Ukategorisert

Kirkevalget 2009 – møt en liberal kandidat

På mandag er det kirkevalg. Det er et fantastisk utvalg av kandidater, meninger og holdninger som er på valg. 16 332 kandidater er for eksempel på valg til landets 1 200 menighetsråd. Liberaleren har tatt en prat med èn av kandidatene som stiller til valg. Møt Ronny Fagereng.

Ronny Fagereng.
Ronny Fagereng.
Ronny Fagereng en samfunnsengasjert person, blant annet som lokalpolitiker for Venstre i bydel Gamle Oslo. Han er leder av Vålerenga menighet og leder av Oslo teatersenter.

Bred støtte
Ronny Fagereng har bred støtte i kampen for vervet som folkevalgt medlem til Oslo bispedømmeråd. Han har støtte fra alle kirkene i Gamle Oslo, altså Vålerenga, Kampen, Grønland og Gamlebyen. Vi spurte Venstre-politikeren om hvorfor dette er viktig?

–Som liberal kandidat fra Vålerenga kirke ønsker jeg en plass ved biskopens bord for å utvikle kirka som en raus, åpen og inkluderende kirke, sier Ronny Fagereng.

Fagereng mener kirkevalget er viktig for politikere som er opptatt av kirke-, livssyns- og religionspolitikk. Men også for maktpolitikere som Trond Giske og andre, som ser at en kirke fri for statens formynderi vil bli en viktig samfunnsaktør.

–Kirkepolitikken utøves imidlertid mer og mer lokalt som for eksempel gjennom valg av kandidater til bispedømmeråd. Som liberal lokalpolitiker er kirka først og fremst viktig for meg som menneske, med også et religiøst perspektiv på livet. Da kan jeg ikke sitte stille å se på at konservative ekskluderer mennesker fra kirka, mener Fagereng.

Liberaleren er nysgjerrig på hvilken kirke den liberale kandidaten ønsker, og naturlig nok ble neste spørsmål; hvilken kirke jobber du for?

–Jeg ønsker en raus, åpen og inkluderende kirke som fokuserer mer på kjærlighetsbudskapet. Jeg ønsker en kirke for folks hverdag, en kirke som er en tydelig stemme for rettferd, omsorg og frihet, og som med kjærlighetsbudskapet styrker oss i vår omsorg for barn og unge og i samlivet med vår kjære, sier Fagereng.

Sakene
Vi ba Ronny Fagereng komme med tre saker som er viktig for han, og vi er spente på om sakene tenner leserne som Liberaleren har.

1. Vern om skaperverket –Kirka må fokusere mer på arbeidet for miljø, dyrevern og internasjonal solidaritet, sier Fagereng.

2. ”Drit i ekteskapet, elsk kona di” –Kjærlighetsbudskapet må brukes for å styre oss i samlivet med vår kjære. Færre skilsmisser, blåse liv i sjelløse ekteskap og bedre oppvekstmiljøet for barn og unge. Ekteskap åpnes for homofile som vil ta ekteskapet på alvor. Når kjærligheten banker på kirkedøra, så lukker vi opp, sier Fagereng.

3. En tydelig stemme –Kirka skal ta del i den offentlige samtalen med en tydelig stemme i et bredt spekter av politiske saker. Kristne grunnverdier må formidles, men også lede til konkrete handlinger. Alt for mange barn vokser opp i miljøer som gir dem personlighetsforstyrrelser. Her kan kirken være til større hjelp, sier Fagereng.

Venstre – ingen oppfølging
Liberaleren lurer på om partiet Venstre er en viktig støttespiller for liberale kandidater under årets kirkevalg. Vi spurte rett og slett om Lars Sponheim ønsker å kuppe kirka?

–Venstre har ingen oppfølging av mitt kandidatur som folkevalgt i kirka. Venstre vil skille stat og kirke og har tillit til at medlemmene selv vil utvikle kirka som en bred folkekirke. Men det finnes flere liberale medlem av statskirka som vil stemme på meg ved valget til Oslo bispedømmeråd, sier Fagereng.

–Aldri før har medlemmene i statskirka hatt større mulighet til å påvirke kirkas utvikling enn nå. Særlig gjennom valg til bispedømmeråd. Det er viktig at alle ”julaftenkristne” blir med og stemmer ved kirkevalget den 13. og 14. september. Da kan vi sammen sette fingeravtrykket for en raus, åpen og inkluderende folkekirke, avslutter Ronny Fagereng.

Liberaleren drømmer fortsatt om et skille mellom stat og kirke. I mellomtiden håper vi de liberale kandidatene slår knockout på de konservative kandidatene i årets kirkevalg.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
12 years ago

[…] Ronny er mitt førstevalg og du kan lese intervju med han på liberaleren.no https://www.liberaleren.no/2009/09/10/kirkevalget-2009/  […]

stig pedersen
stig pedersen
12 years ago

Det er nok lurere å heller stemme for den mest konservative og uspiselige man kan, slik at kirken blir enda vanskeligere å forholde seg til for folk flest, og stat og kirke kan skilles.

Fra arkivet

 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres