Ukategorisert

Broilerskolen: Braanen vs. Rotevatn

Tankesmien Civita er iferd med å skape en felles borgerlig debattplattform gjennom sine frokostmøter, utredninger, pamfletter og akademi. Det bekymrer noen. Så forskjellige folk som FrPs Jan Arild Ellingsen og Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen.

Igår uttalte Ellingsen til Klassekampen at «Vi har ikke noe ønske om å deformere våre ungdommer til å passe inn i Civita». I dagens lederartikkel i samme avis påpekes det at avgått FpU-leder Ove Vanebo har begynt å jobbe i nettopp Civita. Og han er ikke alene blant de borgerlige partienes ungdomspolitikere om å hospitere hos tankesmien.

Civita-leder Kristin Clemet tar sikkert med seg denne lederartikkelen som en hyggelig hilsen om suksess på sin fødselsdag. Braanen skriver: «Det største hakket i sengestolpa for civita så lang er den fullstendige snuoperasjonen Venstre nå gjennomfører. Unge Venstre har gjennom flere år flasket opp en generasjon nyliberalister, med blant annet fri hasj og ja til EU som fanesaker. Disse er nå i ferd med å innta posisjonene i moderpartiet.»

Bortsett fra at fanesakene Braanen nevner knapt ville være egnet til å skremme vannet av noen som helst i FrPs ledelse med hukommelse tilbake til Fånes og Grønntuns dager som FpU-ledere, tyder eksemplene til Braanen på at han bør lese Unge Venstres plattform litt bedre. Det er langt mer liberalisme der enn fri hasj og ja til EU. Unge Venstre er føderalister, noe knapt en eneste nyliberalist jeg kjenner ville vedkjenne seg å være. Selv om de skulle være EU-tilhengere.

Avslutningsvis trekker Braanen frem Civitas forbilde i Sverige, Timbro. Braanen skriver:

«I Sverige har TImbro, Civitas forbilde, bidratt til borgerlig samling og hel liten hær av skolerte liberalister, som idag har inntatt partiene og mediene. Vi kan ikke gjøre stort annet enn å krysse fingrene for at Norge i denne sammenhengen skal forbli et annerledesland, men når det dukker opp hardbarkede libreralister fra Sogn og Fjordane ved navn som Rotevatn, kan en ikke være sikker på noe lenger.»

Vi for vår del er imponert over utviklingen Sveinung Rotevatn på imponerende kort tid har gjennomgått, fra «blåhippie» til «hardbarket liberalist».

Rotevatn fra Sogn og Fjordane er leder i Unge Venstre.

Vi får håpe der kommer flere slike karer fra bygdene nå til dags.

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Morten
Morten
10 years ago

Synes det er rart at Braanen trekker frem «fri hasj» som liberalistisk, når legalisering (riktignok en strengt regulert variant – noe Rotevatn også forfekter) støttes av flere og flere nytenkende på venstresiden, i både Arbeiderpartiet og SV. Tiden da «fri hasj» kunne bli brukt som et nedlatende skjellsord mot liberale er forbi.

Ikke heller kan jeg se at Rotevatn er spesielt økonomisk liberal. Unge Venstre er stort sett sosialliberale, selv om de er noe mer nytenkende innen det økonomiske enn venstresiden.

Kanskje Braanen rett og slett er i ferd med å bli en gammel bestefar.

Pleym
Pleym
10 years ago

Morten, jeg er helt enig i at fri hasj og Ja til EU ikke er typisk liberalistiske standpunkter.

Derimot har UV gått langt i liberalistisk retning, spesielt på det økonomiske området. De har alltid vært verdiliberale.

Morten
Morten
10 years ago

Det er bra UV snakker om prinsipper i hvert fall når FrP og Høyre fjerner seg fra dem så til de grader. Håper de klarer å endre voksenpartiet ennå mer i årene som kommer.

trackback
10 years ago

[…] Venstres landsmøte nylig karakteriserte Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen Rotevatn på denne måten: “I Sverige har Timbro, Civitas forbilde, bidratt til borgerlig samling og hel liten hær av […]

trackback
9 years ago

[…] og Klassekampen-redatør Bjørgulv Braanens mareritt til virkelighet. Han gav Unge Venstre-lederen følgende karakteristikk tidligere iår: “I Sverige har Timbro, Civitas forbilde, bidratt til borgerlig samling og hel liten hær av […]

Fra arkivet