Ukategorisert

Chishtis travle uke

Dagens gjesteskribent er Muhammed Ali Chishti. Efter Abid Q. Rajas dialogmøte på Litteraturhuset 22.mars ble han stemplet som ekstremist av blant annet Dagsavisen. I innlegget oppsummerer han den første uken med dette offentlige stempelet i pannen.

Av Muhammed Ali Chishti, student.

Etter dialogmøtet på søndag har jeg vært på diverse møter, samtaler, nettmøter og intervjuer. Jeg har lært utrolig mye nytt, og andre har sikkert også lært noe av meg. Her vil jeg gjengi noe av innholdet, så flere kan lære og øke kunnskapen sin. 2 dager etter dialogmøtet kontaktet jeg Aftenposten. De var villige til å trykke innlegget mitt «Jeg er ikke farlig!». På fredag var den på trykk i avisen. Det skapte enormt med debatt og henvendelser. Jeg fikk mulighet til å møte opp på nettmøte klokka 12, og kunne svare på spørsmål fra publikum. Det var mange gode, fornuftige og seriøse spørsmål. Noen hadde gode argumenter, andre var uvitende, spør du meg. Jeg fikk både ros og kjeft, og jeg ble like mye glad begge ganger. Jeg fikk uttrykt budskapet mitt, og dette var vel den beste formen for dialog. Var det ikke? i ettertid har jeg diskutert flittig på diverse nettsider om temaet. Mange er uenige med meg, og i et liberalt demokrati som Norge skal man ha rom for uenigheter.

Møte med en imam
På onsdag var jeg invitert til en shia-imam. Denne dagen må da vel være en av de dagene jeg har lært mest. Denne mannen hadde lest 6000 bøker, snakker ikke helt bra norsk, men hadde enormt med kunnskap. Jeg måtte ha med en tolk. Hver torsdag pleier det å samles unge gutter hjemme hos han, så han gir dem en leksjon om etikk, moral, islam og profetens liv. Er dette denne form for informasjon Siv Jensen kaller snikislamisering? Her ble det oppklart i mange misforståelser. etter samtalen var vi enige om at vi har mye mer til felles, enn det vi er uenige om. Vi forlot hverandre som gode venner, og lovet å møtes igjen.

Og telefon fra PST
Jeg ble også, ikke så veldig overraskende, ringt opp av PST. De var veldig hyggelige og ville møte meg til en prat. De ville dele synspunkter.

Hege Storhaug
Jeg ringte også Hege Storhaug, skribent for HRS. jeg utfordret henne til debatt, og ville ta et oppgjør med holdningene hennes, som er forkastelige. istedenfor å møte meg til debatt la hun ut samtalen vi hadde hatt på telefonen, ut på hjemmesiden, selvfølgelig full av løgn. Jeg er ikke ferdig ennu, jeg utfordrer henne til debatt igjen.

Mye støtte
I tillegg til alt dette har jeg møtt mange folk på senter og skoler, som støtter mine synspunkter, og mener at det er på tide at noen taler saken, også for muslimer. På nettet har det florert med mange kommentarer fra meg. Det har vært en tøff og slitsomt uke. Likevel er jeg glad at det norske samfunnet gir meg rettigheter, rettigheter så jeg beskyttes mot all form for hatefulle ytringer og trusler. Det er jeg evig takknemlig for.

Om skribenten: Muhammed Ali Chishti er 23 år, født og oppvokst på østkanten i Oslo. Han er student.

Liberalerens kontakt med Chishti: Skribenten har bedt oss supplere hans innlegg med informasjon om hvilken kontakt han har hatt med oss. Redaktøren møtte ham efter møtet på Litteraturhuset, og vi har snakket sammen på tlf. og via epost denne uken. Chishti har fått invitasjon til å skrive et innlegg i debattserien Liberaleren har gående om integrering. Det var naturligvis også interessant å intervjue ham om hans synspunkter og erfaringer efter møtet forrige søndag.

