Ukategorisert

Støre og ytringsfriheten

Kan Arbeiderpartiet ha en leder som ikke står opp og forsvarer den mest fundamentale forutsetningen for et demokrati?

Hvis Jens Stoltenberg får jobben som generalsekretær i NATO (og det kunne vi skrevet en del om), er det Jonas Gahr Støre som ligger best an til å bli ny leder i Arbeiderpartiet.

Som relativt fersk utenriksminister fikk Jonas Gahr Støre den såkalte karikaturstriden i fanget. Hans turnè i Midt-Østen, der han i møte med religiøse mørkemenn unnsa norsk ytringsfrihet og nærmest beklaget at regjeringen ikke kunne gjøre noe, og hans avgjørelse om å slutte å invitere opposisjonelle på Cuba til 17.mai-feiring på den norske ambassaden gjorde at han sank i aktelse både hos meg og mange andre.

Dialog er Støres varemerke. Det er naturligvis bra at folk snakker med hverandre, men hvis man skal snakke med diktaturer må man ha sin verdiplattform i orden, og bære den som en rustning. Det skal ikke være tvil om hvilke verdier en norsk utenriksminister står for – uavhengig av parti.

Som helseminister kom Støre ned på jorden, og ble en mer typisk mislykket norsk politiker – i likhet med alle andre norske statsråder som har gitt seg i kast med å reformere helsevesenet. Norsk eldreomsorg skulle skinne, lovet Ap. Men det gjorde det ikke, hverken av den eller av Gahr Støre. Han er blitt mer menneskelig. Med alle sine feil og mangler.

For gamle Ap-veteraner kan tidligere statsråd Grethe Knudsen oppsummere synet på Støre: At han er en mann med meget skrinn tilknytning til arbeiderbevegelsen. Men Ap er ikke et arbeiderklasseparti lenger. Det er et middelklasseparti. Så Støres bakgrunn vil kanskje ikke være noe problem. Akademikerne med gode finanser har tatt over. Så da bør verdiene han står for være desto viktigere.

Kanskje Jonas Gahr Støre bør avkreves et svar på om hvor sterkt Norge skal hegne om ytringsfriheten i møte med autoritære og totalitære religiøse holdninger?

La oss heller ikke glemme at regjeringen han var en del av lot som om den ville fjerne Blasfemiparagrafen, samtidig som den skulle gjeninnføres bakveien ved å styrke kampen mot hatefulle ytringer ..

Og frihetskjemperne som setter hverandre stevne i Oslo hvert år under Oslo Freedom Forum var han heller ikke interessert i å møte.

Svein Tore Marthinsen har skrevet for Minerva (i 2008) om mytene rundt Jonas Gahr Støre som den rødgrønne regjeringens supermann.

Les hva vi har skrevet av andre artikler om Jonas Gahr Støre her.

Du kan lese noen av artiklene vi har skrevet om karikaturstriden, her.

Mest lest

Arrangementer