Ukategorisert

Nikolai Astrup: Facebook er utenkelig i Norge

–Det er vanskelig for selskap som Spotify eller Facebook å etablere seg i Norge, sier Nikolai Astrup som er Oslo Høyres 4. kandidat ved stortingsvalget.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg sier til Bloomberg at selskapet planlegger å øke dagens bemanning med 50 prosent, fra 1000 til 1500 ansatte, ifølge Propaganda.

Et selskap som Facebook ville vært en drøm for enhver næringslivsleder som håper på å skyte gullfuglen. Astrup mener det er vanskelig å etablere et selskap som Facebook i Norge, på grunn av formueskatten.

Formueskatten favoriserer utlandet

Nikolai Astrup mener selskap som Facebook er utenkelig i Norge. (Foto: Hoyre.no)
Nikolai Astrup mener selskap som Facebook er utenkelig i Norge. (Foto: Hoyre.no)
–Formueskatten favoriserer utenlandsk og statlig eierskap, og driver gründere og innovasjonsbedrifter ut av landet. Selskaper som Spotify eller Facebook, som er verdt mye fordi man forventer at de skal tjene mye penger i fremtiden, kunne aldri ha vært etablert i Norge. Formuesskatten gjør det veldig vanskelig å eie selskaper med stor papirverdi som taper penger. Det er jo definisjonen av oppstartsbedrift. Gründeren gjør én emisjon og vips er han papirmillionær og må låne penger for å betale skatt på verdier som ikke tjener ham èn eneste krone, sier Nikolai Astrup til Liberaleren.

Facebook har nå mer enn 250 millioner brukere og det er investert 600 millioner dollar i selskapet som ble verdsatt til 10 milliarder dollar ved forrige finansieringsrunde.

–Jeg er forundret over at mange politikere og velgere ikke ser det totalt urimelige i at arbeidsplassen din skal være tryggere i en bedrift som er eid av utlendinger, enn i en bedrift der eieren er norsk. Utlendingene kan jo drive med helt andre marginer, og kan tillate seg å betale mer for aksjene enn det nordmenn kan, fordi nordmenn må prise inn formuesskatten, sier Astrup som vil ha en kamp mot formueskatten i den kommende stortingsperioden.

Liberaleren deler Astrups forundring, og legger til at formueskatten er en særnorsk skatt.

Mest lest

Arrangementer