Kommentar

Bra av Lahlum – men hva sier SV?

Magnus Carlsen er blitt historisk i sjakksammenheng. Hadde han konkurrert efter norske regler om barneidrett hadde han neppe klart det. Men han fikk hjelp til å omgå reglene, av en SV’er.

Han har tatt Garry Kasparovs verdensrekord. Idag kan VG avsløre at dèt hadde han neppe gjort, om han hadde konkurrert iht. norsk regelverk om barneidrett. Han fikk hjelp av historiker, forfatter, og SV’er Hans Olav Lahlum. Som selv både spiller sjakk, arrangerer turneringer og er dommer.

Lahlum, som ifølge VG var turneringssjef i Ungdommens Sjakkforbund presset på for at Carlsen som 10-åring skulle få spille turneringer. I strid med reglene om barneidrett.

VG skriver: «Ifølge Norges Idrettsforbunds «Bestemmelser om barneidrett» kan barn først delta i mesterskap som NM, nordiske mesterskap, EM og VM det året man fyller 13 år.»

Fordi Norges Sjakkforbund ikke er tilknyttet Norges Idrettsforbund følger de ikke disse reglene.

Det er bra at Hans Olav Lahlum tok ansvar for å bringe et sjakktalent fremover. Hadde Carlsen spilt sjakk med lokale nybegynnere kunne det ha hemmet ham i hans egen utvikling.

Barn som driver idrett skal ha det moro. I Norge preges barneidrett av sosialdemokratiske idealer. Alle skal med, ingen skal føle seg som taper – men vinnerne skal heller ikke satses ekstra på, og tillates tøffere konkurranser. Slik skaper man en fellesskapskultur – men skaper man noen vinnerkultur? Skaper man forståelse blant barn, ungdom – og deres foreldre – om at vinnere må ofre noe for å bli best og holde seg på toppen?

Hans Olav Lahlum har i det siste tatt skrittene inn i SVs toppsjikt. Han er fylkesleder i Oppland SV og dermed medlem av SVs landsstyre. Og han er nominert på 3.plass på Oppland SVs liste til stortingsvalget neste år.

Var Magnus Carlsen et unntak, som Lahlum pga. sin egen sjakkinteresse valgte å hjelpe? Eller vil Lahlum ta initiativ til at SV i sitt program uttrykker forståelse og aksept for å skape en vinnerkultur også i barne- og ungdomsidretten?

Hva sier Lahlums partifeller i SV til hans aksjon for Magnus Carlsen? Er det et akseptabelt eller uakseptabelt unntak fra reglene om barneidrett – eller vil SV bidra til et mer liberalt syn på at også barn og ungdom skal få konkurrere og talenter få hjelp til å bli bedre?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer