Magasin

Iowa – Første stat ut

Hvert fjerde år skal republikanerne og demokratene velge sin presidentkandidat. Dette er en svært demokratisk prosess som tar lang tid. De to første kandidatene erklærte sitt kandidatur i 2017. Debattene mellom kandidatene har foregått i over ett år. I kveld velges de første delegatene til nominasjonsmøtet. Det skjer som alltid i Iowa.

Begge partier har valg samtidig, men når sittende president stiller til gjenvalg, er det som regel kun opposisjonspartiet som har et reelt valg. Så i kveld kan du følge med på det spennende demokratiske valget. Dessuten har Iowa alltid vært gode på å forutsi hvem som kommer til å bli den demokratiske kandidaten.

Hvordan foregår valget i Iowa?

Det er to typer nominasjonsvalg. Primærvalg og caucus. Et primærvalg betyr at velgerne kan putte en stemmeseddel på en kandidat som ved et vanlig valg. Dette går som regel raskt og har høyt oppmøte. I Iowa er det et caucus-valg.

Det betyr at velgerne må møte opp og delta på et ofte langt møte. Det betyr at kun de ivrigste deltar. Velgerne møtes ofte i en gymsal og der samler de se fysisk i grupper tilhørende hver kandidat. Det telles opp og de som støtter en kandidat med mindre enn 15% oppslutning, må fordele seg på de andre kandidatene. For første gang vil det i år rapporteres tall for både første og andre opptelling.

Dette skjer i hvert distrikt. Det betyr at det ikke kreves 15% i staten som sådan, men i hvert møtelokale. Her er en lengre artikkel fra Amerikanskpolitikk.no om hvordan nominasjonsvalgene foregår.

Iowa er viktig

Hovedgrunnen til at Iowa er viktig er at de er først ut. Det er de hver gang, fulgt av New Hampshire noen har primærvalg noen dager senere. I år er det 11. februar. Mange av kandidatene har drevet omfattende grasrotvalgkamp i Iowa. Deltatt på møter og truffet velgere ansikt til ansikt. I tillegg brukes store beløp på tv-reklamer.

Joe Bidens første TV-reklame i Iowa

Den som vinner i Iowa, fremstår som en vinner og får momentum. Like viktig er det i motsatt ende. De som gjør det dårlig, fremstår som tapere og mister troverdighet.

Nå handler dette ikke bare om å vinne eller å tape. Det handler også om å gjøre det bedre eller dårligere enn forventet. Hvis for eksempel en kandidat kommer fra veldig lave målinger og blir nummer to eller tre, blir dette tolket som en seier.

Hvem vinner i kveld?

Realclearpolitics er en god kilde for oversikt over alle meningsmålingene. På deres sammendrag av de siste målingene leder Bernie Sanders (23.8%) litt over Joe Biden (20.2%), mens Pete Buttigieg (15.8%) og Elizabeth Warren (14.6%) vaker rett rundt 15%-grensen. Amy Klobuchar scorer 9,6%.

Siden det er caucus, er målingene mer usikre enn ellers. Det er lettere å sitte hjemme og svare på på telefonen at du støtter en kandidat enn å gå på et langvarig møte en kald vinterdag.

I år økte usikkerheten ekstra på grunn av at den viktigste meningsmålingen ikke ble publisert. Des Moines register er den største avisen i Iowa, og de hadde planlagt å gi ut en siste meningsmåling søndag, men den ble trukket fordi en av kandidatene manglet. Jan Arild Snoen har skrevet en god artikkel om mulige utfall av valget i Iowa.

Mest lest

Arrangementer