Magasin

Bli kjent med politisk rådgiver, Sara Økland

Sara Økland (20) er FpUer, hun er ganske ung og hun er politisk rådgiver for samferdselsministeren.

I forrige uke ble Sara Økland ansatt som politisk rådgiver for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Liberaleren var nysgjerrig på Økland som skal hjelpe én av FrP-statsrådene.

Økland er sentralstyremedlem i FpU og hun er fjerdekandidat for Bergen FrP.

Politisk rådgiver
Vårt første spørsmål til Sara Økland var om hun kunne fortelle hva en politisk rådgiver gjør?

–Politiske rådgivere skal bistå statsrådens arbeid. Jeg skriver taler, leserbrev, sørger for at statsråden er på riktig sted til riktig tid og bidrar til at han er forberedt til møter. Som politisk rådgiver avtaler jeg intervjuer med journalister og fungerer som et bindeledd mellom departementet og partiorganisasjonene (H+FrP) for å sikre god kommunikasjonsflyt, sier Sara Økland til Liberaleren.

–Da Liberaleren henvendte seg til meg vedørende dette intervjuet planla jeg en reise langs RV3 (Oslo-Trondheim) og E39 (Trondheim-Kristiansand), som skal finne sted i slutten av juni. Statsråden skal besøke blant annet veistasjoner, partiarrangementer og havner for å få innspill fra lokale innbyggere om hvilke samferdselstiltak som bør prioriteres fremover, sier Økland.

FrP-topp
Ketil Solvik-Olsen er én av toppene i Fremskrittspartiet. Han er nestleder og statsråd, og har vært en profilert stortingsrepresentant. Erling Sæther, direktør i NHO Logistikk og transport, mener, ifølge Nettavisen, at Solvik-Olsen er i ferd med å bli den beste samferdselsministeren Norge har hatt etter krigen. Det ble naturlig å spørre Økland om hvordan det er å jobbe sammen med Ketil Solvik-Olsen?

— Det er ikke uten grunn at Ketil Solvik-Olsen er en populær statsråd som journalister, næringsliv, innbyggere og andre politikere stadig vil komme i kontakt med. Han er arbeidsom, kunnskapsrik og jordnær, men har også store forventninger til både seg selv og de rundt seg. Dette gjenspeiler seg i hans politiske handlekraft, sier hans politiske rådgiver Sara Økland.

Har du innflytelse på det regjeringen eller statsråden gjør på samferdselsfeltet?

— Politiske rådgivere for regjeringen skal kunne påvirke norsk politikk, hvis ikke gjør vi ikke jobben vår. Jeg har full forståelse for at en del innbyggere automatisk setter minustegn ved alderen min, men jeg vil helst at alle politikere skal bli målt på resultater fremfor alder, kjønn, livssyn, etnisitet eller legning. En ung kvinne fra Vestlandet som ikke har sittet mange år på Stortinget kan også bidra med nye perspektiver, sier Økland til jubel fra Liberalerens skribent.

Hvem er hun?
Liberaleren vet ikke veldig mye om rådgiveren, bortsett fra en del medieoppslag vi har sett fra Hordaland de siste årene. Vi vet hun er kandidat ved valget i høst og vi vet hun sitter i FpUs sentralstyre. Vi ba Sara Økland fortelle om seg selv.

— Jeg ble partipolitisk aktiv under valgkampen 2011. På mitt første partiarrangement stilte jeg med skinnklær og MC. I 2013 satt jeg studier på vent da jeg ble ansatt som politisk rådgiver for finansbyråden i Bergen, en jobb jeg hadde inntil juni i år. Tidligere har jeg arbeidet flere år i utelivsbransjen og vært elev ved Norges Toppidrettsgymnas. Jeg har alltid vært veldig aktiv og dedikert til skole, jobb og mine fritidsaktiviteter. Ofte diagnostiseres jeg av bekjente med flink pike-syndrom, men det å være dedikert er ikke en sykdom og jeg foretrekker å bli kalt kvinne. De siste årene har jeg brukt mye av sparepengene mine på å reise, deriblant til Afghanistan, sier Økland.

Hvorfor FpU?

–Skole og helse var det som gjorde meg engasjert i politikk. Jeg tilhører den liberalistiske fløyen i Fremskrittspartiet, og ønsker at ansvaret for eget liv i større grad skal flyttes fra det offentlige til enkeltmennesket og sivilsamfunnet. Ungdomspolitikk er også mye mer enn politikk. Gjennom mine år som aktiv partipolitiker har jeg arrangert konferanser, besøkt oljeplattformer, ledet og motivert andre frivillige samt opparbeidet meg god kjennskap til offentlig forvaltning og media. Dette er erfaringer jeg vil ta med meg når jeg skal tilbake til det private næringsliv. Jeg er sentralstyremedlem i FpU, men i nærmeste fremtid vil samferdselsministeren får større oppmerksomhet fra meg enn mine dyktige partifeller i FpU, sier hun.

Liberaleren måtte spørre om rollen som politisk rådgiver har gitt mer smak på politikk, på nye områder innenfor politikken?

–Det er travelt, men svært givende. Jeg har aldri planlagt en politisk karriere, men vurderer alltid mulighetene når de kommer og trives med å ta sjanser. For et par uker siden fikk jeg spørsmål om hvor jeg ser meg selv om fem år. Da svarte jeg at hvis jeg fremdeles brenner for politikk og vil være på jobb nesten hele døgnet, så har jeg politiske posisjoner. Å være politiker på høyt nivå er en livsstil snarere enn det som kan forbindes med en ordinær arbeidssituasjon, avslutter Sara Økland, politisk rådgiver for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer