Ukategorisert

Politikkens luremus

SU-leder Mali Tronsmoen kalte i NRKs Politisk Kvarter AUF for ”miljøpolitikkens luremus”; ”pen innpakning og fagre løfter, men lite action”. Kommer kvinnebevegelsen og ikke minst SVs feminister til å refse henne for mannssjåvinistisk og nedverdigende språkbruk?

Det var i en debatt mellom henne og AUF-leder Martin Henriksen at karakteristikken av AUF kom. Grunnen er at SU mener AUF egentlig fører SVs miljøpolitikk. De som er enige med AUF, f.eks på skoledebattene, bør derfor stemme SV. Mener SVs ungdomsleder.

Akkurat dét debattknepet er gammelt og velbrukt. Det var mer ordbruken jeg reagerte på. Ungdomspolitikere leter efer gode enlinjere som gir slagkraft og umiddelbar respons. Tronsmoen velger en ny vri på et kjent begrep.

Begrepet brukes dessverre av sjåvinistiske menn som mener kvinner med klesdrakt og oppførsel inviterer til sex, og når de ikke legger seg på rygg for mennene får de denne betegnelsen. Uttrykket er nedverdigende, og reduserer kvinnen til et objekt som skal akseptere mannens lyst når det passer ham, ikke henne.

I din språkbruk reflekteres dine holdninger. Tronsmoen hører til et parti som har levet i en symbiose med kvinnebegevelsen. Hun har sikkert lært et og annet av Berit Ås om herskerteknikker. Men blir disse teknikkene mer akseptable ved at også kvinner bruker dem mot menn, istedenfor omvendt?

Feminister av begge kjønn har lenge jobbet for å øke respekten for kvinner generelt, og for å fjerne holdninger som gjør kvinner til annenrangs individer. Jeg er ikke så sikker på om Tronsmoen bidrar til dette ved å ta ibruk et uttrykk tradisjonelt brukt for å såre og nedverdige kvinner, om en mann.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
- O.
12 years ago

Ytringsfrihet, folkens, ytringsfrihet! Ikke akkurat en retorisk genistrek, men neppe noe man hever et øyenbryn av lenger…

Pleym
Pleym
12 years ago

Jo, O, jeg gjør det. Man skal ha et bevisst forhold til sin språkbruk.

Naturligvis har Mali Tronsmoen ytringsfrihet. Hvordan hadde reaksjonene vært, om Martin Henriksen kalte henne det, og ikke omvendt?

ØE
ØE
12 years ago

Et elementært kurs i politisk korrekthet, Pleym:
Svarte har lov til å bruke ord som neger, nigger, svarting – jøder kan spøke med antisemittisme – dyslektikere får le av folk som er orbdlinde – og dverger er lytehumorens suverene mestere.
Så selvfølgelig er det helt ok når en luremus bruker begrepet luremus…

Forøvrig har jeg en mistanke om at den Fett-artikkelen var et forsøk på selvironi fra Fettredaksjonens side.

Pleym
Pleym
12 years ago

Tror du?

Efter min mening sier slike nedsettende karakteristikker noe om den som bruker dem, mer enn om den som rammes.

Liberaleren forsøker å være bevisst begrepsbruken. F.eks forsøker vi å skrive at folk «får beholde mer av egne penger» enn å bruke det vanligere og enklere begrepet «skattelette».

Leirbag
Leirbag
12 years ago

Jeg mener du bommer litt her Pleym. Ja, jeg tar poenget ditt om at noen burde reagert, men det er engang slik at feministene i Norge setter dagsorden (Forresten, det finnes kun en kvinnelig politiker i dag som -ikke- er feminist, og hun heter Siv Jensen. Dessverre) og sålenge kvinner bruke slike ord og uttrykk, er det helt greit. Dette må vi bare innfinne oss i (sålenge du ikke har tenkt å kjøpe opp DB som er en av de verste feminist-avisene). Det jeg derimot reagerer på er din definisjon av ordet ‘luremus’. «Begrepet brukes dessverre av sjåvinistiske menn som… Read more »

Pleym
Pleym
12 years ago

Leirbag, jeg deler ikke dine synspunkter.

Menn får bli såpass bevisste i det sosiale spillet at de lærer seg forskjell på flørting og invitasjon. Litt mer sofistikerte, rett og slett.

Vi burde vel klare å bevege oss bort fra stereotypien om mannen med treklubben som går ut og slår ned kvinnen han vil ha, og drar henne efter håret hjem til hulen sin?

Forhold mellom mennesker må være basert på frivillighet og ikke-aggresjon. Det er et kjernepunkt i liberalismen.

Leirbag
Leirbag
12 years ago

Et annet kjernepunkt i liberalismen er gjensidig respekt for hverandre. Hvilken respekt er det luremus utviser ovenfor andre menn i dine øyne? Den respekten er ikke-eksisterende. Og selvsagt burde vi kunne bevege oss bort ifra den stereotypen, eksemplet mitt tok bare for seg en av menns sterke sider ovenfor kvinner (muskler). Og et eksempel på hva den kraften kunne ha blitt brukt til (voldtekt) om menn skulle ha behandlet luremuser på samme måte som de behandler en del menn. Når det er sagt, så er hele denne diskusjonen egentlig bortkastet da dette blir en ‘jeg mener’ vs ‘du mener’ og… Read more »

Pleym
Pleym
12 years ago

Det å sammenligne at man «får kurven» med at man ikke voldtar er helt meningsløst.

Diskusjonen handler om menneskesyn og synet på menn og kvinner. Ikke bortkastet.

Fra arkivet