Ukategorisert

Feige Solheim

Tibets åndelige leder Dalai Lama nektes innreise i Sør-Afrika, hvor han skulle delta på en fredskonferanse i Johannesburg sammen med andre fredsprisvinnere. Statsråd Erik Solheim vil ikke foreta seg noe i sakens anledning, ifølge Aftenposten. Feigt. Jeg er skuffet. Jeg hadde faktisk trodd bedre om Erik Solheim.


Erik Solheim skal delta på konferansen, som skal diskutere hvordan fotballsporten kan brukes til å bekjempe rasisme og fremmedfrykt i forkant av VM i fotball 2010. Også Den norske nobelkomite skulle deltatt, men skal nå ha trukket seg.
Tibetanerne selv mener det er Folkerepublikken China som har øvet press mot myndighetene i Sør-Afrika, for å unngå at Dalai Lama blir invitert.

Kommunist-China utøver press mot regjeringer over hele verden, for å unngå at Dalai Lama får oppmerksomhet og støtte. Presset ledsages gjerne av trusler om å miste verdifulle kontrakter og adgang til markedene i China. Og ofte velger verdens regjeringer og næringsliv penger fremfor moral.

I Afrika er Chinas nærvær spesielt påtagelig. Der vestlige regjeringer trekker seg ut, og internasjonale organisasjoner ikke klarer å bidra, er verdens sterkeste kommuniststat på pletten med penger og ekspertise. Slik bidrar landet til å støtte oppunder andre diktaturer, hindre utbredelsen av menneskerettigheter og demokrati – og ikke minst forhindre at China blir utsatt for kritikk for sin brutale fremferd både overfor kinesere flest, og i Tibet.

«Vi vil ikke legge press på Sør-Afrika» sier statsråd Erik Solheim. SV kan kreve at det norske oljefondet investerer etisk, og kritisere USAs fremferd i Irak, men å kritisere verdens største kommuniststat er det verre med.

Dette er feigt, Solheim. Du bør gjøre det samme som Nobelkomiteen; bli hjemme – hvis Dalai Lama ikke får delta.

Jeg er skuffet. Jeg hadde faktisk trodd bedre om Erik Solheim.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
sjefen
sjefen
13 years ago

Skjønner ikke hvorfor du er overrasket. Solheim har alltid vært i lomma på kineserne og kommunistpartiet. Solheim har alltid vært svak for Maos lille røde og har vært sterkt ideologisk knyttet til den kinesiske revolusjon. Han forteller selv om hvordan han berundret revolusjonen.

Han har aldri kritisert det kinesiske kommunistpartiet eller uttalt seg om Tibet. Han mener det er bra at diktatoret Kina utfordrer USA på verdensarenaen. Med et slik forvrengt verdensbilde er det ikke grunn til å være overrasket…

Pleym
Pleym
13 years ago

Konferansen ble avlyst. Både De Klerk og Mandela trakk seg. Dermed hadde ikke arrangørene noe valg. Solheim er skuffet.. Det fremkommer at Norge har utøvet press bak kulissene. Tenk det. Men skuffet er han.

Det er bra at ihvertfall tidligere fredsprisvinnere har solidaritet med hverandre, om ikke Solheim klarer å uttrykke slik solidaritet offentlig. Dalai Lama vant fredsprisen i 1989.

Fra arkivet

 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.