Ukategorisert

Foss som stortingspresident?

Høyre-leder Erna Solberg sa på pressekonferansen i forkant av partiets landsmøte i helgen at Per Kristian Foss kan være en god efterfølger når Torbjørn Jagland går av som stortingspresident.


Jagland tar som kjent ikke gjenvalg til Stortinget i høst, og satser alt på en internasjonal karriere.

Jo Benkow var første jøde som ble stortingspresident, Kirsti Kolle Grøndahl var første (og så langt eneste kvinne) som ble stortingspresident. Nå kan Norge få sin første homofile stortingspresident.

Slett ikke dumt. Høyre kan da sette to første-rekorder i dette vervet. Høyre hadde også første kvinnelige stortingsrepresentant (Anna Rogstad).

Jeg er sikker på at Foss hadde blitt en utmerket stortingspresident. Og akkurat nå, i efterdønnnigene av Nina Karin Monsens bibel-og biologi-raseri mot den legningsnøytrale ekteskapsloven, ville det vært veldig bra med en homofil stortingspresident. Selv om Jagland har vært blant de mer aktive i rekken av stortingspresidenter er det ikke til å legge skjul på at vervet er en dytt oppover – og til siden. Man er liksom ikke aktuell for så mange andre verv efter å ha vært nr. 2 efter kongen.

På den annen side skulle jeg gjerne sett at Per Kristian Foss ble statsminister. En homofil statsminister, gift med en prest, hadde vært strålende. Men han blir jo ikke statsminister hvis Høyre ikke tar skjeen i den annen hånd (for å si det med Peter van Heeren).

Kanskje Erna frykter at nettopp dette skal skje, og at lanseringen av Foss som stortingspresident er en avledningsmanøver.

Uansett er det godt tenkt: Foss er aktuell for mer fremskutte posisjoner. Han er slett ikke på hell i sin politiske karriere. Og de som hyller Monsen blir minnet om at Høyre er homopartiet fremfor noen.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sentrumskonservativ
13 years ago

Er Foss gift med en prest? (Er han i det hele tatt gift?) Er det forresten noen som vet hva som fikk ham til å skifte standpunkt om likekjønnet ekteskap? Dersom han hadde holdt på sitt standpunkt fra 2005 og stemt nei i Odelstinget, ville det vært et virkelig sterkt signal. Mye sterkere enn at Norge skulle få sin første (åpent) homofile stortingspresident, hvilket for meg ikke fremstår som noe spesielt å markere.

Sosialliberaler
Sosialliberaler
13 years ago

Ikke er er han gift, og ikke er det en prest.
Han er partner med Schibstedt-direktør Jan Erik Knarkbakk.

Erling Lae derimot er partner med Majorstuen-prest Jens Torstein Olsen

Slik jeg har fortstått loven blir ikke alle tidligere partnerskapinngåelser automatisk til giftemål.

Pleym
Pleym
13 years ago

Selvfølgelig har sosialliberaler rett. Beklager forvekslingen.

Fra arkivet