Ukategorisert

Nobelkomiteen besettes

Lederen for advokatforeningen, Berit Reiss-Andersen blir nytt medlem i den norske Nobelkomiteen. Hun skal erstatte Sissel Rønbeck (Ap), som går ut efter 18 år. FrP gjenoppnevner sitt medlem. De kunne foreslått Asle Toje, William Nygaard – eller Ed Crane.

Flere medier omtaler idag at Berit Reiss-Andersen er den første fra AP på 30 år til å bli oppnevnt som medlem av den prestisjetunge Nobelkomiteen uten å tilhøre Aps eller LOs fremste organer.

Med sin bakgrunn som jurist og leder av advokatforeningen er hun et spennende valg. Ap har tenkt utenfor det tradisjonelle denne gang. Men ikke så utradisjonelt som flere ønsket. Det har hevet seg flere røster for at Nobelkomiteen bør reformeres, ved f.eks å hente inn personer fra utlandet. Så langt går ikke Ap – denne gang.

Nå gjenstår FrPs medlem. Inger Marie Ytterhorn er FrPs nåværende medlem av Nobelkomiteen. FrP har ifølge NTB valgt å gjenoppnevne Inger-Marie Ytterhorn som medlem.

Dersom dette er korrekt, er det beklagelig at FrP og leder Siv Jensen ikke tør gå i spissen for en nytenkning hva angår sammensetningen av Nobelkomiteen. I en artikkel her på Liberaleren 01.oktober oppfordret jeg henne til dette. Men den tok altså hverken hun eller partiet.

Interessante kandidater til å fylle FrPs plass i komiteen kunne vært Asle Toje, eller forlegger William Nygaard. Skulle partiet velge en utlending kunne f.eks lederen for Cato Institute, Ed Crane vært et bra navn.

FrPs mulighet til å ta initativet i debatten om Nobelkomiteens sammensetning og virke er borte. Det er synd. Nå står Ap for den eneste lille nytenkning for denne gang.

Tags:

Mest lest

Arrangementer