#, Debatt

Jeg tok en million fra de fattige

2019 var året jeg tok en million fra de fattige, etter politikernes oppfordring.

Jeg er ingen økonom. Jeg er bare en småbarnspappa med en grei jobb og et hus. Jeg er derimot over middels interessert i hvordan verden vår henger sammen. Jeg synes at alt fra hvordan tredelingen av makt fungerer i lokaldemokratiet (den finnes ikke) til hvordan vårt pengesystem fungerer, er spennende.

I 2007-2008 kollapset verdensøkonomien. Svaret fra sentralt hold var trykking av penger via det magiske økonomiske virkemiddelet quantitative easing. Rentene sank og lån ble billigere enn forventet avkastning på indeksfond.

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

I 2018 ble jeg så å si gjeldfri. Jeg hadde solgt leiligheten og endelig kjøpt meg et hus utenfor sentrum. Samtidig forsto jeg at det å ha sparepenger på konto var et tapsprosjekt. Indeksfond var det naturlige som en amatør. Etter kort tid satt jeg med en aksjesparekonto og satt noen hundre tusen i et amerikansk indeksfond. Jeg valgte også å gå imot gode råd og prøvde meg på et par enkeltaksjer som jeg synes var spennende.

Etter et år på denne måten hadde jeg god gevinst, men så kom desember 2018. Jeg så hele gevinsten og litt til forsvinne i løpet av en måned. Først var jeg fortvilet, men fremfor å ta tapet valgte jeg heller å følge politikernes oppfordring. Lån penger og invester. Taper du, så låner du mer. Det vil snu til slutt. Renta var jo så lav at det var nærmest gratis. Under en månedslønn for et lån på 3 millioner.

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Jeg gikk til banken og fikk utvidet huslånet med 3 millioner. Lånet ble som før plassert hovedsaklig i indeksfond, samt en en halv million i norske og en halv million i amerikanske aksjer.

Men å låne eller investere er jo ikke å ta penger fra noen? Er dette skrevet av Moxnes selv? Selvsagt ikke, men hvor kom pengene fra? De ble oppfunnet. Pengene fantes ikke før jeg lånte dem. Da jeg lånte 3 millioner og investerte i den amerikanske økonomien, var det som skjedde at Nordea ga meg 300 000 av sine penger, og resten av pengene ble bare skapt i en datamaskin hos sentralbanken.

(Skjermdump fra Nordnet)

Avkastning, over 1 million kroner så langt, er kun mulig fordi pengene ble funnet opp. Da pengene ble funnet opp, sank reallønnen til alle i Norge med noen fraksjoner av en promille, og verdiene på alle oppsparte ikke-investerte midler sank med det samme. Familien som sparer til ny bolig så drømmen gli litt lengre unna. De fortjener det vel tenker kanskje politikerne? Hvem har vel penger på konto fremfor på børsen? Tør du ikke gamble med fremtiden din kan du ha det så godt.

Lånepraksisen gjør også bankene ekstremt sårbare. En liten krise og bankene må få enda mere penger av staten for ikke å kollapse. Enkelte land, som Sverige og Danmark, har nå negativ styringsrente. Bankene får i praksis betalt for å låne av staten.

It should be clear that modern fractional reserve banking is a shell game, a Ponzi scheme, a fraud in which fake warehouse receipts are issued and circulate as equivalent to the cash supposedly represented by those receipts.

Murray N. Rothbard – The Mystery of banking

Mitt lån påvirker selvsagt ikke stort. Det er jo imidlertid ikke bare meg. Systemet oppfordrer til dette. Selv folk som ikke er klar over hva som skjer, deltar. Det gir mening å investere fremfor å betale ned lån når renten er kunstig lav. Bare siden 2000 har verdien av en krone sunket med omtrent 40% grunnet blant annet det som kalles fraksjonsbanking. Bestemor som la 1 million i madrassen i 2000 kan i dag bare kjøper varer verdt 600 000 i 2000.

Jeg hadde flaks og traff et eksepsjonelt bra år på børsen, men problemet ville vært der selv om jeg hadde tapt. Kronemengden ville ha økt uansett om det ble gevinst eller tap.

Jeg er en amatør på dette. De proffe ville lånt mer. Mye mer. For bare ved et enkelt trykk kan aksjemegleren tilby meg lån til omtrent 2% rente med sikring i min eksisterende portefølje (eller under 2% om jeg velger å låne i en annen valuta, f.eks Euro). De nye aksjene ville jeg igjen kunne belåne, og slik kan man repetere i nesten uendeligheten. Einar Aas gamblet på strømpriser, med andres penger, og tapte alt i 2018.

Hvorfor skal systemet være skapt slik at det lønner seg å gamble med andres penger? De som ikke har lån, taper fordi de finansierer lånene til investorene, med sine sparepenger, og det er ønsket politikk. Politikere vil vi skal gjøre dette, og alle fra Rødt til FrP støtter systemet.

Det er faktisk bare et parti som vil avskaffe sentralbanken og slik tvungen gambling, og det er Liberalistene.


Redaksjonen kjenner navnet på skribenten. Vedkommende ønsker å være anonym siden artikkelen inneholder detaljer om personlig økonomi.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer