde opprør mot sin muslimske familie i Somalia som ville gifte henne bort til en fetter. Hun rømte og kom til Nederland i 1992. Der startet hun arbeidet for muslimske kvinners frihet og rettigheter. Hun ble raskt kjent for en rekke utspill, og satte saker som kjønnslemlestelse, æresdrap, tvangsekteskap og generelt undertrykking av muslimske kvinner og jenter på dagsorden på en måte ingen politikere hadde gjort før henne. Engasjementet ga henne politisk makt. Hun ble først innvalgt i parlamentet for Arbeiderpartiet, men skiftet etter hvert parti.

Ayaan Hirsi Ali var ansvarlig for innholdet i filmen ”Submission”. Der åpnet hun Koranen. Relevante tekster ble skrevet på kvinners kropper, noe svært mange muslimer har reagert på. Det utløste også drapet på Theo Van Gogh som laget ”Submission”. Navnet til Ayaan Hirsi Ali stod på lappen som var klistret på kniven som drepte Van Gogh, og siden den dagen i 2004 har hun levd med livvakter 24 timer i døgnet. Til tross dette forsvarer hun ytringsfriheten til det ytterste.

Etter drapet har ikke filmen blitt vist. Ayaan Hirsi Ali legger ikke skjul på sin misnøye med myndigheter, media og intellektuelle. Hun mener tilbaketrekkingen er en fare. Fanatikerne kan tro at hvis de lager mye bråk, så vil alt ordne seg. Derfor er hun en forsvarer av den totale ytringsfriheten.

På en kommentar til publiseringene av bildene av profeten Muhammed, sier hun følgende til Dagsavisen.
–Om ikke muslimer i Europa og Midtøsten liker avistegningene av Profeten, så må de bare la være å se på dem. Det må vi få dem til å skjønne, noe som må være søt musikk for alle liberalister.

Den leveregelen bør være sentral for alle, absolutt alle. Liker du ikke det du ser eller hører, så la vær, ikke se eller hør på det du ikke liker. Den leveregelen kan trekkes fra ytringsfrihet til seksuell legning.

Ayaan Hirsi Ali er en talsmann for menneskerettigheter. Alle som er opptatt av frihet bør støtte opp og slåss for de verdiene hun står for. Det er mange som snakker om retten til personlig frihet, men Ayaan Hirsi Ali er en av de som våger å følge opp festtaler gjennom praktisk handling.

Tags:

Mest lest

Arrangementer