Kommentar

California tar et skritt mot fascismen?

Hundrevis av kjente selskaper som Google, Apple, HP og Oracle holder til i California. Dette har ført til at medianinntekten er nesten 700 000 kroner. Langt over Norge på omtrent 500 000 og USA på 450 000. Til tross for rikdommen bor nesten en fjerdedel av alle hjemløse i staten. 

For å løse problemet foreslår foreslår enkelte Californiapolitikere et skritt mot fascismen for å løse hjemløse problemet i USAs rikeste stat.

En hjemløs mann på gaten
(Foto: Quinntheislander – Pixabay)

Problemet er blitt så stort at det har blitt en del av den nasjonale politikken. For å løse problemet vil lederskapet i staten benytte drastiske virkemidler som tvungen behandling og umyndiggjøring av hjemløse. Løsninger som for et tiårsiden ville være utenkelige nå er på bordet.

“Legislation that would have had no chance five or 10 years ago can pass.”

Scott Wiener, State Senator California – Demokratene
(Foto: TayebMEZAHDIA – Pixabay)

Et forslag fra Californiapolitikeren Scott Wiener er å gjøre det mulig for staten å plassere hjemløse under statens kontroll. Hjemløse med psykologiske problemer eller de som misbruker rusmidler, skal kunne tvangsbehandles og holdes til behandling mot deres vilje.

I effekt vil dette gjøre det mulig for staten å plassere borgere, som ikke har gjort annet galt enn å ha dårlig råd, under tvungen behandling.

«If we’re talking about involuntary care, you’re basically waiting until someone is in really bad shape before they get help.»

Jennifer Friedenbach, Coalition on Homelessness

Forslaget er ikke unikt. 19 november i år søkte borgermester Julie Winter i Redding, en liten by i California på 88 000 innbyggere, om å få bygge et hjemløsesenter man ikke kan forlate før man har demonstrert man er “kurert”.

Begge forslagene møter motstand og flere mener det er et problem at staten skal kunne ta over hjemløses liv og det lille av eiendom de eier bare fordi de ikke har en seng å sove i.

Chris Solberg, en talsmann for hjemløse i Redding, bestrider ideen om at problemet kan løses med tvangsbehandling til Vice News. Han påpeker at han ofte møter hjemløse familier, eldre og de som har mistet alt grunnet de store skogsbrannene i 2018.

“It’s demonic, to be honest with you”

Chris Solberg, talsperson for hjemløse i Redding

Eric Tars, juridisk direktør ved National Law Center on Homelessness & Poverty har gått så langt som å kalle slike løsninger for konsentrasjonsleire:

“I would call it an internment camp, or a concentration camp. If it’s not a jail, then what else could it possibly be?”

Problemet med hjemløse er reelt, og California er desperate etter løsninger. En som mener han har en løsning er Jacob G. Hornberger fra The Future of Freedom Foundation.

Hornberger sier årsaken til hjemløshet er statlig regulering. Han mener statens økte styring av våre liv forårsaker hjemløshet. Hans løsning er deregulering av eiendom. Han påpeker at reguleringene som finnes fører til skyhøye bolig og leiepriser som gjør det vanskelig eller umulig for enkelte å få råd til bolig.

Økonomiprofessor ved Universitetet i München Mark J. Perry har lenge vært en motstander av statens innblanding i næringslivet. Han mener at lønnsreguleringer er problemet. Perry sier at en minstelønn som den i California, hindrer de som i dag har lite erfaring og store hull i CVen i å få seg sin første jobb. Dermed får de ikke opparbeidet seg den nødvendige erfaring som en høyere lønn krever.


Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer