Ukategorisert

Forby tigging? Gi dem mat!

Den rødgrønne regjeringen er hverken rød eller grønn. Forurensningen når nye høyder, og solidariteten med fattige er det så som så med. Derfor er det ikke noe overraskende at Knut Storberget vil forby tigging.

Med EØS-avtalen kan folk fra de fattigste landene i EU-systemet reise til Norge. De færreste kommer for å jobbe, selv om de sikkert er kapable til det. Men da melder det norske byråkratiet seg med full tyngde. Da er dessverre tigging et alternativ.

Det hevdes at tiggerne fra f.eks Romania er styrt, og at hele virksomheten er organisert av mafialignende bander. Enkelte av tiggerne byr seg frem med «opptredener» for øke sympatien hos forbipasserende. En mann på krykker som klarer å trikse med en ball ble avslørt av TV-kameraer.

Hvis politikerne ikke liker hva som kommer over grensene kan de alltids fjerne de avtalene som åpner grensene. F.eks EØS-avtalen. Men det vil naturligvis ha sin pris – for norsk næringsliv, og dermed norske arbeidstagere. Det blir rett og slett en kost-/nytteanalyse.

Da er det enklere å gjeninnføre løsgjengerloven. Selv om den ble fjernet for å få en slutt på trakasseringen av rusmisbrukerne. Som kjent har jo staten laget seg på en forbudslinje i ruspolitikken, men uten å følge opp med tilfredsstillende antall behandlingsplasser, eller lavterskeltilbud som får de narkomane bort fra gatene.

Ved å gjeninnføre løsgjengerloven skal man få tiggerne unna gatene – og kanskje rusmisbrukerne også? Noen vil jo slå to fluer i én smekk. Men det løser ikke det grunnleggende problemet; fattigdommen i landene tiggerne kommer fra. Å løse den situasjonen er en mer langsiktig utfordring, men kjenner vi de rødgrønne rett vil de komme med gode råd også dette.

Justisministeren har oppfordret folk til ikke å gi tiggerne penger. Det kan jeg si meg enig i. Hvis tiggerne gir pengene videre til bakmenn, vil man ved å gi en tier eller tyvekroning ikke bidra til at tiggerne forsvinner.

Hva med å gi dem mat? Kjøper du en trepakning boller så gi en bolle. Eller kjøp en 10-kroners burger fra McDonalds. Det er uenighet om dette. Bloggeren Deathdealer mener at man ikke bør gi tiggere mat.

Gir man tiggerne mat, men ikke penger, vil de kanskje bli mette nok til å se at tilværelsen må ha andre meninger enn å være i klørne på sine bakmenn. Kanskje de til og med kan lete efter en jobb der de kan bruke talentene sine.

Kanskje det ikke er noen konstruktiv idé, men det er ihvertfall mer humant og solidarisk enn bare å forby tiggingen og gjøre tiggerne til mer av en pariakaste enn de er idag.

Noen liker ikke å bli minnet om at det finnes sosiale utfordringer, hverken her hjemme eller ute i verden. Verdens elendighet eksisterer. Det forsvinner ikke med et forbud.

Mest lest

Arrangementer