Ukategorisert

Melding til stortingsrepresentant: «Ta på deg en jakke hvor det er plass til skuddsikker vest»

Erlend Larsen, stortingsrepresentant for Høyre, var med en politigatepatrulje på jobb en tirsdag kveld. Beskjeden han fikk før oppmøte var: «Ta på deg en jakke hvor det er plass til skuddsikker vest»

Mye har skjedd på politikkområdet narkotika i Høyre de siste årene. Holdningene har endret seg til det bedre, fra en nullvisjon til at Høyre skjønner at behandling er mye bedre enn straff.

–I begynnelsen av februar fulgte jeg to politimenn fra Gatepatruljen på jobb. Stortinget skal behandle en ny rusplan, og jeg vil lære mer om hvordan dagens politikk fungerer. Om ikke lenge skal Helse- og omsorgskomiteen til Portugal for å se hva de har gjort. Portugal har langt på vei blitt et foregangsland som mange ser til, har Erlend Larsen skrevet i et leserinnlegg.

Norge kommer til å dreie politikken fra justis til helse, selv om det merkelig nok fortsatt finnes motstandere mot dreiningen. Den nye politikken betyr at narkomane primært skal få tilbud om behandling i stedet for straff.
— Innenfor politiet er det mange som er svært skeptiske til dette, de er redde vi skal gå for langt i retning av å legalisere narkotika. Jeg ville vite mer om bakgrunnen for deres skepsis, ifølge leserinnlegget til Erlend Larsen.

–Da en politiker gikk ut i mediene om dette før jul, fikk vi en oppblomstring i meldinger fra kolleger om at mange unge trodde at narkotika var i ferd med å bli legalisert, sa den ene politimannen til stortingsrepresentanten, ifølge leserinnlegget.

Larsen forteller i innlegget, at i februar var det en høring i komiteen på Stortinget. Det var en høring der et stort antall av dem som uttalte seg ville legalisere narkotika. Enkelte mente at det er en menneskerett å få kjøpt stoff, at alkohol er farligere for kroppen, og at narkotika bør bli solgt ved butikker som vinmonopolet.
–Alkohol er sikkert farligere for levra enn narkotika, men narkotika gir mange brukere akutte psykoser. I tillegg senker narkotika terskelen for å prøve tyngre, vanedannende stoffer. Det følger mer kriminalitet med narkotika enn alkohol, er påstanden til Erlend Larsen i leserinnlegget.

Politimennene Larsen fulgte gjennom Oslos mørke gater en sen og kald tirsdagskveld, pekte på et stort antall selgere. Noen forsvant da de oppdaget patruljen, andre fortsatte handelen. Stortingsrepresentanten forteller at politibetjentene ikke var spesielt opptatte av beslag, men vil hjelpe misbrukerne ut av elendigheten. Han viser til eksempel med en 19-årig jente som åpenbart hadde større tillit til de to politimennene enn sin egen far, noe som var både godt og skremmende å se, ifølge Høyre-politikeren.

— Jeg er fortsatt motstander av legalisering. I Høyres program står det blant annet at «et fortsatt forbud mot bruk og besittelse av narkotika er et viktig normdannende tiltak som ikke er til hinder for en tilnærming med mer vekt på skadereduksjon.» Vi vil altså fortsette forbudslinjen samtidig som vi vil styrke behandlingstilbudet. Det blir planlagt et pakkeforløp innenfor rusbehandling, på samme måte som pakkeforløpet vi har innenfor kreftbehandling i dag. Narkotikakriminalitet skal fortsatt være straffbart, men narkomane skal så langt det er mulig få behandling, er konklusjonen i leserinnlegget.

Selv om Høyre fortsatt forsvarer forbudslinjen, har mye skjedd i partiet. Nullvisjonen og harde straffer har blitt lagt bort, og det er et stort fremskritt. Konklusjonen til Erlend Larsen viser at liberalere fortsatt har en stor jobb å gjøre innad i Høyre.

Mest lest

Arrangementer