Ukategorisert

Han gjennomførte siviltjeneste

Spekulativ overskrift på VG.no i artikkelen om at Øystein Eriksen Søreide ikke gjennomførte den militære førstegangstjenesten.

Øystein Eriksen Søreide er gift med Norges nye forsvarsminister, Ine Marie Eriksen Søreide.

Det er mange i Norge som har gjennomført siviltjeneste på religiøst eller pasifistisk grunnlag. Siviltjeneste var, legg merke til ordet var, alternativet til militær førstegangstjeneste. Nå er siviltjenesten avviklet, og det er mulig å nekte førstegangstjenesten på religiøst eller pasifistisk grunnlag uten negative konsekvenser.

Øystein Eriksen Søreide ble født i 1969. Det betyr at han er så gammel, at han måtte gjennom politiavhør før siviltjenesten ble innvilget. I avhøret måtte han svare godt på spørsmålene. Avhøret skulle avsløre om han var konsekvent eller ikke. Gode, konsekvente svar ga siviltjeneste, men mange borgere strøk i møtet med politiet.

Etter hvert ble ordningen endret. Politiavhøret opphørte, og ungdommer som ønsket siviltjeneste måtte skrive under på skjema. Nå er ordningen med siviltjeneste avviklet.

Øystein Eriksen Søreide kunne gjort som mange andre, nemlig å snike seg unna statens slaveri. Han kunne funnet på en historie som ga dimittering. Det gjorde han ikke. Han vær ærlig og avtjente 16 måneder siviltjeneste.

Mest lest

Arrangementer