Ukategorisert

Vampus under pisken?

Vampus har tidligere skrevet at hun er motstander av legers reservasjonsrett. Nå kommer Trond Helleland og varsler at han kommer til å svinge pisken over både Vampus og resten av Høyres stortingsgruppe.

Dagbladet skriver idag at parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland vil bruke partipisken for å drive gjennom den avtalen Høyre og FrP har gjort med KrF, om å gi leger rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

Dermed har SV sannsynligvis feilet i sitt første forsøk som opposisjonsparti på å påtvinge mindretallsregjeringen til Erna Solberg et nederlag i Stortinget.

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, har skrevet at «fastleger som som nekter å oppfylle sine forskriftsfestede oppgaver få trekk i sin økonomiske støtte eller bli bedt om å forlate sin stilling. De fyller ikke sine plikter ovenfor sine pasienter.»

Nordby Lunde mener å ha løsningen som kan både sikre henvisning for kvinner som ønsker abort, og for leger som ønsker reservasjonsrett: «De som søker seg til fastlegestillinger bør pålegges å opplyse om de er villige til å utføre alle de forskriftspålagte arbeidsoppgavene en fastlege skal løse. Dermed blir det opp til arbeidsgiver å vurdere de ulike kandidatenes egnethet.»

Dagbladets Marie Simonsen kaller H/FrP/KrF-flertallet et falskt flertall. Det har hun selvfølgelig rett i. Høyre er faktisk mot reservasjonsretten. Les bl.a hva nåværende helseminister Bent Høie skrev på Minerva 27.02 2012.

Vampus siterer statsminister Erna Solberg avslutningsvis i sin bloggpost: «Jeg er helt enig med Erna Solberg når hun sier at dette ikke bare er et spørsmål om kvinner og likestilling. Det er i alle høyeste grad et etisk-moralsk spørsmål, og ikke minst et spørsmål om at alle skal ha rett til likt helsetilbud uansett hvor de måtte bo i landet.»

Høyre bør klare å finne ut av dette, uten å tvinge sine representanter til å stemme mot sin overbevisning. Trond Helleland bør ta en kikk på løsningen Vampus foreslår.

Ikke pisk Vampus, Helleland!

Les også innleget av juristen Hanne Beth Takvam-Borge, som i Bergens Tidende understreker at det ikke er noen menneskerett å jobbe som fastlege.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vegard Martinsen
8 years ago

Dette er selvfølgelig en løsning, men den er antagelig for sofistikert til at ledelsen i Høyres stortingsruppe & co vil forstå og godta den.

Andreas
Andreas
8 years ago

Den enda mer korrekte løsningen i mine øyne vil være å avskaffe ordningen med fastlege. (Ikke at jeg tror noen av partiene på Stortinget kommer til å foreslå det i nærmeste framtid.)

Jeg er rimelig sikker på at folk flest klarte å ringe til det samme legekontoret hver gang de var syk også før denne ordningen…

Vegard Martinsen
8 years ago

Løsningen er å privatisere hele helsevesenet, og det som Andreas foreslår er et element i dette. Men dette alternativet er ikke på bordet …

Thor Børresen
Thor Børresen
8 years ago

Falsk flertall? Det Marie Simonsen skriver er jo ikke oppsiktsvekkende. Slik var det også under den rødgrønne regjeringen. Oljeboring i Lofoten er det tydeligste eksempelet på at mindretallet på Stortinget likevel får flertallet. Slik er det når ingen partier har flertall. Selvfølgelig må Høyre bruke pisk om nødvendig for å levere sin del av avtalen med andre partier – hvis ikke vil partiet raskt oppleve at andre partier ikke vil levere på områder som er viktig for Høyre. Når det gjelder denne reservasjonsretten så forbauser det meg at man har klart å lage et problem av noe som i praksis… Read more »

trackback
8 years ago

[…] Som vi skrev igår truer Høyres parlamentariske leder Trond Helleland både Vampus og resten av Høyres stortingsgruppe med pisken, for å sikre flertall for avtalen med KrF om reservasjonsrett for leger som ikke vil henvise gravide til abort. Idag skriver Vårt Land at flere SP-representanter vil stemme for forslaget hvis det kommer til Stortinget. Deriblant Per Olaf Lundteigen (SP). Vampus var ikke en del av stortingsgruppen da den enstemmig godkjente avtalen med KrF, og bør ikke føle seg bundet av den. Hun kan be gruppeledelsen om å bli fristilt hvis det skal stemmes over saken i Stortinget, med henvisning… Read more »

Thor Børresen
Thor Børresen
8 years ago

Det er fritt valg av fastleger – ingen som tvinges til å bruke en lege man ikke er komfortabel med, og man trenger ikke en henvisning for å få utført abort.
Det ryddige er å beholde en reservasjonsrett, men at det er åpenhet om hvem som har reservert seg mot hva. Så kan markedet styre dette helt fint uten at noen tvinges til å handle mot sin samvittighet.
I praksis er det heller ikke noe problem – derfor skjønner jeg ikke forargelsen.

trackback
7 years ago

[…] å skape problemer. Også for en av Liberalerens favorittliberalister; Heidi Nordby Lunde. Vi har tidligere skrevet om hennes dilemma. På sin egen blogg har hun skrevet om et oppslag i helgens Aftenposten. Oppslaget bar opprinnelig […]

Fra arkivet