Ukategorisert

Vampus under pisken?

Vampus har tidligere skrevet at hun er motstander av legers reservasjonsrett. Nå kommer Trond Helleland og varsler at han kommer til å svinge pisken over både Vampus og resten av Høyres stortingsgruppe.

Dagbladet skriver idag at parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland vil bruke partipisken for å drive gjennom den avtalen Høyre og FrP har gjort med KrF, om å gi leger rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

Dermed har SV sannsynligvis feilet i sitt første forsøk som opposisjonsparti på å påtvinge mindretallsregjeringen til Erna Solberg et nederlag i Stortinget.

Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, har skrevet at «fastleger som som nekter å oppfylle sine forskriftsfestede oppgaver få trekk i sin økonomiske støtte eller bli bedt om å forlate sin stilling. De fyller ikke sine plikter ovenfor sine pasienter.»

Nordby Lunde mener å ha løsningen som kan både sikre henvisning for kvinner som ønsker abort, og for leger som ønsker reservasjonsrett: «De som søker seg til fastlegestillinger bør pålegges å opplyse om de er villige til å utføre alle de forskriftspålagte arbeidsoppgavene en fastlege skal løse. Dermed blir det opp til arbeidsgiver å vurdere de ulike kandidatenes egnethet.»

Dagbladets Marie Simonsen kaller H/FrP/KrF-flertallet et falskt flertall. Det har hun selvfølgelig rett i. Høyre er faktisk mot reservasjonsretten. Les bl.a hva nåværende helseminister Bent Høie skrev på Minerva 27.02 2012.

Vampus siterer statsminister Erna Solberg avslutningsvis i sin bloggpost: «Jeg er helt enig med Erna Solberg når hun sier at dette ikke bare er et spørsmål om kvinner og likestilling. Det er i alle høyeste grad et etisk-moralsk spørsmål, og ikke minst et spørsmål om at alle skal ha rett til likt helsetilbud uansett hvor de måtte bo i landet.»

Høyre bør klare å finne ut av dette, uten å tvinge sine representanter til å stemme mot sin overbevisning. Trond Helleland bør ta en kikk på løsningen Vampus foreslår.

Ikke pisk Vampus, Helleland!

Les også innleget av juristen Hanne Beth Takvam-Borge, som i Bergens Tidende understreker at det ikke er noen menneskerett å jobbe som fastlege.

Mest lest

Arrangementer