Ukategorisert

Solidaritet med Sanner!

Kommunistregimet på Cuba endrer seg ikke vesentlig. Fortsatt blir opposisjonelle fengslet, og kritikk fra utlandet skal man ha seg frabedt. Diktaturer er seg selv lik. Dette rammer også Høyres stortingsrepresentant og nestleder Jan Tore Sanner. Han nektes visum til Cuba.

Det cubanske regimet vil nemlig vite hvem Sanner skal besøke. Er det opposisjonelle kan Sanner bli nektet visum (igjen), eller de han besøker kan efterpå bli arrestert og dømt for å undergrave kommunistregimet.

Mens Sanner må besøke eksilcubanere i Miami, er utviklingsminister Erik Solheim (SV) i Havana for å sluttføre normaliseringen av forholdet mellom Cuba og Norge. Sanner er kritisk til Solheims (og dermed regjeringens) linje, kan Dagbladet fortelle. Under Solheims møte med Cubas utenriksminister ba han om at opposisjonelle ble løslatt fra fengsel. Deriblant Normando Hernández González. Han fikk ifjor Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris. Aftenposten har på lederplass bedt om at han settes fri. Ambassadørens hets av en norsk parlamentariker har ført ham inn «på teppet» hos Utenriksdepartementet for tredje gang.

Cubas offisielle representant i Norge, ambassadør Rogerio Santana har kalt Jan Tore Sanner en bananpolitiker og og et innsekt, samt beskyldt ham for å omgås terrorister. Sanner gav svar på tiltale, og kalte ambassadøren for «komiske Ali».

Flere medier har omtalt den siste visumnekten, blant annet Aftenposten og NRK.

Det er viktig at både regjeringen og de andre partiene på Stortinget viser at de ikke lar seg diktere av kommunistdiktaturet Cuba, og at de øvrige partiene og parlamentarikerne viser solidaritet med Sanner. Et regime som fengsler sine kritikere bør ikke Norge «normalisere» forbindelsene med.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
simonfur
12 years ago

Solheim er vel der nede for å digge kommunismen, men man skal ikke gleme å utestenge og straffe et land gjør situasjonen som oftest verre, fordi styresmaktene har mye bedre kontroll da..

Thomas Olsen
Thomas Olsen
12 years ago

Hva i all verden skal egentlig nestlederen i Norges tredje største parti på Cuba?
Kom gjerne med masse bla bla bla som svar, men det er jo nærliggende å tro at Sanner gjerne vil skaffe seg noen bonuspoeng hos SAS.
Er Eksilcubanere i Miami bedre enn eksilcubanere i Norge?

Pleym
Pleym
12 years ago

Det stod i noen av artiklene jeg har lenket til. Han skulle besøke opposisjonsmiljøer på Cuba, og intervjues av regimekritiske medier.

Thomas Olsen
Thomas Olsen
12 years ago

Greit da, jeg leste ikke linkene dine. Men la meg formulere meg slik da. Hvem i all verden kan ha nytte av at nestlederen i Norges tredje største parti tar seg turen til Cuba for å besøke opposisjonsmiljøer der? Enda mindre forstår jeg av at noen kan ha nytte av at Sanner drar for å besøke eksilcubanere i Miami. Det er ikke det at jeg er uenig i at det er latterlig at han ikke får visum. Men saken er at jeg rett og slett ikke forstår nytten av at han tar turen til varmere strøk. Men det gjør kanskje… Read more »

Terje
Terje
12 years ago

Cuba er et kvalmt sted. Norge burde ikke handle med cuba eller andre land som bryter generelle menneskerettigheter. Inbyggerne i Norge burde ikke godta at Solheim besøker Cuba og kommer (sannsynligvis) med 90% positive tilbakemeldinger. Sannsynligvis kommer han med mange pene bilder fra de fantastiske turiststedene i Cuba og ingen bilder fra hvordan 99% av landet ser ut. Kanskje han til og med tar bilder fra turistsykehusene.

Håper noen prøver et statskupp elns, man kan ikke ha land hvor det er ingen markedssfrihet og ingen personligfrihet.

Pleym
Pleym
12 years ago

Thomas, det er viktig å vise solidaritet med opposisjonen i et diktatur. Vite hvem de er, få kunnskap om dem.

Og samtidig vise dem at noen vet om dem, og bryr seg om at de lever i et diktatur.

Og gi dem kunnskap om hverden utenfor. Og kunnskap om Cuba som deres egen regjering ikke vil gi dem.

Fra arkivet