Ukategorisert

Forby tigging? Gi dem mat!

Den rødgrønne regjeringen er hverken rød eller grønn. Forurensningen når nye høyder, og solidariteten med fattige er det så som så med. Derfor er det ikke noe overraskende at Knut Storberget vil forby tigging.

Med EØS-avtalen kan folk fra de fattigste landene i EU-systemet reise til Norge. De færreste kommer for å jobbe, selv om de sikkert er kapable til det. Men da melder det norske byråkratiet seg med full tyngde. Da er dessverre tigging et alternativ.

Det hevdes at tiggerne fra f.eks Romania er styrt, og at hele virksomheten er organisert av mafialignende bander. Enkelte av tiggerne byr seg frem med «opptredener» for øke sympatien hos forbipasserende. En mann på krykker som klarer å trikse med en ball ble avslørt av TV-kameraer.

Hvis politikerne ikke liker hva som kommer over grensene kan de alltids fjerne de avtalene som åpner grensene. F.eks EØS-avtalen. Men det vil naturligvis ha sin pris – for norsk næringsliv, og dermed norske arbeidstagere. Det blir rett og slett en kost-/nytteanalyse.

Da er det enklere å gjeninnføre løsgjengerloven. Selv om den ble fjernet for å få en slutt på trakasseringen av rusmisbrukerne. Som kjent har jo staten laget seg på en forbudslinje i ruspolitikken, men uten å følge opp med tilfredsstillende antall behandlingsplasser, eller lavterskeltilbud som får de narkomane bort fra gatene.

Ved å gjeninnføre løsgjengerloven skal man få tiggerne unna gatene – og kanskje rusmisbrukerne også? Noen vil jo slå to fluer i én smekk. Men det løser ikke det grunnleggende problemet; fattigdommen i landene tiggerne kommer fra. Å løse den situasjonen er en mer langsiktig utfordring, men kjenner vi de rødgrønne rett vil de komme med gode råd også dette.

Justisministeren har oppfordret folk til ikke å gi tiggerne penger. Det kan jeg si meg enig i. Hvis tiggerne gir pengene videre til bakmenn, vil man ved å gi en tier eller tyvekroning ikke bidra til at tiggerne forsvinner.

Hva med å gi dem mat? Kjøper du en trepakning boller så gi en bolle. Eller kjøp en 10-kroners burger fra McDonalds. Det er uenighet om dette. Bloggeren Deathdealer mener at man ikke bør gi tiggere mat.

Gir man tiggerne mat, men ikke penger, vil de kanskje bli mette nok til å se at tilværelsen må ha andre meninger enn å være i klørne på sine bakmenn. Kanskje de til og med kan lete efter en jobb der de kan bruke talentene sine.

Kanskje det ikke er noen konstruktiv idé, men det er ihvertfall mer humant og solidarisk enn bare å forby tiggingen og gjøre tiggerne til mer av en pariakaste enn de er idag.

Noen liker ikke å bli minnet om at det finnes sosiale utfordringer, hverken her hjemme eller ute i verden. Verdens elendighet eksisterer. Det forsvinner ikke med et forbud.

13 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11 years ago

Å gi mat er en god måte å gjøre ting på. Det er mange som gjør dette, meg selv inkludert. Men tigging burde være lovlig, det må da finnes andre måter å få has på bakmennene på. Og vi kan da ikke bare innføre diskriminerende lovgivning.

Håvard Haagenrud
Håvard Haagenrud
11 years ago

Jeg tror det kan lønne seg å se på de helt elementære egenskapene forskjellige tiltak har: Sosiale tiltak: Komplisert å gjennomføre. Kostbart rent finansielt, men også politisk da det for det første kan synes å belønne uønsket adferd men først og fremst fordi det humaniserer de involverte og løfter problemene deres opp på et nivå hvor kanskje alle har litt skyld, selv de styrende politikere og deres velgere. Forbud: Enkelt å gjennomføre. Gratis rent finansielt, men også svært lønnsomt politisk da det skaper et bilde av et samfunn som i utgangspunktet er perfekt, hadde det bare ikke vært for uønsket… Read more »

mjau
mjau
11 years ago

hva er poenget med å gi dem mat, tror dere virkelig det er det de vil ha? de fleste tiggerne i oslo som er et problem er menn, kvinner og barn fra østblokkland, som jobber for større bakmenn. disse bakmennene vil neppe ha mat, de vil ha PENGER! jeg er for å være ærlig drittlei av å få dagene mine ødelagt av tiggere, trekkspillspillere, innpåslitne unger med kaffekopper osv, hver dag man er i oslo. det er ikke sånn jeg vil ha byen min. det er ikke sånn man vil at oslo skal fremstilles, når turister kommer for å se… Read more »

Pleym
Pleym
11 years ago

mjau, når bakmennene (og tiggerne) skjønner at det ikke er annet enn mat å få vil de kanskje flytte seg til nye markeder.

