Debatt

MDG, det nye elitepartiet?

Miljøpartiet De Grønne skryter ofte av at de ikke er noe énsaks-parti, men at de tenker helhetlig, og ikke minst har miljøaspektet med i alle budsjettfaser. Nå har MDG også lansert sitt alternative statsbudsjett for 2020. Hva skiller seg ut i dette, rent tabloid sett?

Det er mange år siden jeg var engasjert i sentral politikk, og har ingen planer om å komme tilbake til dette stadiet heller. «Nilesing» av statsbudsjetter må være noe av det kjedeligste man kan tenke seg, selv for politisk interesserte individer. Analyse og detaljer i opposisjonens alternative statsbudsjetter er nærmest hakket verre å bruke tid på, da man i opposisjon faktisk kan ha råd til det meste en regjering ikke kan ha råd til. Det blir mye «show off» når du er i opposisjon.

Jeg har ikke lest MDGs forslag til statsbudsjett denne gangen heller, men nyhetene følger jeg med på, og der kom det nylig frem at MDG i sitt alternative statsbudsjett foreslår en økning på bensinprisen på 5 kroner per liter.

Dette får meg til å undre litt, hvem er MDG her for? Miljøet? Hva er MDGs målrettede publikum? De fattige eller de rike?

I Stor-Oslo og andre sentrale byer vil kollektivtransport selvsagt kunne være dekkende for veldig manges behov. Barn og unges aktiviteter kan riktignok fortsatt bli en utfordring med kollektivtransport, selv i byen. Alle vi barneforeldre kjenner godt til hverdagsklemma, å rekke frem i tide mellom ulike aktiviteter.

I det øyeblikket du er utenfor Oslogryta, så er ikke kollektivtransport en løsning man kan bruke i hverdagen. Til og fra jobb går sikkert fint, men aktivitetsnivået en ordinær familie har i hverdagen, krever transport som bare en bil kan tilby.

Når MDG går ut og gjør folk flest til sin erkefiende ved å foreslå en økning på 5 kroner per literen på bensin, ja da kan man faktisk undre seg om hvem MDG har sett seg ut som sine politiske mål? Folk flest vil jo ikke ha råd til en slik økning som dette, prisene er jo allerede skyhøye for tiden. Folk flest blir de store ofrene her, og det må MDG være klar over, eller bryr de seg faktisk ikke noe om folk flest?

Er MDG i ferd med å bli et eliteparti? Et parti for Teslakjørende rikfolk, som uansett ville hatt råd til uendelig høy bensinpris, hvorfor skulle de bry seg? Man trenger jo ikke bensin på en Tesla.

Rikfolk vil jo også kunne ha god råd til filantropvirksomhet, legge ned store summer i miljøet, om så for eget skryt, eller bare for å bøte på dårlig samvittighet.

Miljøet og satsing på dette er selvsagt viktig og riktig for fremtiden, men må gjøres på best mulig og fornuftig vis. Microplast, forsøplende hav og natur må ryddes. Vi må ta bedre vare på naturen rundt oss, men veien videre kan jo ikke gå gjennom å ekskludere 90% av befolkningen fra hverdagslige gjøremål ved å ikke ha råd til drivstoff til noe så viktig for familien som bilen.

MDG demonstrerer veldig klart at de er i ferd med å miste kontakten med vanlige folk, som f.eks må pante flasker, ikke bare for naturens skyld, men fordi dette er et bidrag i familiens budsjett. Når Lan Marie Berg utroper «vi elsker bomringen», ja da glemmer hun bort at hun er byråd også for fattige folk, som f.eks ikke kan ta sine barn på kino, revy eller andre aktiviteter, fordi bomringen krever tusenvis i måneden på familiens budsjett. Ja, jeg påstår nokså bastant, MDG er i ferd med å bli virkelighetsfjerne fra det folk flest går gjennom i hverdagen. Jeg også ønsker satsing på miljø. Ja, jeg mener faktisk dette er viktig, men fremvekst av dette ekstrempartiet skremmer meg virkelig. Skjønner ikke folk hva som er i deres egen interesse?

Vil min spådom falle på egen urimelighet, eller er dette fremtidens sannhet? Er MDG i ferd med å bli elitens parti? Jeg frykter det verste for folk flest, i alle fall for de med tynnest lommebok.

Mest lest

Arrangementer