Ukategorisert

Mugabes oppfordring: Gå og heng dere!

Robert Mugabe vil gjerne ha penger fra norske skattebetalere, men liker ikke at det følger betingelser med. Til sine utenlandske kritikere er oppfordringen: Gå og heng dere!


De innenlandske kritikerne er det jo han selv og hans tilhengere som sørger for å klynge opp i galgen, eller på andre måter ta livet av.

Ran, vold og drap er dagligdags i Robert Mugabes Zimbabwe. Det er ikke vanlige kriminelle som begår denne kriminaliteten, men Zimbabwes egne folk. Makthaverne selv og dere støttespillere.

Man raner ikke bare folk for deres eiendom eller for selve livet. Man raner også valgene fra folket – og fra opposisjonen. Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai ble fraranet seieren i presidentvalget, og måtte gå med på å bli statsminister istedet. I spissen for en regjering der Mugabes torturister og mordere utgjør halvparten av statsrådene.

Hva har Norges bistandsminister Erik Solheim egentlig i Zimbabwe å gjøre? Han er den første vestlige minister som besøker Mugabe på syv år. Trodde han virkelig at en symbolsk maktdeling ville utgjøre noen forskjell i et land som er bragt til graven av Mugabes vanstyre gjennom flere tiår?

Muligens har Solheim en hang til diktaturer og og autoritære regimer. Fra før av har han vært i Bolivia for å gi råd til Evo Morales.

Liberaleren er motstander av statlig bistand, finansiert av skattebetalerne. Hver enkelt av oss må selv få disponere våre egne penger, og hva vi ønsker å bruke dem på. Personlig kunne jeg godt tenke meg å gi penger til organisasjoner som arbeider direkte med mennesker, og mener dette er et godt alternativ til stat til stat-bistand. Det beste staten kan gjøre, er å gi land i den 3.verden mulighet til å selge sine varer og tjenester i Norge – og i resten av verden, gjennom mest mulig frihandel og færrest mulige handelsbarrierer.

Norsk næringsliv må gjerne oppmuntres til å investere i den 3.verden, men hvor lurt er det å bruke pengene på å smøre diktaturer, fremfor å skape jobber og vekst i land med demokratisk styresett? Det samme spørsmålet må naturligvis gjelde staten, så lenge staten bruker våre penger i den 3.verden.

Jeg har sympati med befolkningen som lider og dør under Robert Mugabes vanstyre. Han skulle vært kastet allerede ved valget ifjor. Det er tvilsomt om Morgan Tsvangirai vil få noen reell innflydelse så lenge Mugabe selv fortsetter som president.

Det er forståelig at vestlige land vil hjelpe Tsvangirai, for han risikerer å falle raskt og dypt om ikke situasjonen i Zimbabwe forbedrer seg. Men man risikerer at Mugabe blir sittende lenger enn nødvendig som president, og at det er ham og hans tilhengere som beriker seg på bistandsmidlene.

Det er greit å få førstehånds kjennskap til situasjonen i landet, og til Mugabes holdninger. Men strengt tatt er det vel tvilsomt om Erik Solheim har fått vite så mye som ikke var kjent fra før av.

Fører denne reisen til at det brukes bistandspenger i Zimbabwe bør opposisjonen på Stortinget fremme mistillitsforslag.

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer