Ukategorisert

Aayat Alqormozi er tildelt Studentenes fredspris for 2015

Aayat Alqormozi mottar Studentenes fredspris for sin iherdige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain, sier Jørn Wichne Pedersen, leder av fredspriskomiteen, i en pressemelding som er sendt ut.

I kjølvannet av den arabiske våren ble Alqormozi arrestert og fengslet etter at hun offentlig fremførte et frihetsdikt på Perleplassen i Manama. Diktet kritiserte styresettet til regimet i Bahrain, og krevde at Kongen, Hamad bin Isa al-Khalifa, skulle gi like rettigheter til både sjia- og sunnimuslimer. Etter diktopplesningen ble Aayat Alqormozi utvist fra universitetet, mishandlet og satt i fengsel.

–Styrken til å kjempe mot undertrykkelse og vold – uten å selv ty til de samme midlene – viser en beundringsverdig hengivenhet til fredens vei. Ved å heve stemmen igjen, til tross for å ha blitt fengslet, torturert, trakassert, truet og utvist fra sine studier, har Aayat Alqormozi vist bemerkelsesverdig mot som bør inspirere studenter fra hele verden, skriver komiteen i sin begrunnelse.

Den 23 år gamle kvinnen har gjennom fredelige og ikke-voldelige demonstrasjoner blitt et symbol på motstandsbevegelsen mot regimet. Hun har især blitt en stemme for kvinner og studenter som arbeider for at demokrati og menneskerettigheter i Bahrain.

Komiteen har blitt enige om at Studentenes fredspris skal gå til denne kvinnen for hennes fredelige kamp for demokrati i Bahrain. Hennes stemme inspirerer daglig hundrevis av unge mennesker til å ta opp kampen mot urettferdighet i hjemlandet.

Mest lest

Arrangementer