Ukategorisert

En enslig stemme for de forsvunnede

Latin-Amerika-gruppene (LAG) har kritisert Oslo Freedom Forum for en ensidig gjesteliste fra Latin-Amerika. Men idag fikk de tilstedeværende høre om avisen Buenos Aires Herald – en enslig stemme for de forsvunnede – los desaparecidos – fra militærjuntaens tid i Argentina.

Uki Goñi var en ung og ubekymret journalist på et på et par og tyve år som for det meste skrev om cricket-resultater og blomstershow i den engelsksproglige avisen Buenos Aires Herald i Argentina.

Jeg vet ikke om noen fra LAG var tilstede idag, og hørte denne forholdsvis utypiske innledningen på årets Oslo Freedom Forum-konferanse. Da hadde kanskje deler av kritikken LAG rettet mot OFF i forkant vært formulert noe annerledes.

LAG: Villaruel ikke opptatt av de forsvunnede under militærdiktaturet
Latin-Amerika-gruppene mener at tre av de forhåndsannonserte talerne selv har et dårlig rulleblad hva angår å kjempe for menneskerettigheter; de tidligere presidentene Belisario Betancur i Colombia og Vicente Fox i Mexico, samt den argentinske advokaten Victoria Villarruel. Om sistnevnte sa LAG til NTB (ifølge NRK) at «Villarruel, som er direktør for et forskningssenter, skal snakke om Argentinas glemte ofre, som ifølge LAG i senterets tolkning vil si de militære som var offer for geriljagrupper før de militære tok makten.

Men ifølge LAG er senteret hennes, CELTYV, ikke opptatt av terroren som hersket under de latinamerikanske militærdiktaturene på 70-tallet. Så mange som 30.000 mennesker ble drept av de militære under diktaturet i Argentina.

LAG understreker at de ikke er imot at de de kritiserer, kommer til Norge for å presentere sin side av saken, men de er bekymret for at de framstilles som menneskerettighetsforkjempere og at kritikken mot dem ikke tas i betraktning.»

Buenos Aires Herald gav stemme til de forsvunnedes pårørende
Som forfatter og journalist har Goñi avdekket den rollen myndighetene i Argentina, Sveits og Vatikanet spilte i å bidra til at naziforbrytere fra 2.verdenskrig kunne unnslippe oppgjørets time.

Men det er som tidsvitne fra tiden som journalist i Buenos Aires Herald at Goñi deltar på årets Oslo Freedom Forum. For pårørende til dem militærdiktaturet ikke bare arresterte men også lot forsvinne, begynte å dukke opp på døren til den engelsksproglige avisen. Siden har Goñi følt en personlig forpliktelse til å fortelle om arbeidet med å fortelle de historiene som de større, spansksproglige mediene i Argentina ikke ville vite av.

Mødrene, som senere ble «Mødrene på mai-plassen» fortalte at de ikke engang slapp innenfor dørene i mediene i Argentina i diktaturets tid.

Goñi sa at han ikke tror det er politiske systemer eller ideologier som tar makten i verden, men psykopater. De er folkene som er ute efter makt.

Ingen i det argentinske samfunnet reagerte på forsvinningene. Ikke kirken, ikke media, ikke frivillige organisasjoner – og slett ikke de myndighetene som stod bak forsvinningene. Kun de pårørende. Som altså ikke klarte å vekke interessen til mediene i Argentina. Med et respektabelt unntak for Buenos Aires Herald.

Avisen begynte å skrive om dette fordi ingen andre gjorde det. Det var en vanskelig balansegang å fortelle disse historiene uten å risikere egen sikkerhet. Sikkerhetspolitiet brukte en spesiell bil, en grønnlakkert Ford Falcon til sine bortføringer. I lange perioder stod en slik bil utenfor huset til Goñi hver kveld når han kom hjem.

Snart 30 år efter diktaturets fall letes det fortsatt efter diktaturets ofre. De som ble dumpet på havet fra fly. Problemet var at likene fløt opp på strendene. Slik ville jo ikke diktaturet ha det. Derfor ble ofrene dopet istedet, slik at når de ble sluppet fra flyene ville de svelge vann og drukne. Og dermed forsvinne totalt.

Goñi viste bilder av flere ofre – men også av redaktøren for Buenos Aires Herald, Robert Cox. Hensikten med å ta bilder var at ofrene ønsket at det skulle finnes bevis for at de hadde eksistert – i tilfelle de ble inkludert av los desaparecidos.

Da Adolfo Pérez Esquivel fra Argentina vant fredsprisen i 1980 ville ikke argentinske medier fortelle hans landsmenn om denne store æren.

Selv om Goñi ble arrestert og forhørt ble han ikke torturert¨de få dagene han var i kjelleren til politiet. Men han hørte skrikene fra dem som ble det. Goñi var slett ikke sikker på at han burde være på OFF. Men hans redaktør Robert Cox kunne ikke. Og noen burde fortelle historien om avisen som gav stemme til dem ingen ville slippe til eller høre på. De som ble stemplet som «kommunister».

Buenos Aires Herald viste solidaritet og støtte, og tok en stor risiko. Ofrenes pårørende mener støtten var fantastisk.

Goñi fremførte sitt vitnesbyrd på en helt lidenskapsløs, nesten hverdagslig måte. Men innholdet var alt annet enn hverdagslig.

Påstanden om OFF-ensidighet er et bomskudd fra LAG
Uki Goñi er en journalist. En av dem som lever av å skrive om hva som skjer – i nærmiljøet eller i den store verden. En av dem makthavere hva enten de er røde, brune eller sorte helst vil at skal tie stille. Eller fortsette å skrive om blomstershow og cricket.

Victoria Villaruel har ennå ikke snakket på Oslo Freedom Forum. Det er derfor vanskelig å si om LAG har rett i sin kritikk. Men å påstå at de inviterte på OFF kun er folk som kritiserer venstresideregimer i Latin-Amerika er ihvertfall et gedigent bomskudd.

Dét er den følelsen jeg sitter igjen med efter at jeg idag hørte Goñis vitnesbyrd. Men Latin-Amerika-gruppene – som jeg ikke kunne se hadde deltagere på OFF – bryr seg sikkert ikke. Så lenge de kan kritisere noen som presenterer et bredere bilde av Latin-Amerika enn de selv gjør.

Liberaleren dekker Oslo Freedom Forum, og vil komme tilbake med flere artikler fra konferansen. Du kan via OFFs nettside følge direktesending fra konferansen – fra og med tirsdag kl. 0915.

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
11 years ago

[…] Efter at jeg idag har hørt journalisten Uki Goñi fortelle om hvordan han som ung journalist i engelsksproglige Buenos Aires Herald under diktaturet begynte å gjengi historiene til de forsvunnedes pårørende – fordi spansksproglige medier ikke var interessert – mener jeg at kritikken fra LAG når det gjelder Argentina er et bomskudd. Det finnes mange personer og organisasjoner som engasjerer seg i ulike saker og temaer. Man kan ikke forvente at hver eneste organisasjon tar opp hver eneste sak. At både Goñi og Villaruel begge er tilstede, fra Argentina, borger muligens for balanse. Med forbehold om at sistnevnte ikke… Read more »

Fernanda Zubillaga
Fernanda Zubillaga
11 years ago

Jeg håper dere er klar over at det aldri var OFF sin hensikt å ha med Uki Goñi. Hans deltagelse er ikke OFF fortjeneste, og delvis betalt av en samarbeidspartner som uttrykte misnøye og bekymring over Victoria Villaruels deltakelse, og fordi hennes deltagelse er en skandale, så gikk OFF med på det. Men de skal overhodet ikke ha æren for Uki, og derfor er det heller ikke hensyntatt i kritikken.

trackback
11 years ago

[…] henne i mediene. Derimot nevnte de ikke Uki Goñi – som allerede på konferansens første dag fortalte historien om hvordan hans avis Buenos Aires Herald nettopp fortalte historien om militærjuntaens ofre. […]

Sarah Wasserman
11 years ago

Fernanda Zubillaga’s comment presents the Oslo Freedom Forum as only wanting to provide a platform to an Argentinian organization with a “mission” of speaking for the victims of terrorism in Argentina. Zubillaga’s statement isn’t correct. OFF staff invited Luis Moreno Ocampo to speak at the 2011 Oslo Freedom Forum on his experience prosecuting the Argentine military dictatorship. Moreno-Ocampo is currently the Prosecutor of the International Criminal Court, and worked as assistant prosecutor during Argentina’s “Trial of the Juntas,” the first trial after Nuremberg where senior military commanders were prosecuted for mass killings. Mr. Moreno-Ocampo could not attend the Oslo Freedom… Read more »

Fernanda Zubillaga
Fernanda Zubillaga
11 years ago

I know it it true that you contacted Ocampo. But it is also true that when you «proudly» presented the final list of speakers, there wan no speaker balancing Victoria Villaruel, and that she was part of the panel Dispelling Myths. There was not any note informing that the list would be changed or that there was still unconfirmed speakers. Then there was expressed concern about VV and her participation in a formal letter to OFF, saying that doing nothing with it was no alternative. It is also true that OFF didn’t seem very happy about this and having to… Read more »

Fernanda Zubillaga
Fernanda Zubillaga
11 years ago

I really do not understand on what basis you are jumping in to conclusion about what my opinion or what I say are based on. I feel like I am fighting against windmills, because you are much stronger than me and I don’t want to involve anybody else. But I will not accept that you are trying to make me appear as I am not telling the right version. There are a lot of documents that surely confirms both your and my point of wiew, because we are talking about two different things. It is not my intention to attack… Read more »

Fernanda Zubillaga
Fernanda Zubillaga
11 years ago

I have never said that is was on purpose and deliberated from OFF that VV was not balanced. I cannot make any statement regarding this, since I do not know enough about you. Maybe it just was an error? But it is true she was not balanced, and that when the list was presented, there was not any intention to do so (AT THAT MOMENT). I don’t know why, but that the way it was. And that is all I have ever said. And I am still asking myself, would Uki been there if OFF had not been alerted? I… Read more »

Sarah Wasserman
11 years ago

Again, Ms. Zubillaga, your chronology and recounting of the facts is lacking pertinent information. OFF staff reached out to Uki Goni *before* he was suggested by Robert Cox. But you cannot know this because you are not party to our deliberations or to the communications we have sent. We asked Robert Cox to attend and we also asked Uki Goni to attend. After we asked Mr. Goni to attend Mr. Cox also recommended him. This was a happy coincidence and it is reflected by fact. The record is clear and your perception, although based on your experience, is not a… Read more »

Fernanda Zubillaga
Fernanda Zubillaga
11 years ago

That will depend on your speakers, dear Mrs. Wesserman. I will protest againt speakers that tergiverate the history and that merely repeat propaganda from Argentina and Uruguay every time they show up. Theire case is totally lacking anys substans. But I am starting to think that we both might be right from each ones point of wiew. Still I am thinking you don’t understand what I am trying to establish. You might have asked Mr. Goñi and Mr. Cox at the same time, but both were asked after that some of your norwegian partners showed concern about the participation of… Read more »

Fernanda Zubillaga
Fernanda Zubillaga
11 years ago

I wrote this answer in a hurry and sees now that I have missed some letters here and there and that I typed some words wrong. I apologize for the errors but think you will be able to understand the meaning anyway. Have a nice day!

Fra arkivet