Ukategorisert

Mitt Romney på sitt beste

Netflix-filmen om Mitt Romney er god. Den amerikanske presidentkandidaten kom med et godt eksempel på hvor mye av inntektene politikerne tar fra en privat bedrift.

Dokumentaren som nettopp er publisert på nettjenesten Netflix, gir innblikk i Mitt Romneys presidentkampanje og avslører en side av kandidaten som offentligheten aldri så.

I filmen ser vi Romney diskuterer skatt uformelt etter en debatt mot presidenten. I diskusjonen kommer Romney med et fantastisk eksempel på hvor vanskelig det er for private bedrifter. Han forteller om en bedrift som lager gitarforsterkere. Bedriften hadde fire ansatte, men måtte si opp to av dem på grunn av skattetrykket. To tredjedeler av inntektene i bedriften gikk til myndighetene i form av skatter og avgifter. Det er føderal inntektsskatt, arbeidsgiveravgift, statlig inntektsskatt, statlig omsetningsavgift, eiendomsskatt, gassavgift og folketrygden, for å bruke betegnelsene som ble brukt i den norske teksten på filmen. Til sammen 65 prosent av bedriftens inntekter. Dermed er det ikke mye igjen for å drive butikk!

Årsaken til det høye skattetrykket, er at politikerne vedtar ordninger og tjenester som befolkningen må finansiere. Der er systemene helt like i alle land, selv om både nivå og skatter/avgifter varierer. Et OL blir finansiert av skatter og avgifter. Det samme blir bibliotek, barnehager, skoler, kontantstøtte og utviklingshjelp, for å nevne stridsområder fra norsk politikk. Politikerne overlater gjennom vedtak regningen til aktører som allerede har nok å betale.

Se filmen du også!

Mest lest

Arrangementer