Tiggerne derimot, kan kanskje se muligheten til å bli frigjort fra bakmennene.

Bjarne kåre
Bjarne kåre
11 years ago

Jeg mener at tiggerne må flyttes til oppråder av Oslos beste vestkant, som Holmenkollen-bygdøy og nordberg !

Det er bare på den måten man får satt tigger problemet i riktig perspektiv,det er bare ved å la rumenerne sitte i fiffens og hvitsnippenes villa områder at tiggernes problemer blir tatt alvorlig.

Når politiet og politikerne ikke gjør noe med tiggerproblemet i oslos sentrum,så kan heller ikke politiet begynne å kjeppjage tiggerne fra oslos beste vestkant heller !

Weedar
Weedar
11 years ago

Et forbud vil vanskelig la seg håndheve uten å ramme frivillige organisasjoner som Redd Barna som verver medlemmer på gaten. Skal en bare forby tigging kan det jo lett omgås ved at tiggerne f. eks. selger roser, ballonger eller =Oslo. Slikt er akkurat like irriterende for folk som mjau som rendyrket tigging. Skal en da måtte registrere seg hos en eller annen etat for å få lov til å selge ting på gaten, og det skal sitte noen bedrevitere og bestemme hvem som skal få selge, og hvem som ikke skal? Nei skal man ha offentlige gater, så får folk… Read more »

gauder
gauder
11 years ago

Når man blander rødt og grønt så får man ikke rødgrønt. Man får brunt.

andee
andee
11 years ago

I fattige utviklingsland er det ytterst få som tigger, unntaket er ofte innvalidiserte og bevegelseshemmede personer, folk som ikke er i stand til å jobbe. Gateselgere derimot de kryr det av! Jeg har respekt for dem som prøver å selge meg ting, som regel billig juggel, men alikevel viser det at de er villige til å jobbe. En tigger skal ha en god grunn for å ikke jobbe synes nå jeg. Som vi alle da forstår er det et fåtall av Oslo’s tiggere som fortjener noe som helst. Noen få prøver faktisk å selge deg ting, men jeg vil ikke… Read more »

simonfur
11 years ago

personlig gir eg ikke til rumeere, og heller ikke til tiggere. Rett og slett fordi vi «vet» at det ikke hjelper, fordi pengene går til bare en ting. Men, å kjøpe megafon, eller annet for å støtte de gjør eg gjerne, for da forteller denne personen at eg prøver å gjøre noe positivt med meg sjøl. Det er bare å slutte til å gi til rumerene, verre er det ikke. Å forby alt en ikke liker fungerer ikke…selv hvor gode intensjonene er. Bare prøv å forby godteri til ungene dine.

Johan
Johan
11 years ago

Vi har et stort problem når organisasjoner som Kirkens Bymisjon forsvarer at vi skal ta imot tiggere fra hele verden i Norge. Tiggere som kommer hit for å bo på gata og tigge må avvises, det sier seg selv. En ansvarlig regjering må stoppe dette vanviddet og de som kritiserer regjeringen for dette eller meg…værsågod gi dem dine penger og alt du har..jeg skal ikke hindre deg, men gjør det hvis du mener at vi andre er moralsk forpliktet til å gi våre penger til disse tiggerene…

Kjelloff
Kjelloff
11 years ago

Et velbalansert innlegg fra deg. Jeg kan sånn sett vere enig, men det er ikke så enkelt. Det var dette med tidsfella, hastemøter, barnehagehenting, måmåmå skynde meg å gågågågå etc… Jeg har min egen metode, for jeg har vert ute en vinterdag før både på den ene og den andre måten. Jeg gir til slitne som jeg ser ikke er en del av «det organiserte». Jeg kjøper =Oslo og boka til jul, og jeg gir en kald faen et måltid og en sofa over natta. Og jeg er ingen krøsus, så jeg prioriterer det opp på lik linje med akkevitten… Read more »

Kjelloff
Kjelloff
11 years ago

Kommentar til meg selv som korreksjon. Det med visum til USA er ikke 30 tusen dollar men 3 tusen dollar. Tidligere var det noe under 30.000 kroner – derfor feilen.

Det var det, hva det er nå vet jeg ikke. Jeg har visum for arbeid og opphold i 99 år fra rundt 1990 selv med min fortid.

MVH
Kjelloff

PS: Er det blogg som avis eller? Her er jo kke noen «kontakt oss» link eller redaksjon… Jeg som er dum?

Virrvarr
11 years ago

Jeg kjøper ofte mat til tiggere, både norske og utenlandske. Jeg praktiserer også de ganske dårlige russiskkunnskapene mine og forsøker å slå av en prat. De fleste vil jobbe, egentlig. Det er ikke som om tigging er en lite slitsom ting å drive med. Du blir sparket på, spyttet på og slått i hodet av folk som blir provosert.

Fra arkivet