Ukategorisert

Politikkens luremus

SU-leder Mali Tronsmoen kalte i NRKs Politisk Kvarter AUF for ”miljøpolitikkens luremus”; ”pen innpakning og fagre løfter, men lite action”. Kommer kvinnebevegelsen og ikke minst SVs feminister til å refse henne for mannssjåvinistisk og nedverdigende språkbruk?

Det var i en debatt mellom henne og AUF-leder Martin Henriksen at karakteristikken av AUF kom. Grunnen er at SU mener AUF egentlig fører SVs miljøpolitikk. De som er enige med AUF, f.eks på skoledebattene, bør derfor stemme SV. Mener SVs ungdomsleder.

Akkurat dét debattknepet er gammelt og velbrukt. Det var mer ordbruken jeg reagerte på. Ungdomspolitikere leter efer gode enlinjere som gir slagkraft og umiddelbar respons. Tronsmoen velger en ny vri på et kjent begrep.

Begrepet brukes dessverre av sjåvinistiske menn som mener kvinner med klesdrakt og oppførsel inviterer til sex, og når de ikke legger seg på rygg for mennene får de denne betegnelsen. Uttrykket er nedverdigende, og reduserer kvinnen til et objekt som skal akseptere mannens lyst når det passer ham, ikke henne.

I din språkbruk reflekteres dine holdninger. Tronsmoen hører til et parti som har levet i en symbiose med kvinnebegevelsen. Hun har sikkert lært et og annet av Berit Ås om herskerteknikker. Men blir disse teknikkene mer akseptable ved at også kvinner bruker dem mot menn, istedenfor omvendt?

Feminister av begge kjønn har lenge jobbet for å øke respekten for kvinner generelt, og for å fjerne holdninger som gjør kvinner til annenrangs individer. Jeg er ikke så sikker på om Tronsmoen bidrar til dette ved å ta ibruk et uttrykk tradisjonelt brukt for å såre og nedverdige kvinner, om en mann.

Mest lest

Arrangementer