Nyheter

Kl. 03.00 i natt…

Jeg må innrømme at jeg ikke liker hverken demokratene eller repulikanerne. Natt til søndag fikk jeg med meg 10 minutter med tale av Bernie Sanders, og det var helt forferdelig. Jeg blir like nedtrykt av å høre på Donald Trump. Jeg ønsker meg en god kandidat og president fra Libertarian Party.

Likevel er jeg blitt like hektet på det amerikanske primærvalget i år som jeg har vært siden 1996. Jeg husker jeg – den gang før jeg hadde Internett hjemme – satt på Blindern og sjekket hvordan det gikk med Steve Forbes og Phil Gramm. Det er rett og slett spennende sirkus for oss politiske nerder.

Mens det for fire år siden var spenning i begge partiene, er det i år kun hos Demokratene det er spenning. Natt til onsdag er det Super Tuesday, og da sitter vi oppe og venter på at resultatene skal komme. Dette er den dagen da det er flest stater som avholder primærvalgene sine.

Disse statene hat valg natt til onsdag.

1357 av 3979 delegater deles ut denne dagen. Store stater, som California og Texas, har valg denne dagen. Hvilke kilder bruker jeg for å følge med på hvordan det ligger an? Min absolutt mest brukte kilde er Realclearpolitics, og denne gjelder nok for de fleste som følger med. Siden har oversikt over meningsmålinger og lenker hver dag til mange gode artikler fra ulike kilder. En annen side som jeg alltid følger med på er Politico, der det er gode artikler.

Primærvalgene så langt

Før nattens thriller, ligger Bernie Sanders og Joe Biden best an, med Michael Bloomberg som en lettere skadet dark horse. Hvordan kom man hit?

Det første valget var i Iowa 3. februar, og det var ikke et primærvalg, men et caucus, altså et partimøte. Iowa er en bondsk stat med primært hvite velgere. Bernie Sanders fikk flest stemmer og Pete Buttigieg fikk flest delegater. Biden ble bare nummer 4.

Pete Buttigieg. Foto: Gage Skidmore

Stat nummer to ut, var New Hamp shire, som er en typisk hvit delstat fra nordøst. Her vant Sanders sin nabostat, selv om Buttigieg overrasket og nesten slo ham. Den største overraskelsen var Amy Klobuchar, som tok en sterk tredjeplass etter en solid debatt i forkant av valget. Warren ble nummer fire og Biden kun nummer 5.

Etter valget i New Hampshire 11. februar var det en drøy ukes pause til caucuset i Nevada. I løpet av den tiden hadde Bloomberg kjøpt seg nok oppslutningen til at han ble med i debatten der han ble knust, blant annet av Elizabeth Warren. Joe Biden var i ferd med å bli avskrevet fullstendig. Sanders tok en lett seier i en stat med mange latinamerikanske velgere, men Biden reddet en hederlig andreplass.

Amy Klobuchar

Den fjerde staten var betegnet som Joe Bidens firewall. Her var det en stor andel sorte velgere. De står han svært sterkt blant. Biden gjorde en rimelig god debatt, fikk den riktige støtten og krøp opp til en ledelse på drøyt 10 % over Sanders på meningsmålingene. Natt til søndag viste resultatet at Biden vant med over 28 % større oppslutning enn Sanders, et valgskred.

Biden kom tilbake. Spørsmålet var om de moderate kandidatene ville splitte stemmene slik at Sanders ville gjøre rent bord likevel. Det er nemlig slik at en kandidat må ha 15 % oppslutning for å få stemmer. I verste fall ville alle de andre falle under denne grensen i California, og Sanders ta alle de 415 delegatene fra staten.

Bloomberg har penger og ego nok til å fortsette. Søndag kunne vi imidlertid lese at Buttigieg trakk seg, uten å gi noen støtte til en kandidat. Det er dessuten helt klart til fordel for Biden. (Oppdatert: Han har nå gitt sin støtte til Biden.) Mandag kveld er det klart at Klobuchar trekker seg og gir sin støtte til Biden.

Foran nattens valg i 14 delstater ligger Sanders klart best an på meningsmålingene. Biden har en sjanse i sørstatene, mens Sanders ligger an til å ta resten. Meningsmålingene har imidlertid ikke fanget opp Bidens gode valg i South Carolina, eller at to av de moderate kandidatene har trukket seg. Det blir en spennende natt.

Hvordan følge nattens begivenheter

Det er tre strategier for hvordan man kan følge med på Super Tuesday. Det ene er å sitte oppe hele natten og dermed være helt ødelagt dagen etter. Den andre er å legge seg tidlig og stå opp midt på natten. Den tredje er å holde ut så lenge man orker, og så få noen timers søvn før neste dag setter inn.

Hvilken strategi som velges, avhenger av når de ulike valglokalene stenger. De første stenger kl 01.00 norsk tid, mens California ikke stenger før kl. 05.00. De fleste stenger kl. 02.00.

Hvor følger man så med på resultatene? Jeg har alltid oppe denne siden hos CNN der man ser resultater fortløpende. Trykk på “States & Territories” for å se den enkelte delstat. Jeg har samtidig oppe Realclearpoltics, siden de også får resultater inn parallelt, men ofte ikke de samme.

Jeg pleier også å ha på en TV-sending i bakgrunnen. Har du TV med mange kanaler, så er det sikkert bra sending hos CNN. Siden jeg ikke har TV, så finner jeg en sending på nett. Jeg søker litt på Google, og som regel streamer for eksempel CBS sin sending slik at den kan sees i Norge.

Enjoy!

0 0 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Vår individualistiske velferdsstatVår individualistiske velferdsstat
  Ideen om at individualisme og kollektivisme er to motsetninger, som er fiender med hverandre, er feil. La oss tenke på kollektivet også!
 • Gi en liten gave til LiberalerenGi en liten gave til Liberaleren
  Vi trenger Liberaleren som et sterkt talerør for den liberale høyresiden. Her er en mulighet til å hjelpe oss.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.