Ukategorisert

Feige Solheim

Tibets åndelige leder Dalai Lama nektes innreise i Sør-Afrika, hvor han skulle delta på en fredskonferanse i Johannesburg sammen med andre fredsprisvinnere. Statsråd Erik Solheim vil ikke foreta seg noe i sakens anledning, ifølge Aftenposten. Feigt. Jeg er skuffet. Jeg hadde faktisk trodd bedre om Erik Solheim.


Erik Solheim skal delta på konferansen, som skal diskutere hvordan fotballsporten kan brukes til å bekjempe rasisme og fremmedfrykt i forkant av VM i fotball 2010. Også Den norske nobelkomite skulle deltatt, men skal nå ha trukket seg.
Tibetanerne selv mener det er Folkerepublikken China som har øvet press mot myndighetene i Sør-Afrika, for å unngå at Dalai Lama blir invitert.

Kommunist-China utøver press mot regjeringer over hele verden, for å unngå at Dalai Lama får oppmerksomhet og støtte. Presset ledsages gjerne av trusler om å miste verdifulle kontrakter og adgang til markedene i China. Og ofte velger verdens regjeringer og næringsliv penger fremfor moral.

I Afrika er Chinas nærvær spesielt påtagelig. Der vestlige regjeringer trekker seg ut, og internasjonale organisasjoner ikke klarer å bidra, er verdens sterkeste kommuniststat på pletten med penger og ekspertise. Slik bidrar landet til å støtte oppunder andre diktaturer, hindre utbredelsen av menneskerettigheter og demokrati – og ikke minst forhindre at China blir utsatt for kritikk for sin brutale fremferd både overfor kinesere flest, og i Tibet.

«Vi vil ikke legge press på Sør-Afrika» sier statsråd Erik Solheim. SV kan kreve at det norske oljefondet investerer etisk, og kritisere USAs fremferd i Irak, men å kritisere verdens største kommuniststat er det verre med.

Dette er feigt, Solheim. Du bør gjøre det samme som Nobelkomiteen; bli hjemme – hvis Dalai Lama ikke får delta.

Jeg er skuffet. Jeg hadde faktisk trodd bedre om Erik Solheim.

Tags:

Mest lest

Arrangementer