Ukategorisert

Hva har skjedd med Hamza Kashgari?

Hamza Kashgari er en journalist fra Saudi-Arabia som har ytret seg kritisk om Islam på Twitter. Han måtte rømme hjemlandet, og dro til Malaysia. Derfra ble han utlevert tilbake til hjemlandet . Siden har ingen hørt fra ham.

Aftenposten omtaler idag hvordan myndighetene i Saudi-Arabia har lagt lokk på blasfemisaken mot Hamza Kashgari. Det er to uker siden han ble utlevert fra Malaysia, og siden har det ikke vært livstegn fra den saudi-arabiske journalisten.

04.februar iår publiserte Hamza Kashgari tre meldinger på Twitter, med kritisk innhold om profeten Muhammed og Islam. Disse måtte han senere beklage og be om unnskyldning for. Likevel roet ikke gemyttene seg, og han rømte fra Saudi-Arabia av frykt for sitt liv. En egen gruppe ble opprettet på Facebook, der efterhvert 1500 personer (status 12.februar ifølge Wikipedia) støtter kravet om dødsstraff.

09.februar ble Hamza Kashgari arrestert på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia, blant annet fordi kong Abdullah av Saudi-Arabia hadde utstedt en arrestordre. 12.februar ble han sendt tilbake til Saudi-Arabia, før en rettsordre som forbød utleveringen av ham rakk å bli kunngjort av en domstol i Malaysia.

Både Amnesty International, Human Rights Watch og andre er bekymret for situasjonen til Hamza Kashgari.

Amnesty har satt igang en aksjon for ham, og du kan lese om den – og eventuelt støtte den her.

Det finnes også en annen internasjonal aksjon for å få omgjort dødsstraff for blasfemi, som Hamza Kashgari skal ha gjort seg skyldig i – ifølge Saudi-Arabia. Du kan støtte den her.

Aftenposten skrev om saken 13.februar, dagen efter at han ble returnert til Saudi-Arabia. Samme dag omtalte Document.no hvordan Malaysia har opptrådt som Saudi-Arabias beste venn i saken, og at også Interpol kan blitt brukt for å få Kashgari utlevert til Saudi-Arabia. Malaysias myndigheter omtaler Kashgari som terrorist. Interpol nekter å kommentere påstandene om at de har hjulpet saudiske myndigheter i denne saken.

Å arrestere Hamza Kashgari for å ha sendt meldinger på Twitter er å krenke ytringsfriheten, en individuell rettighet alle mennesker har.

Alle mennesker har også trosfrihet. Også dette er en individuell rettighet ingen lands myndigheter har rett til å krenke. Ønsker man å stille sin tvil til offentlig skue, er dette en kombinasjon av ytrings- og trosfrihet.

Liberaleren er motstander av dødsstraff, da dette er en krenkelse av menneskets mest fundamentale, medfødte rettighet; retten til liv.

Dersom myndighetene i Saudi-Arabia har tenkt å stille Hamza Kashgari for retten for en eller annen form for blasfemi, bør rettssaken foregå i offentlighet.

Det minste man kan kreve av myndighetene i Saudi-Arabia er å fortelle hva som har skjedd med Hamza Kashgari, om han fortsatt er i live, og hvordan hans helsetilstand og soningsforhold er.

Alle som er tilhengere av ytringsfrihet, trosfrihet, bevegelsesfrihet – og motstandere av dødsstraff – bør engasjere seg for Hamza Kashgari.

Det finnes også en Facebook-side til støtte for Kashgari.

Mest lest

Arrangementer