#, Debatt

Alt å tape eller ingenting å vinne på å gi folk jobb?

Arne Viste-saken ble nylig offentliggjort. Retten har talt: Han har tapt. Viste fikk betinget fengsel i ett år som gjøres betinget med en prøvetid på to år, samt en bot på 1,5 millioner kroner. Saken ankes sannsynligvis og forhåpentligvis nå videre til lagmannsretten. Lenken til dommen finner du for øvrig her.

Hvilken synd var det så Arne Viste gjorde for å få en slik straff? Jo, han har siden 2015 gitt ureturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse jobb i selskapet sitt Plog AS. Han har de siste fire årene utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 arbeidsvillige mennesker. Disse menneskene befinner seg i limbo: De kan ikke returnere til hjemlandet sitt av ulike årsaker, samtidig forbyr loven dem fra å få jobb her i Norge. Det er skammelig at dette er forbudt.

Undertegnede håper saken blusser opp, slik at regjeringen ser seg nødt til å endre dagens politikk. Ikke rart rasisme oppstår når integrering motarbeides på denne måten. Det er helt høl i huet at arbeidsvillige asylsøkere – mennesker som kan, vil og har lyst til å arbeide – nektes jobb og nærmest tvinges til å gå på NAV.

Er det dette vi ønsker, at flittige folk skal bli rene utgiftsposter, på grunn av et idiotisk system?

Folk er folk. La mennesker jobbe, enten de kommer fra Norge, fra Polen, fra Australia, eller fra et land som er vanskelig å uttale. Spesielt hvis alternativet er å sende de på NAV.

Washington Post skrev forresten godt om saken: “If the ruling is appealed, many legal analysts expect the case to end up before Norway’s Supreme Court and, potentially, the European Court of Human Rights. It could become one of Europe’s most significant immigration cases.

Jeg vil i tillegg avslutte med et godt sitat, av en god venn av meg, som til dels er relevant for statens påvirkning og samfunnets holdning til utlendinger:

Hvis kommunen kom til meg og spurte om jeg ville ha et rekkehus, ville jeg selvsagt tatt tilbudet. Det som er virkelig trist, er at disse stakkars folka er de som mottar alt hatet og sinnet fra de som må betale dette. ‘Forbanna utlendinger’ sier mange. ‘De vil bare utnytte den norske givervilja’ sier andre. Det er da faen meg ikke utlendinger sin skyld at vi nordmenn stemmer på politikere som kaster både hus, førerkort og penger etter de. Slikt skaper polarisering og direkte rasisme. Velferdsstaten skaper konflikter og hat mellom mennesker som ellers ikke ville hatt noe problem.

Espen Kaspersen

Mest lest

Arrangementer