Ukategorisert

Har rodd, rodd og rodd

Sylvi Listhaug (FrP) har rodd den første dagen som statsråd i regjeringen til Erna Solberg.

Årsaken er enkel. Listhaug skrev et innlegg om landbrukspolitikk på E24 i 2010, et innlegg om en ny politikk uten jordbruksavtalen slik vi kjenner den i dag. Overskriften på innlegget var passende nok: Kommunisme på norsk.

Innlegget var et angrep på det planøkonomiske landbrukssystemet som Norge har. God FrP-politikk, men FrP er det eneste partiet som i mange år har ønsket en ny landbrukspolitikk. Budskapet i innlegget som Listhaug skrev har liberalister mast om i mange år. Stort sett for døve ører i det politiske Norge.

I dag, etter at Sylvi Listhaug var utnevnt som landbruksminister, grep journalister fatt i innlegget fra 2010, og den nyutnevnte statsråden måtte svare på spørsmål om det planøkonomiske systemet.

Listhaug ga det samme svaret til alle, selv om det var pinlig å høre landbruksministeren snakke om regjeringsplattformen mellom Høyre og FrP, samarbeidsavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre, og godt forhold til organisasjonene. De som ønsker en ny landbrukspolitikk, som Listhaug egentlig ønsker, kan ikke med troverdighet forsvare avtaleinstituttet som firepartialliansen skal opprettholde, ifølge samarbeidsavtalen.

Nå må skribenten innrømme, at Sylvi Listhaug har minimalt med valgmuligheter dersom hun skal ha statsministerens tillit. Høyre er motstander av en ny og liberal landbrukspolitikk, og regjeringspartiene har inngått en avtale med KrF og Venstre – en avtale statsminister Erna Solberg vil følge så godt som overhode mulig.

Dagens ro-øvelser fra Sylvi Listhaug vil bli vanlig kost de neste årene. Det er mange FrP-politikere i sentrale posisjoner som har frontet helt andre standpunkt enn det dem kommer til å forsvare som regjeringsrepresentanter. Flaut ja, men dessverre en del av den praktiske politikken i regjeringen og på Stortinget.

VG har stort sett ordene Sylvi Listhaug har brukt i løpet av dagen.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas
Andreas
8 years ago

At Lundteigen og kumpaner skriker hver gang noen sier noe som går mot deres virkelighetsoppfatning er jo ikke noe nytt. Men jeg ser ikke hva som er galt i kronikken til Listhaug. Altså, man kan selvfølgelig være uenig med henne og si at man ønsker å beholde systemet slik det er. Men bortsett fra det er jo kronikken ganske «nøytral» i at den beskriver hvordan systemet er og påpeker noen underligheter ved det. Det er ganske åpenbart at frasen om Norge som den siste Sovjet-stat høyst trolig ville blitt dratt fram hvis det var snakk om å styre andre næringer… Read more »

TOS
TOS
8 years ago

Problemet er selvsagt at Listhaug har rett. Men det kan hun ikke si som minister. Dessuten er hennes handlinger som minister bundet av regjerings-plattformen.
Likevel synes jeg det er bra at det komme inn nytt syn på landbrukspolitikken. Bøndene kan leve godt, men da må distribusjonsleddene og organiseringen rundt denne forenkles og rasjonaliseres. Gleder meg til å se hva hun kommer til.

Fra arkivet