Magasin

Podcast: Extremities

Podcasten Extremities avslutter i disse dager i sin andre sesong. Den er del av et voksende univers av velprodusert dokumentarisk innhold krydret med uhøytidelige og overraskende fakta. Det er YouTube-kanalen Wendover Productions som står bak. Den har fra før en følgerskare på 2,3 millioner og er vel verdt en sving innom hvis sjangeren interesserer.

Pitcairns flagg (bilde av
OpenClipart-Vectors fra Pixabay)

Extremities tar for seg ett ekstremt sted av gangen, og tar seg god tid. En hel sesong er dedikert til hvert sted (sesongen består av en håndfull episoder rett under halvtimen). Dette er dybde foran bredde, og de lykkes godt med det de forsøker å gjøre. Første sesong forteller historien om Pitcairn – stillehavsøya som i følge egne myter er det bebodde stedet lengst unna annen sivilisasjon. Pitcairn ble endestasjon for mytteristene fra Bounty som ville skjule seg fra det enorme britiske imperiet, og mange år senere ble øya en av de minste og mest avsidesliggende utpostene i samme imperium. Den er sagnomsust, men sjelden besøkt (det krever en viss dedikasjon å komme seg dit). Etterkommere av mytteristene bor på øya fortsatt, og første sesong gir et innblikk både i øyas historie og livet der i dag.

Promo for Extremities

I andre sesong får vi et tilsvarende dypdykk på Svalbard. Sjette episode ble sluppet nylig. For nordmenn er nok mer av innholdet her kjent fra før enn hva tilfellet var med Pitcairn, men sesongen er absolutt verdt en gjennomhøring likevel. Det er fortellinger om Barentsburg, Ny-Ålesund, storpolitikk, kald krig, frøhvelv, og mye annet.

Extremities er en smal og velprodusert podcast for oss som aldri helt la bort drømmen om å bo på en øde øy og la verden fare. Historien om hvert sted fortelles godt, og det krydres med nok kuriosa underveis til at den aldri blir kjedelig. Her og der serien fortelles historien litt saktere enn nødvendig, men den redder seg raskt inn igjen.

Bilde av Youssef Jheir fra Pixabay

Jeg vurderer sterkt å bruke fremtidige lottogevinster på seilbåt og legge ut på en lengre Pitcairn-safari i kjølvannet til mytteristene (muligens med en sving innom Svalbard når seilene likevel er heist).

Anbefales for faktaglade som setter pris på et pusterom fra nyhetsbildet.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer