Ukategorisert

Tilfellet Valla

Det har vært skrevet mye om en viss LO-leder den siste tiden. Vi skal ikke gjenta den debatten, men prøve å komme med litt andre perspekter.

«Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.»
– Douglas Adams

«Arbeiderpartiet er faen ingen søndagsskole»
– Haakon Lie

I disse dager er det vel ikke så kontroversielt å kalle Gerd-Liv Valla for en maktgal og kynisk politiker. Måten hun behandler mennesker på og hennes autoritære måte å høvle over folk på, er løftet frem i lyset. Måten hun danner allianser på og måten hun fjerner motstandere på er brettet ut i alle medier.

Spørsmålet som bør stilles er om det er tilfeldig at et slikt menneske er leder for Norges mektigste politiske organisasjon, LO? Er det tilfeldig at en slik leder er en stor suksess?

Svaret på begge spørsmålene er sannsynligvis nei.

I det sivile samfunn og markedet er det plass til mange aktører. Det handler om å leve og la leve. Ulike bedrifter kan lykkes side om side.

Ikke misforstå oss slik at vi tror at folk alltid er snille i privatlivet eller i det private næringsliv. Konkurransen her kan ofte bringe frem skyggesider hos mennesker.

Næringslivet har imidlertid plass til mange vinnere. I politikken er det annerledes. The winner takes it all. Enten får vi den ene regjeringen eller så får vi den andre. Vinnerne bestemmer. Dette skaper en situasjon der kynisk maktutnyttelse nytter.

LOs leder fant ganske enkelt ut at hun ville vinne. Hun fant ut at hun ville vinne!!! Og hun fant ut at dette betydde at hun må gjøre enkelte ting.

Penger er makt. Velgere er makt. Det skjønner selv den dummeste politiker. LO og Valla har begge deler. Hun kjøpte Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Gjør som jeg vil og bli en suksess med regeringsmakt. Tross meg og tap. Så enkelt er det.

Men så kynisk er da ikke politikken? Så kynisk er ikke Valla?

Jo, og det er derfor hun lykkes i systemet. Det er derfor hun er Norges mektigste politiker. Kanskje det er systemet det er noe galt med?

Det blir spennende å se hvordan saken utvikler seg, jeg tipper at hun beholder sin makt. Så ille er sannsynligvis systemet…

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Betty42
15 years ago

Æ har ikke sagt det ordet.

mener du det er løgn…..

Æ har ikke sagt det ordet.

Mener du det er løgn…..

Æ har ikke sagt det ordet osv

Betty

Erik Sandal
Erik Sandal
15 years ago

Bent.
Hverken du eller andre kommentatorer er i stand til å henge bjellen på katten: Valla var i sin tid medlem av Kommunistisk Studenforbund (ikke i AKP som enkelte tror)og har aldri tatt noe oppgjør med sin fortid.
Altså: Valla er fortsatt kommunist, og opptrer i henhold til standard prosedyre utviklet for stalinistiske kommisærer. Dette innebærer bl. annet at en høflig omgangstone oppfattes som borgerlig dekadanse.
Det eneste slike kommisærer forstår er makt. Møtes de av kontant motmakt er de ferdige. Men dialog er jo blitt trendy policy på alle områder.

Pleym
Pleym
15 years ago

Erik, soek paa Valla her paa Liberaleren, og du finner flere artikler med nettopp denne vinklingen – om Valla. Jeg har selv forsoekt aa finne ut hvilke standpunkter hun hadde dengang hun som godt voksen fortsatt var med i KUL (Kommunistisk UniversitetsLag). Jeg anbefaler den artikkelen, som har lenker til eksempler paa hennes standpunkter.

Erik Sandal
Erik Sandal
15 years ago

Takker for tipset!!

Det var selvfølgelig KUL Valla frekventerte i sin ungdom(?)!

Jeg mener dog fortsatt at de vanlige kommentatorene i TV og aviser ikke kaller en spade for en spade: Valla er kommunist.

Den aller første engelsksproglige politiske bok jeg leste som teenåring var «You can trust a communist beeing a communist», av Fred Schwartz.
Valla oppfyller alle kriterier som fremgår av denne tittelen.

Simon
15 years ago

Valla var såvidt jeg vet leder av KUL når hun var 36 år.

Fra arkivet