Ukategorisert

Tilfellet Valla

Det har vært skrevet mye om en viss LO-leder den siste tiden. Vi skal ikke gjenta den debatten, men prøve å komme med litt andre perspekter.

«Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.»
– Douglas Adams

«Arbeiderpartiet er faen ingen søndagsskole»
– Haakon Lie

I disse dager er det vel ikke så kontroversielt å kalle Gerd-Liv Valla for en maktgal og kynisk politiker. Måten hun behandler mennesker på og hennes autoritære måte å høvle over folk på, er løftet frem i lyset. Måten hun danner allianser på og måten hun fjerner motstandere på er brettet ut i alle medier.

Spørsmålet som bør stilles er om det er tilfeldig at et slikt menneske er leder for Norges mektigste politiske organisasjon, LO? Er det tilfeldig at en slik leder er en stor suksess?

Svaret på begge spørsmålene er sannsynligvis nei.

I det sivile samfunn og markedet er det plass til mange aktører. Det handler om å leve og la leve. Ulike bedrifter kan lykkes side om side.

Ikke misforstå oss slik at vi tror at folk alltid er snille i privatlivet eller i det private næringsliv. Konkurransen her kan ofte bringe frem skyggesider hos mennesker.

Næringslivet har imidlertid plass til mange vinnere. I politikken er det annerledes. The winner takes it all. Enten får vi den ene regjeringen eller så får vi den andre. Vinnerne bestemmer. Dette skaper en situasjon der kynisk maktutnyttelse nytter.

LOs leder fant ganske enkelt ut at hun ville vinne. Hun fant ut at hun ville vinne!!! Og hun fant ut at dette betydde at hun må gjøre enkelte ting.

Penger er makt. Velgere er makt. Det skjønner selv den dummeste politiker. LO og Valla har begge deler. Hun kjøpte Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Gjør som jeg vil og bli en suksess med regeringsmakt. Tross meg og tap. Så enkelt er det.

Men så kynisk er da ikke politikken? Så kynisk er ikke Valla?

Jo, og det er derfor hun lykkes i systemet. Det er derfor hun er Norges mektigste politiker. Kanskje det er systemet det er noe galt med?

Det blir spennende å se hvordan saken utvikler seg, jeg tipper at hun beholder sin makt. Så ille er sannsynligvis systemet…

Mest lest

Arrangementer