33 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
13 years ago

[…] oppsummeringen hans her. Vurdert til: av 0 lesere addthis_url = […]

sohail ahmed
sohail ahmed
13 years ago

Chishti er en god venn, og helt klart dialogens mann. Han er fornuftig og reflektert, men samtidig kritisk. Vi er uenige i noe, men har er engasjert , og noen ganger tar følelsene over. Men sumarium: en mann vi bør lytte til, og involvere han i integreringsedebatten

Med Israel for fred
Med Israel for fred
13 years ago

Hva denne type innlegg har på liberaleren – internettsiden for frihtetselskere – er for meg en gåte…
Islam – fredens religion? Faktum er jo uansett hvordan man vrir og vender på det, så er islam den mest antiliberale religionen av samtlige.

nadia
nadia
13 years ago

Ytringsfrihet bør være felles for alle. Jeg liker folk som har andre typer meninger enn folk flest, og klarer å argumentere for dem. Det virker som om chishti er flink til det.

Islam er omdiskutert i vesten. Folk bør lese om relgionen fra ulike typer kilder , og deretter kan de danne seg en mening. Det å basere sitt syn på Siv Jensen sin uttalelser er ikke fornuftige folk verdig.

Pleym
Pleym
13 years ago

Til «Med Israel for fred», som lurer på hvorfor vi publiserer et innlegg av Chishti på en liberalistisk nettavis. Da jeg (og 2 andre i redaksjonen) var med i Fremskrittspartiets Ungdom, sto det en innledning til organisasjonens Politisk Plattform: «Politikk er kampen om ideer. I den kampen deltar Fremskrittspartiets Ungdom». Våre kanskje fremste motstandere er fordommer, uvitenhet og tilvente oppfatninger.» En fordom er en ubegrunnet oppfatning. Med kunnskap får man innsikt – og dette fjerner uvitenhet (direkte) og fordommer (indirekte). Mye tyder på at Chishti ble brukt på dialogmøtet. Har han de oppfatningene han gav uttrykk for? Kansje har han… Read more »

Børge Svanstrøm Amundsen
13 years ago

At Chishti tildeles spalteplass i Liberaleren er etter min mening helt uproblematisk. Hva han står for er en annen sak. Å snakke sammen impliserer nødvendigvis ikke at det inngås kompromisser. Klassisk apologetisk dialog og idekamp er to forskjellige ting. Hvis kampen kan føres på ordets arena så er det å foretrekke fremfor å gå over lik. Når det er sagt ble jeg ikke så veldig mye klokere av det Chishti skrev i dette innlegget, men han kan kanskje ta fatt på det idemessige ved en annen anledning? Jeg kan innlede, Chishti kan plukke opp hansken hvis han vil: Kan Chishti… Read more »

Chris Joy
Chris Joy
13 years ago

Er jeg ønsket tilbake eller må jeg forvente å få mine postinger systematisk slettet, trass de ikke bryter imot noen av de skrevne eller uskrevne regler for dette nettsted, slik som sist gang jeg ga dere en sjanse til å få ta del i mitt store intellekt? Et intellekt dere bare kan drømme om å skaffe dere. Jeg bare spør, og vil repsketere svar som tilsier at jeg ikke er velkommen, om det kommer ifra det høyeste autoritet her på siden. (Per Aage Pleym Christensen?)

ali chsihti
ali chsihti
13 years ago

Jeg er for individuell frihet. Opplysningstidens tanker la grunnlaget for grunnloven fra 1814. Frihet,likhet og brorskap var sentrale rop under den franske revolusjonen. Dette inspirete også, med tanke på en engen norsk stat. Jeg mener at menneske er guds beste skapning. Menneske er detn sterkeste og smarteste av alle skapninger, men jeg tror at det ligger noe som er over menneskets evne til å tenke. Kall det gjerne hva du vil, braman, åndelig kraft , gud eller Allah. For å lage en bil må man ha ulik typer kompetanse. Det må være noe som styrer denne verden her, alt kan… Read more »

Fornuftens Fanebærer
Fornuftens Fanebærer
13 years ago

Stakkars Chishti, har de tatt ham alvorlig? Hvordan kunne de misbruke ham sånn?

