Ukategorisert

Fjern blasfemiparagrafen!

Britiske forfattere og kunstnere tar initiativ til en kampanje for å fjerne blasfemiloven. Et eksempel til efterfølgelse for norske kunstnere?

Ifølge NRK (som siterer The Times) har britiske forfattere og kunstnere satt igang en kampanje for å bli kvitt landets blasfemilov. Blant dem som forventes å bli involvert i kampanjen er forfattere som Salman Rushdie og Hanif Kureishi. Det er britiske PEN som står i spissen.

Kan vi forvente at noen av de 10 forfatterne som gikk ut i VG stiller seg i spissen for en lignende kampanje her til lands? Det er lov å håpe. Men det er heller tvilsomt om norske PEN vil stille seg i spissen. PEN-leder Kjell Olaf Jensen har jo uttalt seg negativt om at Magazinet trykket karikaturene. Heller ikke stiftelsen Fritt Ord ved leder Francis Sejersted har utmerket seg som noen forsvarer av ytringsfriheten i denne saken. Fritt Ord er på linje med norske PEN i sine uttalelser. Dessverre.

Som kjent har Vest-Agder Sosialistisk Ungdom anmeldt Magazinet for blasfemi. Advokat Abid Q. Raja har uttalt at det trengs en ny blasfemiregel i lovverket, og i demonstrasjonen i Oslo lørdag mot karikaturene ble det gitt klart uttrykk for at Norge fortsatt må ha en blasfemilov. Også Statskirken ser nå sitt snitt til å få et aktivt rettsvern mot fornærmende og krenkende ytringer som de har måttet finne seg i siden mellomkrigstiden. Biskop Laila Riksaasen Dahl var ute og ønsket en mer aktiv bruk av blasfemibestemmelsene i lovverket. Aftenposten refset henne i sin leder igår, og tok også til orde for å fjerne hele paragrafen.

Hvem i kulturlivet tar opp hansken fra Storbritannia og starter en kampanje for å få fjernet blasfemiparagrafen?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer