Ukategorisert

Chinas taktikk lykkes – men du kan protestere til stortingspresidenten!

I 2014 måtte fredsprisvinner Dalai Lama gå bakveien inn Stortinget. I morgen rulles den røde løperen ut foran Stortinget for folkekongressens formann Li Zhanshu. Norge logrer fortsatt for diktatorene i Beijing.

NRK skrev i går om hvordan den ukjente organisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» har fått lov til å demonstrere på Eidsvolls plass, rett foran Stortinget. Dermed skyves Amnesty Internationals demonstrasjon mot besøket ute av syne for Beijing-diktaturets nr. 3, Li Zhanshu.

Når Beijing sender sine toppkoryfeer på besøk rundt om i verden vil de helst ikke minnes om at noen kan være uenige i eller kritiske til deres politikk og undertrykkelse av egne og andre lands borgere. Norge har lang tradisjon for å bidra til å gjøre demonstranter så lite synlige som mulig for gjestene fra Beijing. I 1996 fikk Amnesty, Tibetkomiteen og andre lov til å demonstrere, men langt unna gjestenes reiserute i Oslo. Det var da gule t-skjorter var forbudt på Karl Johan. I 2014 måtte Dalai Lama som nevnt gå bakveien inn til Stortinget.

Det pussige er at «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» fikk tilladelse til å okkupere Eidsvolds plass uker før besøket til Li Zhanshu var offentlig kjent i Norge. Det er derfor nærliggende å tro at de måtte ha fått formidlet denne informasjonen. Kanskje fra Beijing? I så fall har verdens største diktatur lykkes med sin taktikk i å gjøre demonstranter mot regimet så usynlig som mulig.

Skal det være så enkelt for diktaturer på Norgesbesøk å slippe å se demonstranter? Dette bør noen ta opp med de som forvalter bruken av Eidsvolds plass.

Du kan bidra!
Vær med og protester mot politikken og undertrykkelsen som gjesten fra Beijing står for. Amnesty og andre arrangerer en demonstrasjon i Spikersuppa i Oslo fra kl. 14 onsdag 15.mai.

Eller så kan du sende epost til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (Høyre), og be henne ta opp menneskerettigheter med gjesten fra Beijing. Amnesty har lagt ut et forslag til tekst:

Kjære Tone Wilhelmsen Trøen,

I forbindelse med besøket fra den kinesiske delegasjonen denne uken oppfordrer jeg deg til å stå opp for verdiene som vi opplever som en del av vår felles identitet: Frihet. Demokrati. Menneskerettigheter. Tillit. Det er ikke bare et ansvar for oss å vise frem våre verdier, vi har også en forventning om at de som vi inngår store handelsavtaler med, respekterer de samme verdiene.

Som min folkevalgte representant ber jeg deg om å ta opp følgende spørsmål med den kinesiske delegasjonen:

Ytringsfrihet

The Chinese government has repeatedly promised to guarantee freedom of expression for everyone in China. Yet, we see that more and more people in China are arrested for things like calling for more democracy or criticising abuse of power, and that lawyers defending those who are persecuted also get arrested or are forbidden to work. When will the Chinese leadership make good on their promise to allow people to express their opinions freely, even when they are criticising the authorities?

Advokater

When Norwegian businesses want to engage in China, one important condition is that they can rely on Chinese laws. Therefore, we are very concerned to see that Chinese lawyers regularly are persecuted, lose their licences or even end up in prison when they help their clients with cases against local authorities. Are there any plans of reform to make sure that even Chinese authorities have to follow the law, and to protect lawyers from repercussions when they take up cases that challenge people of power?

Uigurer

I am very concerned about the many reports of mass detention and other harassment of ethnic Uyghurs and Kazakhs in the region of Xinjiang. Will China allow independent monitors, for example from the United Nations’ Human Rights Council, to visit the region to see what is really going on?

Faglige rettigheter

China and Norway have a lot to benefit from economic cooperation. Yet, we are concerned that this will also mean profiting from the harsh conditions for many labourers in China, and from the fact that workers in China risk persecution if they protest against exploitation or try to organize to claim their rights at the working place. Will the Chinese leadership take steps to better secure workers’ rights and make sure that workers can criticise exploitation without fear of being punished?

Overvåking

There have been discussions about the engagement of Chinese communication companies in Norway, and the Norwegian security service has warned that according to Chinese law they have to hand over information about their clients to Chinese authorities if they demand it. We also see a big challenge for Norwegian companies working with communication which would have to follow the same regulations when they operate in China. Can we hope for reforms of the Chinese cyber-security law and other legislation to restrict the authorities unlimited access to data collected in China or by Chinese companies abroad?

Dødsstraff

Death penalty is an issue many people in Norway are very engaged in. We appreciate the repeated assurances by Chinese leaders that the use of death penalty in China is more and more restricted, and reserved only for the most serious crimes. However, we regret that factual information about the extent of the use of death penalty in China, for example the annual number of executions and death sentences and what crimes people are sentence to death for, is kept secret. Could you as chair of the People’s Congress take an initiative to ask for this information to be made public?

Med vennlig hilsen,

Epostadressen er Tone-Wilhelmsen.Troen@stortinget.no

Twitter-melding til stortingspresidenten
er også en mulighet Amnesty foreslår:

Hei @tonewtroen. Internasjonalt samarbeid må være basert på respekt for verdenssamfunnets mest grunnleggende verdier, menneskerettighetene. Dette må komme tydelig frem når Stortinget tar imot den kinesiske delegasjonen denne uka. Her er fem fakta om Kina: https://amnesty.no/kina-og-menneskerettighetene

Bildekreditering: Det første bildet har jeg tatt selv, og er av t-skjorten jeg brukte i juni 1996, under demonstrasjonene mot den daværende presidenten, Jiang Zemin.

Det andre bildet er fra Amnesty International.

Mest lest

Arrangementer