Ukategorisert

Vampus, Vox og Pleym intervuer CNNs Mann

Pugwash-lederen Joseph Rotblat var den fredsprisvinneren Jonathan Mann fra CNN ble mest imponert over av alle de vinnerne han har intervjuet under sitt årvisse fredsprisprogram i Oslo. – Det er vanskelig å være god journalist i møte med disse helgenlignende personene, uttalte Mann da han ble intervjuet av Vampus, Vox og undertegnede fredag kveld.

De siste 16 årene har TV-kanalen CNN hatt et fast, direktesendt TV-program om årets vinner. Sendingen går fra rådhuset i Oslo. Vert er Jonathan Mann. I år var flere bloggere blant de ca 600 inviterte gjestene. Jagland og utenriksminister Jonas Gahr Støre ble intervjuet under programmet. Vampus, Vox Populi og jeg selv fikk sjansen til å snakke med og intervjue Jonathan Mann efter sendingen.

Jonathan Mann er kanskje ikke særlig godt kjent i Norge, men ifjor ble han sitert på uttalelsen om at Nobelkomiteen med Torbjørn Jagland i spissen var sosialister. En karakteristikk Kaci Kullmann Five og Inger Marie Ytterhorn fra hhv. Høyre og FrP sikkert ikke satte særlig pris på. I intervjuet efter sendingen bedyret han det samme på spørsmål fra Vampus som overfor NRK; at han ikke var korrekt gjengitt. I anledning årets pris var Mann igjen i Oslo, og uttalte seg denne gang mer positivt om komiteen og dens leder Jagland.

Programmet på CNN er blitt en tradisjon i den grad at det er gjengitt på Nobelkomiteens nettside med oversikt over de ulike arrangementene under Nobeldagene i Oslo.

Solid politioppbud var dét som møtte meg ved inngangen til Oslo rådhus en drøy time før sendestart igår kveld. CNNs kontaktperson opplyste at vi bloggere hadde plass på rad fem, rett bak spesielt inviterte gjester. Før jeg kom inn i selve salen måtte jeg gjennom metalldetektorer i mellomgangen mellom inngangsdørene og salen. Flere vakter. Det var satt av et romslig antall plasser til bloggerne CNN hadde invitert. Vampus, Vox Populi og Liberaleren representerte den norske bloggerstanden under programmet.

Gjestene under det timelange TV-programmet var Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland, den kinesiske dissidenten Yang Jianli (en venn av nobelprisvinner Liu Xiabo), leder for organisasjonen Human Rights in China Sharon Hom, utenriksminister Jonas Gahr Støre og Maran Turner fra Freedom Now.

Mann fokuserte under intervjuet med Gahr Støre mye på hvordan China oppfatter Nobelkomiteen som Norges forlengede arm. «Medlemmene av komiteen blir oppnevnt av parlamentet. Komiteens leder er en tidligere statsminister. Medlemmene kommer fra den politiske klassen i Norge. Hvorfor skulle ikke China tro at komiteen er en del av det norske politiske systemet?» spurte Mann.

Gahr Støre svarte at «Norge er et land med integritet», og la til at «vi er tilhengere av ytringsfrihet». Jeg tillot meg å la være å klappe efter seansen med Gahr Støre. Manns stab burde gjort noe research på hvordan Støre unnskyldte den norske ytringsfriheten under den internasjonale mediestormen efter publiseringen av Muhammedkarikaturene for noen år siden. Da så vi lite til den integriteten Gahr Støre påberopte seg igår.

Maran Turner fokuserte spesielt på hvordan internett forandrer mulighetene til å gjøre sine synspunkter kjent, selv innen et diktatur. «I 1989 var det kun på Tien An Men-plassen at studentene kunne få verdensmedienes oppmerksomhet rundt sine krav. Nå er det umulig for Chinas myndigheter å hindre tilgangen på informasjon. Selv om landet kanskje er verdens fremste på dette området, og også eksporterer sin kunnskap», sa Turner.

Da programmet var ferdig fikk Vampus, Vox og jeg møte Mann. Vox spurte ham om hvilken vinner han ble mest overrasket over, årets eller fjorårets.

– Jeg ble naturligvis mer overrasket ifjor enn iår. Vinnerne belønnes ofte for innsats, eller komiteen vil hjelpe til i pågående prosesser. Prisen til Obama ifjor viste hvilken enorm tillit komiteen hadde til Obama.

Mann la til at prisen har hatt liten effekt for Obama.

Jeg fokuserte på den debatten som har vært om hvordan Nobelkomiteen utnevnes og hvilke medlemmer den har, og spurte Mann om det kan være aktuelt å følge opp årets nobelprogram med et fokus på akkurat denne problemstillingen.

– Det er nok ikke aktuelt, rett og slett fordi det ikke vil samle de store seertallene.

Mann var usikker på om Stortinget i det hele tatt kan oppnevne utlendinger som medlemmer av Nobelkomiteen.

Vox ville vite hvilken av de fredsprisvinnerne Jonathan Mann har intervjuet som har gjort mest inntrykk på ham.

– Dere vil sikkert ikke huske navnet hans, og få minutter efter at jeg har sagt det, vil dere ha glemt ham. Men det var Joseph Rotblat fra organisasjonen Pugwash. En liten gammel mann. Han var opprinnelig fra Polen, men dro til Storbritannia før 2.verdenskrig. Han ble invitert til USA for å delta i utviklingen av atombomben. Men han valgte å hoppe av Manhattanprosjektet, og brukte resten av livet til å advare mot atomvåpen. Han var spesielt opptatt av virkningene slike våpen har på folks helse.

Mann påpekte at Rotblat er typisk for mange nobelprisvinnere. De jobber i årevis i stillhet for saken sin.

Jeg fikk sjansen til et siste spørsmål, og lurte på hvilke utfordringer Mann ser ved nobelprogrammene hans som er ulik annen journalistikk.

– Dét å være en god journalist. Husk at vinnerne er heroiske personer. Kanskje det nærmeste vi kommer englene i den katolske kirken. De går frivillig i fengsel for vår skyld. Å være kritisk journalist i møte med disse uvanlige personene er som å ha en kritisk vinkel når du intervjuer julenissen på julaften.

Mann avslørte også at hans favorittsted å spise i Oslo er et bakeri på Karl Johan. Og efter intervjuet var det akkurat dit han skulle.

Mann var en trivelig fyr, som ikke gav inntrykk at noe annet enn møtet med oss var det viktigste akkurat da. Men staben måtte naturligvis sørge for at han holdt tempoet i timeplanen sin. Men Nobelprisen er årets viktigste begivenhet. Derfor kan du regne med at Jonathan Mann og resten av CNN-staben er tilbake på denne tiden også neste år.

Mest lest

Arrangementer