Ukategorisert

Tåpelig Lysbakken-«tilgivelse» i Ap/LO

VG fokuserer idag på SV-nestleder Audun Lysbakkens fortid som marxist, fordi han er den «heteste» kandidaten til å overta ledervervet efter Kristin Halvorsen. VG kan fortelle at Ap/LO tilgir Lysbakken hans fortid som revolusjonær marxist.

For ca. 10 år siden tilhørte Lysbakken en fløy som gjorde SVs ungdomsorganisasjon SU (Sosialistisk Ungdom) til en revolusjonær organisasjon. VG kjenner til at «blant Ap sine mest sentrale folk i regjeringen har Lysbakken opparbeidet seg en stilling som dkyktig, kompromissvillig og løsningsorientert.» Det er nå uproblematisk at han var en av de mest ytterliggående på SVs venstreside.

I SV er det ifølge VG bekymring for at partiet skal bli for lite og utydelig. LO-leder Roar Flåthen mener SVs oppslutning ved valget ikke står i forhold til hva SV har oppnådd i regjering.

Det er en komisk «tilgivelse» VG kan fortelle om. For det første har LO-systemet en rekke kommunister i sitt hierarki; folk fra det kommunistiske partiet Rødt med posisjoner høyt og lavt i LO (f.eks Arne Byrkjeflot i Trondhjem). For det andre var det ikke problematisk at LO i 2001 valgte Gerd-Liv Valla som leder. Det var heller ikke problematisk at Valla var justisminister i Jagland regjering våren 1997.

Hva er det med Valla, spør du kanskje?

Hun var aktiv i Kommunistisk Universitetslag (KUL) efter at hun ble kastet ut av det da kommunistiske SUF m-l. SUF var forløperen til SU (se over), men brøt i 1969 med SVs forgjenger SF. SUF hadde blitt en revolusjonær organisasjon som dyrket Mao, Lenin, Stalin og Pol Pot. De som styrte SUF var Tron Øgrim, Pål Steigan og Sigurd Allern. Men de ville altså ikke ha med Gerd-Liv Valla.

KUL, som Valla ble med i, var en annen kommunistisk organisasjon.

Gerd-Liv Valla har aldri angret på sin fortid som kommunist og Stalin-dyrker. At hun kunne bli LO-leder og justisminister (!) er meg en gåte. I forhold til hennes meritter blir Audun Lysbakken en smågutt.

Det gjenstår å se om Audun Lysbakken blir SV-leder. Men hans fortid som revolusjonær vil ikke være noe hinder. Når hennes fortid ikke hindret Ap og LO i å bringe henne til topps i det norske politiske systemet kan jeg ikke se at Lysbakken skal bli nevneverdig plaget av sin fortid.

At oppegående folk kan bli marxister er naturligvis synd.

Mest lest

Arrangementer