Ukategorisert

Ebadi: – Undertrykkelsen fortsetter for fullt i Iran

Under dagens pressekonferanse før Oslo Freedom Forum åpner imorgen stilte Liberaleren spørsmål til Shirin Ebadi fra Iran, om hva som skjer med opposisjonen mens verdens medier har øynene rettet mot andre land i regionen.

Shirin Ebadi vant Nobels fredspris i 2003, og var Irans første kvinnelige dommer. Hun er i opposisjon til det islamistiske styret i hjemlandet – og blir trakassert av Irans myndigheter.

Ebadi var blant paneldeltagerne da Thor Halvorssen, president i organisasjonen Human Rights Foundation, holdt pressekonferanse om konferansen Oslo Freedom Forum, som starter imorgen.

Halvorssen åpnet med å påpeke at en av konferansedeltagerne, journalisten Ali Abdulemam fra Bahrain, har vært forsvunnet siden midten av Mars. Det var rett efter at han bekreftet sin deltagelse på OFF at omverdenen mistet kontakt med ham. Halvorssen minnet om at deltagerne på OFF faktisk risikerer noe ved å stå opp og kjempe for menneskerettigheter.

Liberaleren spurte hva regimet i Iran gjør med i forhold til opposisjonen som har vært der siden valget i 2009, mens verdens øyne er rettet mot omveltningene i Egypt og Tunisia, og opprøret i Libya og protestene i Bahrain og Libya.

– Regjeringen fortsetter å undertrykke opposisjonen, og har øket sin voldsbruk. Den økonomiske situasjonen har forverret seg, og dette øker folkets misnøye, svarte Ebadi, og fortsatte: – Folket fortsetter sine fredelige protester.

Ebadi kom også inn på den mer synlige splittelsen i det sittende regimets politiske og religiøse ledelse.

Presidenten sparket efterretningsministeren, men ble irettesatt av Irans øverste religiøse leder, ayatolla Ali Khamenei. Efterretningsministeren ble gjeninsatt. Siden har 25 av Ahmadinejads medarbeidere blitt arrestert, opplyste Ebadi.

Ebadi mente at når Bahrains og Syrias ledere nå bruker vold mot opposisjonen i de respektive landene, er dette noe de har lært av Iran. For der har voldsbruken foregått helt siden 2009-valget.

Nobelprisvinneren fra 2003 mente at selv om folk risikerer å bli arrestert, torturert eller drept hvis de beveger seg ut på gatene, vil folket fortsette å protestere mot regjeringen – og tilslutt vinne sin frihet.

Liberaleren dekker Oslo Freedom Forum, og vil komme tilbake med flere artikler fra konferansen. Du kan via OFFs nettside følge direktesending fra konferansen – fra og med imorgen kl. 0915.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer