Debatt

Politisk vold normaliseres med Trump

Det har vært en markant økning i aksept for politisk vold i USA de siste årene. Grupper som “Antifa”, “Black Lives Matter”, “Alt-Right” og “Proud Boys” har alle bidratt. Det hele har kulminert i at den demokratiske senatskandidaten Bre Kidman har lansert en kampanje med en guillotine som logo.

Du kan lytte til artikkelen her
Guillotinen ble brukt for å halshugge fiender av revolusjonen under terrorveldet til Robespierre i Frankrike og ble siden brukt blant annet av Nazistene for å drepe fiender av staten.

Dette skjer bare en måned etter avsløringen at Kyle Jurek, “field organizer” for toppkandidaten Bernie Sanders, ble filmet mens han snakket om hvordan Trumpvelgere bør plasseres i Gulag for politisk omskolering.

Videoen kan sees her.

Det er flere aktører

Ansvaret for at politisk vold blir mer akseptert faller ikke utelukkende på én politisk side eller én gruppe. Det er sammensatt og det er mange aktører som polariserer samfunnet.

Trumps polarisering

Trump kom under valgkampen i 2016 med en rekke stikk mot demokratene og deres politikk. For eksempel leste han diktet “The snake” der han sier at demokratenes innvandringspolitikk er farlig.

Trump under valgkampen i 2016

Det er ikke bare gamle hendelser. Nå sist i desember kom det en konkret oppfordring til mer hardhendt behandling av protestanter da en kvinne fra RefuseFascism brukte sin ytringsfrihet til å protestere.

Videoen kan sees her.

Trump har også hintet om at vold mot politikere er akseptabelt. Under valgkampen i 2016 fortalte han at man ikke kunne stoppe Hillary uten vold dersom hun vinner valget.

Antifa

Antifa er en militant antifascistisk, antikapitalistisk, anti ytringsfrihet gruppe som ble opprettet da Mussolini kom til makten. Gruppen har forgreninger i hele verden, og i Norge er deres avdeling hva vi kjenner som Blitz.

Journalisten Andy Ngo Blir angrepet av Antifa 29 Juni 2019 for å dokumentere deres oppførsel med videoutstyr.

“The idea in Antifa is that we go where they go. That hate speech is not free speech. That if you are endangering people with what you say and the actions that are behind them, then you do not have the right to do that. And so we go to cause conflict, to shut them down where they are, because we don’t believe that Nazis or fascists of any stripe should have a mouthpiece”

Scott Crow – Antifa organzier til CNN

James Hodgkinson som angrep det årlige Congressional Baseball Game for Charity og skjøt og skadet Steve Scalisi (U.S. House Majority Whip) er det mest ekstreme eksemplet på vold rettet spesifikt mot politikere i USA så langt under Trump.

Video: NBC news

Alternative høyre

Under trumpkampanjen vokste gruppen som kalte seg Alt-Right. Alternative høyre var på dette tidspunktet i stor grad et Internett-fenomen for mange som støttet Trump. Gruppen ble populær gjennom å dele mange memes som var positive til Trump. De gjorde gjerne narr av motkandidat Clinton, angrep media, fake news og journalisters partiskhet til fordel for demokratene.

Foto Fibonacci Blue

Gruppen som tidligere hadde vært en ekstrem minoritet, slik som Vigrid eller Hvit Valgallianse i Norge, ble med ett stor og altomspennende når alt fra libertarianere til innvandringsmotstandere flokket seg til gruppen. For mange virket det først å fremst å være et sted å ha det gøy med å gjøre narr av politikere man mislikte.

Foto: Anthony Crider – Charlottesville demonstrasjonen i USA.

Få av de nye medlemmene visste om de mørke sidene ved alt-right og hva grunnleggerne egentlig stod for; hvit overlegenhet, hvit etnostat og jødehat. Når tilliten til media samtidig var på et bunn-nivå, styrket de politiske forskjellene seg. Trump-tilhengere som ikke engang visste hvem Richard Spencer var, ble plutselig alliert med ham. Når de så ble kalt rasister eller fascister reagerte de først med mistro mot media.

Dronevideo av angrepet der James Alex Fields Jr. drepte Heather Heyer.

Alt-Right mistet mye av makten sin etter Charlottesville der en motdemonstrant mot Unite the right rally ble drept i et bilangrep.

Media og Trump

Et meme som fikk mye oppmerksomhet: Trump vs CNN

Media har et hat-elsk forhold til Trump. Trump øker seertallene og dermed medias inntekter. Mediene elsker derfor alt som er Trump, og det har ført til at mange av Trumps handlinger er satt under lupe.

Alt skrives om. Mesteparten er uskyldig, som å faktasjekke om det er riktig om Trump kjøpte 1000 hamburgere eller 300. Annet er mer alvorlig som konspirasjonsteorien om Russlandsamarbeid, konsentrasjonsleire på grensen og nå sist Ukraina impeachment. I helhet har mediekjøret ført til enorm polarisering i det amerikanske samfunnet.

For mange Demokrater er Trump en forferdelig rasist som ødelegger samfunnet, mens for mange Republikanere er Trump blitt et symbol på de som står opp mot politisk korrekthet, og falske nyheter.

Underholdningsbransjen

Kjendiser er ofte idoler og mennesker man ser opp til. Hva de gjør påvirker hva andre gjør.

Mange kjendiser kjemper for mer frihet og større rom for samarbeid. Dessverre er det også mange som kjemper for det motsatte: mindre frihet og mer maktbruk. Det har alltid eksistert kjendiser som fremmer politisk vold, som da Ted Nugent før valget i 2012 sa: «ride onto that battlefield and chop their heads off » eller Shannon Richardson (Walking dead, The Vampire Diaries) som nå sitter i fengsel for å ha forsøkt å forgifte Obama.

Under Trump har dette derimot blitt mer dagligdags. Vanlige filmstjerner, musikere og komikere har til tider nærmest konkurrert i å være mest i mot Trump. Dette har utartet til en rekke utspill som polariserer langt mer enn nødvendig.

Robert De Niro fortalte han ønsker å slå Trump.
Madonna tenker mye på å sprenge det hvite hus.

Mange frykter presidenter, og årsaken er klar: presidenten spesifikt og politikere generelt har for mye makt. I et fredlig og liberalt samfunn burde vi ikke trenge å frykte at en dårlig politiker blir valgt.

Politikerne burde ikke ha nok makt til virkelig å ødelegge noe før vi kan stemme dem ut igjen.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer