Ukategorisert

Chavez-elev Humala leder i Peru

Valgdagsmålingen til CPI efter 2.runde av presidentvalget i Peru (som ble avsluttet kl. 2300 norsk tid søndag 05.juni) viser at eksoffiser og beundrer av Venezuelas leder Hugo Chavez, Ollanta Humala leder med 52,5% mot 47,5%.

Ollanta Humala vant også 1.runde av presidentvalget. Det samme gjorde han i 2006 – men da vant den mer moderate venstrekandidaten og ekspresidenten Alan Garcia 2.runde.

Efter Fujimori-epoken i Peru (1990 – 2000) ble grunnloven endret, slik at sittende president ikke kan stille til gjenvalg. Garcia, som ble president bare 35 år gammel i 1985 flyktet fra landet i 1990 på grunn av hyperinflasjon, politisk kaos og økende terrorisme. Garcia fikk altså en 2.sjanse ved valget i 2006. Han beveget seg langt inn mot sentrum – og har klart å videreføre den økonomiske veksten fra Alejandro Toledos periode (2001 – 06).

Ollanta Humala (49 om tre uker) er en eksoffiser som leder en politisk allianse (Gana Peru, no. Peru vinner) der kommunister og nasjonalister inngår. Han forsøkte seg også på militærkupp i 2000 – i protest mot sin nåværende motkandidat Keikos far Alberto Fujimori. Han viderefører en politisk tradisjon i Peru der offiserene står til venstre politisk, samtidig som de er nasjonalister.

Motkandidaten, Keiko Fujimori (36) er altså datter av tidligere president Alberto Fujimori, som sitter fengslet dømt for korrupsjon. Hans håp om å slippe ut av fengsel, eller oppnå lettere soningsforhold, kan nå være tapt. Grunnet en opprivende skilsmisse fra ektefellen Susana Higuchi ble Keiko førstedame i Peru bare 19 år gammel. Keiko ble innvalgt i kongressen i Peru ved valget i 2006, og har markert seg som en høyrepopulist. Hun leder nå partiet Fuerza 2011 (2011-kraften).

Tidligere ble det antydet at årets valg kunne bli avgjort av tre personer i Peru; avtroppende president Alan Garcia, tidligere president Alejandro Toledo (som kom på 4.plass i årets valg med 15,6%) og forfatter og vinner av Nobels litteraturpris Mario Vargas Llosa. Sistnevnte tapte valget mot Keikos far Alberto i 1990.

Alejandro Toledo gav under sitt Norgesbesøk i mai uttrykk for at Alan Garcia sørget for å få Toledos siste statsminister Pedro Pablo Kuczynski til å stille som presidentkandidat – for å hindre at Toledo gikk videre til annen runde. Toledo sa i intervju med Liberaleren at han ikke kom til å støtte noen av kandidatene i 2.runde. Likevel endte et møte i hans parti Peru Posible (Peru kan) at de valgte å støtte Ollanta Humala. Det samme gjorde Vargas Llosa. Mens Kuczynski støttet Keiko Fujimori. Det samme gjorde den liberale økonomen Hernando de Soto.

Efterhvert som valget nærmet seg sank Keikos ledelse. De siste meningsmålingene vekslet på å ha Humala og Keiko i ledelsen. Enkelte har antydet at de to kandidatene – som begge blir ansett å tilhøre hver sin politiske ytterside, av kongressen vil bli tvunget til å føre en sentrumskurs.

Kongressvalget ble holdt samtidig med 1.runde av presidentvalget. Kongressen ble ved valget utvidet fra 120 til 130 representanter. Slik er de 130 kongressrepresentantene fordelt:

Gana Peru (partiet til Ollanta Humala, venstreorientert): 47 representanter
Fuerza Peru (partiet til Keiko Fujimori, høyreorientert): 37 representanter
Peru Posible (partiet til Alejandro Toledo, sentrumsorientert): 21 representanter
Gran Cambio (partiet til Pedro Pablo Kuczynski, sentrum/høyre): 12 representanter
Solidaridad Nacional (partiet til Luis Castañeda, sentrum/høyre): 9 representanter
APRA (partiet til president Alan Garcia), venstreorientert): 4 representanter

De aller fleste partiene i Peru er allianser av mindre partier.

Toledo sa i intervjuet med Liberaleren også at hans parti vil forbli i opposisjon, uansett hvem som vant valget. Han kan komme til å gå tilbake på dette også, eftersom partiet til Humala og Toledos parti tilsammen har 68 representanter – altså flertall.

Humala tapte valget i 2006 på å være for sterkt knyttet til Hugo Chavez i Venezuela. Chavez har støttet president Rafael Correa i Ecuador – et av Perus naboland. Peru og Ecuador krangler stadig om hvor grensene mellom de to skal gå i Amazonas-området.

Mellom 1. og 2.runde av årets valg ha Humala distansert seg fra Chavez, og forsøkt å fremstille seg med på linje med tidligere president Lula da Silva i Brasil. Humala har hatt hjelp av rådgivere i fra Lulas parti.

Miami Herald skriver ikveld at valget foreløbig er for tett til å erklæres som avgjort. Foreløbig er valgdagsmålingene nokså samstemte om at Humala vinner.

Valget i norske medier:

NTB-melding i Dagbladet, med plass for leserkommentarer
Aftenposten skriver at Humala erklærer seier
Samme NTB-melding i NRK

Mest lest

Arrangementer