Ukategorisert

Debatt om Den norske nobelkomité

Det bør være større debatt om nobelkomiteen.

Fredsprisen er ikke fri og uavhengig, noe Nettavisen omtaler i en artikkel som er på trykk.

Det er testamentet til Alfred Nobel som legger løpet for sammensetningen av komiteen. I testamentet står det at Stortinget skal sette sammen komiteen. Når Stortinget velger representanter, blir det ofte personer som vi kan betegne som politikere. At komiteen består av tidligere stortingsrepresentanter statsråder henger sammen med prestisjen vervene i komiteen betyr for avgåtte politikere. Så lenge politiske personligheter vil sole seg i glansen en gang i året, vil det bli vanskelig å gjøre noe med sammensetningen.

Ønsker politikerne en fri og avhengig pris, må Stortinget endre dagens valgordning for komiteen. Den norske nobelkomité bør ikke inngå i Stortingets valgpott.

Det optimale er et totalt skille mellom staten og nobelkomiteen. Det kommer ikke til å bli vedtatt. Likevel bør tøffe politikere ta initiativ til å utrede en ordning som sikrer at komiteen ikke blir en oppsamlingsplass for påskjønnelse for en lang og tro tjeneste i norsk politikk.

Les artikkelen: Nobelkomiteen: Tør FrP gå mot strømmen?

Mest lest

Arrangementer