Per Aage Pleym Christensen
Editor
13 years ago

Alle som debatterer sak, med et saklig språk, er velkomne. Vi sensurerer ikke meninger, men må av og til fjerne innlegg som fungerer som ren forurensning.

Med Israel for fred
Med Israel for fred
13 years ago

Det er forskjell på å snakke med noen og å opptre som mikrofonstativ.
Jeg forbauses stadig over at folk kan være så nesegruse tolerante overfor intoleransen – her representert ved islam, til og med en av de mest intolerante representantene for religionen.
Denne debatten fremmer over hodet ikke innsikten om islam.

Børge Svanstrøm Amundsen
13 years ago

Chishti: «Provoserte jeg nu?»

Nei, du er bare forvirret og usikker på om du er muslim eller sosialdemokrat. Mitt råd er at du forkaster både gud og Gahr Støre til fordel for fornuften.

Per Aage Pleym Christensen
Editor
13 years ago

Israel for fred: Liberalerens redaksjonelle linje er klar. Vi har en policy når det gjelder gjesteskribenter. Før du slenger ut påstander om at Liberaleren opptrer som mikrofonstativ får du finne ut litt mer om oss.

https://www.liberaleren.no/redaksjonell-linje/

Eller mener du at vi kan beskyldes for å mene alt gjesteskribentene våre skriver?

https://www.liberaleren.no/author/gjesteskribent/

Med Israel for fred
Med Israel for fred
13 years ago

Ja, nå har jeg lest liberalerens redaksjonelle linje. Jeg applauderer den, men altså ikke at man stiller seg som mikrofonstativ for en hatefull representant for en intolerant religion uten at man stiller ett eneste kritisk spørsmål. Liberaleren er ellers flinke til å komme med religionskritikk (spesielt den norske kirken), derfor er det uforståelig at man i denne sammenheng fanges inn av den sosialdemokratiske konsensus i en misforstått toleranse for det intolerante. Jeg vil ikke beskylde deg for å mene alt gjesteskribentene skriver, men må innrømme at jeg i denne saken er i tvil. Kanskje du kan klargjøre hva du støtter… Read more »

Per Aage Pleym Christensen
Editor
13 years ago

Det kommer et intervju med Chishti her på Liberaleren. Kanskje det gir et mer balansert inntrykk enn du foreløbig har oppfattet.

Ellers vil jeg vise til hva Liberaleren skrev i forbindelse med karikaturstriden i 2006. Vi er ganske så klare på ytringsfriheten. Vi vil fjerne både blasfemi- og rasismeparagrafen. Vi vil ha bort forbudet mot reklame i NRK.

Om tonen var skarp i mitt forrige svar vil jeg bare understreke at vi setter pris på at våre lesere kommer med kritikk eller stiller spørsmål til hva som skrives på Liberaleren.

Knuden
Knuden
13 years ago

Jeg synes dette var en god artikkel. Det kan være vanskelig å følge artikkelforfatteren noen ganger, men det virker som en fyr det kan være verdt å lytte til, selv om man ikke er enige med ham til en hver tid. Det er bra at Liberaleren også tar inn artikler av forfattere som ikke nødvendigvis er erklærte liberalister. Det er jo da debatten blir spennende.

ali chishti
ali chishti
13 years ago

Jeg har fått mange kritiske spørsmål,og jeg har svart på alle, inkludert de spørsmålene Pleym Christiansen stilte meg angående intervjuet. Jeg vil nok en gang presiere at jeg er dialogens mann, men har noe veldig imot alt form for undertrykkelse og ondskap, uavhenig av hvem som begår forbrytelsen og hvem som er offeret. Og jeg er ikke forstyrret, jeg er heller ikke usikker. Jeg er muslim, tror på fornuften og har meget stort respekt for Gahr Støre.

