#, Debatt

Legaliser aktiv dødshjelp!

Å kunne bestemme over eget liv, betyr også å kunne bestemme å avslutte det når det passer en. Retten til ikke å kunne bestemme over egen kropp er en arroganse som stortingspolitikerne ikke selv ser.

Image by Dieter_G from Pixabay

I Dagbladet den 2 februar skildrer nå den avdøde Inger Staff-Poulsen om sitt eget liv gjennom dødssykdommen til døden inntraff. Hennes skildringer gjør at jeg får en undrende tanke ovenfor Stortinget som ikke er i takt med hva befolkningen selv mener. I en NOBAS-rapport fra 2015 anslås det at hele 73,1 % av den norske befolkningen støtter aktiv dødshjelp. På dagens Storting er det kun mitt eget parti, >FrP som støtter aktiv dødshjelp . Blant ungdomspartiene er det heldigvis en større oppslutning ovenfor temaet hvor Grønn Ungdom, Unge Venstre, Unge Høyre og FpU støtter oppunder aktiv dødshjelp.

Til tross for befolkningens ønske om å legalisere aktiv dødshjelp, består Stortinget av folk som ikke forstår seg på menneskelig lidelse og medmenneskelighet. En kan stille seg spørsmålet om hvorfor det er mer medmenneskelig å pine syke mennesker til døden gjennom grufulle smerter, fremfor å gi dem en verdig avslutning på livet. Jeg forundres derfor veldig over blant annet, KrFs syn på nestekjærlighet og troen på et ”varmere samfunn”, når partiet ikke støtter aktiv dødshjelp.

Retten til å bestemme over egen kropp er en eiendomsrettighet man ikke kan ta for gitt. Hvis man er på et stadium hvor det kun er smertene som er igjen, bør norske politikere tenke seg nøye gjennom sine standpunkter. Istedenfor at syke mennesker må dra til Sveits for å avslutte sitt eget liv, er det på høy tid at Norge legaliserer aktiv dødshjelp. Oregon-metoden hvor det er den enkelte selv som velger når den vil putte i seg de nødvendige medikamentene for å avslutte livet sitt, kan være en fin begivenhet hvor den dødende får avslutte livet med sine nærmeste rundt seg.

Det er derfor på høy tid at FrP på nytt tar opp debatten i Stortinget. Befolkningen har de uansett bak seg.

I denne saken er det snakk om å ivareta medmenneskeligheten ovenfor de som ikke vil leve mer. Deres rett til å kunne bestemme over sitt eget liv er noe FrP, som et liberalistisk parti, ikke kan overse. Aktiv dødshjelp er det minste man kan hjelpe dem med.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer