Kommentar

Peru: Fragmentert kongress valgt

I går var det valg til en ekstraordinær kongress (parlament) som skal fungere frem til ordinære valg neste år. Peru har et maktfordelingsprinsipp på samme måte som i USA (ikke parlamentarisme), men presidenten kan bestemme at kongressen oppløses.

Bakgrunnen for det ekstraordinære kongressvalget er at president Martín Vizcarra oppløste kongressen i september i fjor. Kongressen, der det høyrepopulistiskepartiet Fuerza Popular hadde flertall svarte med å suspendere presidenten. Grunnlovsdomstolen avgjorde at presidentens avgjørelse var korrekt. Peruanere flest støttet president Vizcarra i hans kamp mot korupsjonen, og aksepterte dermed nyvalget.

Plakat over partiene som stiller til valg. Av disse er under ti innvalgt.

Odebrecth-skandalen har preget flere land i Latin-Amerika, også Peru. Tidligere president Alan Garcia (1985 – 1990/2006 – 2011) begikk selvmord da politiet forsøkte å arrestere ham i forbindelse med korrupsjonsskandalen. Tidligere president Alejandro Toledo (2001 – 2006) sitter fengslet i USA pga anklager om korrupsjon. Også den venstreorienterte Chavez-eleven Ollanta Humala (2011 – 2016) ble arrestert for korrupsjon.

I 2016 vant sentrum/høyre-kandidaten Pedro Pablo Kuczynski en knepen seier over høyrepopulisten Keiko Fujimori, men hennes parti vant valget til kongressen, og fikk rent flertall. Kampen mellom presidenten og flertallet i kongressen endte med at Kuczynski trakk seg i 2018. Vizcarra overtok presidentvervet og dermed kampen mot Fujimori. Keiko har også vært fengslet i over et år i forbindelse med mistanker om korrupsjon, og slapp nylig ut. Hun tapte presidentvalgene i 2011 og 2016 knepent.

De foreløbige resultatene av gårsdagens valg viser at 8 – 10 partier kommer inn i kongressen (som har en sperregrense på 5%). Blant de som faller ut er Perus eldste parti, det venstrepopulistiske APRA (som Alan Garcia tilhørte). Keiko Fujimoris parti har falt drastisk og sitter igjen med ca 12 representanter i kongressen (mot 73 i forrige periode). Det er sentrumsorienterte partier som gjør det best. President Vizcarra er ikke støttet av noe bestemt parti, men sentrumspartiene er de som i størst grad har støttet hans kamp mot korrupsjon.

Fra Titicaca-sjøen

Presidenten i Peru kan kun velges for én periode, en konsekvens av Alberto Fujimori (1990 – 2000) sitt forsøk på å jukse seg til en tredje periode. Han er faren til Keiko..

Neste år skal Peru feire sitt tohundreårs jubileum som selvstendig stat. Samtidig skal det avholdes valg på både president og kongress. Så langt har Peru klart å unngå de voldelige maktkampene som har preget andre land i Latin-Amerika, som Chile, Bolivia, Ecuador og Venezuela. Det neste året og den nye kongressen vil vise om Julio Guzman, lederen for det nye partiet Partido Morado (det lilla partiet) vil ha sine ord i behold: «Odebrecht case is the meteor that will extinguish the dinosaurs» of Peru’s political realm.»

Mest lest

Arrangementer