Bjarne
Bjarne
13 years ago

«Likevel er jeg glad at det norske samfunnet gir meg rettigheter, rettigheter så jeg beskyttes mot all form for hatefulle ytringer og trusler. Det er jeg evig takknemlig for»

Helt utrolig!

Med all respekt Muhammed Ali Chishti, du har ingenting her å gjøre, skriv heller innlegg på roedt.no. Dette er en internet avis/blog, for «FRIHETSELSKERE». Altså personer som ikke er som deg, les: autoritær

Håper dette blir det siste vi trenger å lese fra deg, men du sklir sikkert helt fint inn på roedt.no, for her passer du hvertfall ikke inn.

bigboyen
bigboyen
13 years ago

Bjarne er feig, og om han ikke tåler at andre debatterer på en internettside så får han lage seg en egen blogg. Der kan han være diktatorisk som han bare orker.

Og det er ganske, vi kan si latterverdig, å beskylde andre for å være autoritær samtidig som man vil kaste noen ut fordi man ikke liker det de skriver.

Jeg syns det er flott at liberaleren tar debatten, og lar forskjellige syn komme til ordet.

Bjarne
Bjarne
13 years ago

RE: bigboyen Ja det er bra at flere for komme til ordet og ting blir diskutert men at noe som står så nært liberalen som ytringsfrihet skal bli «diskutert og vudert» er helt latterlig, hvis liberaleren skal ta opp alt mulig sjas og mas og høre tankene til enhver tullig også vudere disse vil jo ikke libereleren virke nok konsekvent liberalistisk. Og miste grepet på de personene som besøker siden fordi det er en «Internettavis for frihetselskere» Dette er jo en avis for å diskutere liberale verdier, og det bør settes grenser for hva man skal ta opp når man… Read more »

Med Israel for fred
Med Israel for fred
13 years ago

Ytringsfrihet er bra og det må selvfølgelig også gjelde ytringer en personlig ikke liker. Men det at Muhammed Ali Chishti har rett til å gi uttrykk for sine merkverdige holdninger betyr ikke at Liberaleren har plikt på seg til å trykke dem på sine nettsider. Det er feigt og holdningsløst av Liberaleren å slippe til en slik ytring uten at man samtidig presiserer hva Liberaleren selv står for i denne saken. Jeg registrerer at redaktøren ikke benytter seg av anledningen til å svare på utfordringen om hva han selv mener. Dermed lar han det være et åpent spørsmål om han… Read more »

Bjarne
Bjarne
13 years ago

Med Israel for fred Skrev:

«Det at Muhammed Ali Chishti har rett til å gi uttrykk for sine merkverdige holdninger betyr ikke at Liberaleren har plikt på seg til å trykke dem på sine nettsider»

Nettopp! Denne mannen har ikke noe her å gjøre, heller hadde han ikke noe å gjøre på litteraturhuset.

DLF skrev et godt innlegg ang dette på deres side:

http://dlf.info/arkiv/002107.html

Børge Svanstrøm Amundsen
13 years ago

Chishti: jeg skrev ikke at du var forstyrret. Jeg skrev at du var forvirret. Dette kan man med letthet slutte på bakgrunn av det du skriver. Du hevder at du er for individuell frihet, men argumenterer for kollektivisme og altruisme. Du hevder at du er muslim, men samtidig kunne du ikke tenke deg å leve under sharia. Du hevder at flertallet må bestemme, men samtidig mener du at koranen kanskje bør legge føringene etc. Du hevder å være en fornuftens mann: med tanke på alle selvmotsigelsene faller denne påstanden av seg selv. Det du skriver er en eneste stor selvmotsigende… Read more »

A.
A.
13 years ago

Har et spørsmål til Chishti hvis jeg får lov: Du har kritisert FN fordi muslimer ikke har vetorett der. Det eneste organet i FN hvor medlemsland har vetorett er Sikkerhetsrådet og vetoretten er det kun de faste medlemmene USA, Frankrike, Kina, Russland og Storbritannia som har. Hvordan har du tenkt at en «muslimsk vetorett» skulle foregå i Sikkerhetsrådets og FNs regi? Inntil nå er det regjeringene (altså de verdslige representantene for medlemslandene) som har møterett hvorav fem land er blitt gitt en sær-rett i Sikkerhetsrådet. Hvilket land skulle i så fall representere muslimer og bare de i Sikkerhetsrådet? Både USA,… Read more »

Erik Sandal
Erik Sandal
13 years ago

Børge Svanstrøm Amundsen har helt rett.

Chishti er svært forvirret, og ut av denne floken kommer intet fornuftig, men det kan jo også tenkes at han holder alle for narr og ler rått.

Forøvrig bør man ha like liten interesse for «dialog» med muslimer som med folk i indremisjonen. For det er vel ikke særlig mange her inne som sliter ned dørstokkene på bedehusene? Og når Jehovas Vitner eller Mormonere banker på så slippes vel disse inn, i dialogens navn?

ali chishti
ali chishti
13 years ago

Haha, jeg må bare le. Det er ingen hensikt i å kalle meg for forstyrret eller forvirret, hva oppnår man med det? Får man fred i sjel av den grunn, så er det bare å fortsette. Jeg tar meg hvertfall ikke nært av det, bare ler av det, hehe.

La oss holde oss til saken, og ikke personer. Den beste form for dialog er at man setter seg ned på en felles platform , øyner i øyner. Alt er så mye lettere ansikt til ansikt. Da kan man oppklare i eventuelle misforstålelser, og få klargjort hva vi er uenige om.

ali chishti
ali chishti
13 years ago

Anngående det med vetorett: Leser vi historien så skjønner man fort at det er vinnerne som har skrevet historien. Om ikke nazismen hadde blitt knust under krigen, kunne vi idag kalle Feks. Max Manus for en firhetskjemper?vi kunne ikke det, for da hadde tyskerne kanskje regjert i Norge. Fn ble dannet etter krigen. Vinnerne i krigen var Storbritania, Frankrike , Usa, Russland og Kina. Ikke så veldig overraskende gav de seg selv en særstilling i FN. Spør du mange vil de si at FN er bare en parodi. De har ingen formell makt, men med en gang et av vetorettlandene… Read more »

Bjarne
Bjarne
13 years ago

Med Israel for fred Skrev:

“Det at Muhammed Ali Chishti har rett til å gi uttrykk for sine merkverdige holdninger betyr ikke at Liberaleren har plikt på seg til å trykke dem på sine nettsider”

Nettopp! Denne mannen har ikke noe her å gjøre, heller hadde han ikke noe å gjøre på litteraturhuset.

DLF skrev et godt innlegg ang dette på deres side:

dlf.info/arkiv/002107.html

Voodoo-king
Voodoo-king
13 years ago

LOL

om det er noen som ikke har fått det med seg..

Norge er et sosialistisk land

sånn sett har ingen liberalister noe i Norge å gjøre..

Chris Joy
Chris Joy
13 years ago

Per Aage Pleym Christensen,

Du er avslørt som bløffmaker.

Pleym
Pleym
13 years ago

Javel. Hvorfor?

ali chishti
ali chishti
13 years ago

ja, hvorfor?Skjønte ikke!

Sentrumskonservativ
Sentrumskonservativ
13 years ago

Ikke jeg heller, dersom det betyr noe. Men så har jeg heller ikke satt meg inn i saken.

Fra arkivet

 • Feirer du Thomas Jefferson?Feirer du Thomas Jefferson?
  Thomas Jefferson oppsummerte liberalismens kjerne i Uavhengighetserklæringen.
 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Åpent sår i 25 årÅpent sår i 25 år
  Blitz-miljøet er en demokratisk vits.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.