Ukategorisert

Sandra Borch bør sjekke dagens skatte- og avgiftsnivå

Senterpartipolitiker Sandra Borch vil ha betydelig høyere pris til forbrukerne på sjokolade. Hun vil ha forbud mot sjokolade-tilbud, ifølge oppslag på Nettavisen.

Skribenten har i dag hatt lange samtaler med representanter for selskap som produserer og selger sjokolade i det norske markedet. Aktørene er allerede hardt beskattet av norske politikere. Skatter og avgifter finansierer velferdsstaten, men skal også regulere folkets forbruk – i dette tilfellet av sukker.

Det var egentlig dette Borch-sitatet som inspirerte skribenten til økt kunnskap om sukkeravgiften:

–Sjokoladen bør koste det dobbelte av det den gjør i dag, og det burde ikke være lov å ha den på tilbud. Det er på tide å handle nå. Stadig flere barn blir overvektig, dette kommer på sikt til å bli en enda større utfordring når disse får helseproblemer grunnet fedme, skriver hun ifølge Nettavisen.

La oss pent og pyntelig glemme at nordmenn, for å ta alle under en kam, spiser mindre sukker nå enn for 10-15 år siden, ifølge tall fra NHO Mat og Drikke. (VG Nett) La oss glemme at produsenter har redusert sukkerinnholdet i varer mange forbrukere kjøper.

Skulle sjokolade, på grunn av skatte- og avgiftspolitikken, bli mye mer kostbart for forbrukerne, vil det gi mer grensehandel, smugling av sjokoladeprodukter og nye «usunne» valg. Borgerne vil ikke innrette seg etter en politikk der sukkeravgiften fordyrer enkelte populære sjokoladeprodukter med over femti prosent. Mange mennesker vil føle seg ranet hver gang de besøker et norsk utsalg og den følelsen vil stimulere til andre valg ved innkjøp av snop.

Liberalister vet at forbud og reguleringer stort sett er mislykket. Politiske inngrep i frihet gir forutsette og uforutsette bivirkninger. Det kryr av eksempler, men mange politikere lærer aldri. Vi kan trykt sette Sandra Borch i denne kategorien av politikere.

Mest lest

Arrangementer