Ukategorisert

Andrea Voll Voldum bør bli Årets navn i Dagbladets kåring

Blant 16 kandidater til «årets navn» i Dagbladet har jeg en soleklar favoritt; Andrea Voll Voldum. Hun har blitt et viktig symbol på et tema som ikke mister sin aktualitet; overgrep, voldtekt og vold.

I år er 15.året Dagbladet kårer «Årets navn»: «Vinneren av prisen går til en person som har gjort en forskjell, et sterkt inntrykk, prestert noe ekstra.»

Tidligere i år demonstrerte flere tusen mennesker i flere norske byer, for større rettssikkerhet for kvinner, i forbindelse med at tre menn var frikjent for voldtekt av Andrea Voll Voldum. Hennes reaksjon på frifinnelsen var å legge ut informasjon om de mennene.

Mange var sjokkerte over at det ikke var kvalifisert flertall i retten, ut i fra den informasjonen som har kommet frem i media om omstendighetene i saken. Dagbladet valgte offentliggjøre politiets materiale fra saken.

Efter frifinnelsen i Hemsedalsaken har det kommet flere rettsavgjørelser i voldtektssaker, der anklagede er blitt frifunnet.

Kvinners rettssikkerhet i slike saker er for alvor satt på dagsorden i 2016. Det er bra. Dette temaet belyses også i debatten om juryordningen bør avskaffes. Vold og overgrep mot kvinner er et samfunnsproblem, der ofte gamle moralistiske forestillinger om hva kvinner bør gjøre og ikke gjøre virker å være et underliggende tema når skyldspørsmålet skal avgjøres. Ofte kan man få inntrykk av at det er offeret som står på tiltalebenken.

Uansett hvor verdige de andre kandidatene til «Årets navn 2016» i Dagbladets kåring er, mener jeg at Andrea Voll Voldum bør vinne denne kåringen.

Du kan avgi din stemme her.

Rød knapp-kampanjen til Norske Kvinners Sanitetsforening

Mest lest

Arrangementer